04.05.2018 / Kısa Filmi Çocuklar Çekecek

Kısa Filmi Çocuklar Çekecek


     “Helikon Çağdaş Sanat Derneği”nin düzenlediği festival kapsamında ortaokul öğrencileri kısa film çekecek. Ortaya çıkan filmler internetten ücretsiz izlenebilecek…


 

     Kocaeli’nin “Samanlı Dağları” etkinliklerinde kurulu şirin beldesi “Bahçecik” 1 Mayıs-12 Mayıs tarihleri arasında 13 ülkeden 15 sanatçıyı ağırlayacak. “Helikon Çağdaş Sanat Derneği”nin bu yıl “Uygunsuz Görüntü” temasıyla düzenleyeceği festival kapsamında sanatçılar “Bahçecik”te ürettikleri sanat ürünlerini İzmit kent merkezindeki “Kedi Kafe”de sergileyecek. 12 Mayıs’ta gerçekleştirilecek sergide en dikkat çekici başlığı, beldede yaşayan çocuklara çektirilecek kısa film oluşturuyor. Festivale katılan video art sanatçıları, 12-15 yaş arasındaki 20 çocuğa kısa film çektirecek. Kısa filmlerin konusu “kimlik ve kişilik” olacak. Çocuk yönetmenlerin çektiği kısa filmler 12 Mayıs’taki gösterimde sanatseverlere sunulacak ve “Helikon Çağdağ Sanat Derneği”nin internet sitesi ile “Youtube”da paylaşılacak.


 

     “Yeni Ufuk Açmak İstiyoruz”


 

     Derneğin kurucusu ve sergi küratörü Orhan Özçalık, çocukların yaratıcılığına katkıda bulunmak istediklerini belirterek şöyle dedi: “Bu yıl ‘Video Art’ sanatçıları çocuklara kısa film çektirecek. Konu ‘kimlik ve kişilik’ ama bunu çocuklara uyarlayacağız. Çocukların anlayacağı şekilde anlatacağız. Filmin senaryosunu ve çekimlerini çocuklar yapacak. Kamerayı biz veriyoruz. Biz mümkün olduğu kadar özgür bırakarak o yaş grubunun yaratıcılığını yönlendirerek onların gözüyle bakış belirleyeceğiz. 12-15 yaş grubunda 5’er kişilik dört grup halinde çekilen fimler daha sonra sanatseverlere sunulacak. Hedefimiz çocuklara yeni bir ufuk açmak. Onların yaptıklarını diğer çocuklar görecek. Diğer çocuklara da yeni bir ufuk açmak olacak.”


 

     “Uygunsuz Görüntü”


 

     “Bu yılkı residence konumuza gelirsek... “Uygunsuz Görüntü” başlığını taşıyor. Kimlik, grup içindeki davranış kurallarını ve görünüşünü belirleyen ailesel, alışkanlığa bağlı ve jeokültürel ortamların bir karışımıdır. Kültürlerarası etkileşimler sürecinde aile bağları, arkadaş ilişkileri ve dünyayı algılamanın kişisel sınırlarını genişleten kültürel kimlik, coğrafi ve yöresel sınırlardan daha kapsamlıdır. Kültürel çeşitliliğe saygı ve bilgiye karşı kişisel açıklık birer çağdaş kişilik kıstasıdır. Çeşitliliği kabullenme yetisi, tarihsel hafızaya ve geleneğe kayıtsızlıkla eş anlamlı olmamalıdır. Geçmişin totaliter yönetimleri ve muhafazakar toplumları için uygunsuz olan kişisel kimlik görüntüsü, jeopolitik tanımlamalardan ve yerel biçimselleştirmelerden daha çeşitlidir. Kültürel bağlantıların uzantıları ve kişisel bakış açısı uygarlığın ilerlemesinin ve bilinçli bir toplumun biçimlenmesinin temelini oluştururlar.”


 

     13 Ülke 15 Sanatçı


 

     Etkinliğe katılacak olan sanatçılar: Jihen Ben Chicka (Tunus), Ioulia Marouda (Yunanistan), Chomphunut Phutta (Tayland), Miranda Friedman (ABD), Mercedes Aqui (Meksika), Andrii Dostliev (Ukrayna), Sikamt Skoolisariyapom (Tayland), Cyriaco Lopes (Brezilya/ABD), Rekha Sameer (İngiltere/Hindistan), Zahra Yazdani Nia (İran), VJ Yarkus (Ukrayna), Kora Forsch (Almanya), ve Serdar Tepe, Mesut Hüner ve Alp Aslan (Türkiye). Ayrıca şair-yazar Ruhan Odabaş da onur konuğu olarak etkinliğe katılacaktır.



     Aydınlık Gazetesi - 04.05.2018, Cuma (Mustafa K. Erol)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796512
Online Ziyaretçi Sayısı:29
Bugünlük Ziyaret :1187

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.