24.05.2009 / New York'ta Türk Kültür Gecesi Düzenlendi


     ABD'nin New York kentinin Brooklyn semtinde "Türk Kültür Gecesi" düzenlendi.
Büyük coşkuyla kutlanan gecede Brooklyn belediye binasına Türk bayrağı çekildi ve bina gece karanlığında kırmızı-beyaz ışıkla aydınlatıldı.
Geceye "28. Geleneksel Türk Günü Yürüyüşü"ne katılmak için New York'a gelen Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Ak Parti Antalya milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı, Türkiye-ABD Dostluk Grubu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ak Parti Antalya milletvekili Abdurrahman Arıcı'nın da aralarında bulunduğu milletvekilleri katıldı.
Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu ile Brooklyn belediyesi tarafından bu yıl beşincisi yapılan kutlama Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz'in ev sahipliğinde düzenlendi.
Markowitz yaptığı konuşmada Brooklyn'in Türkler'in New York'ta en yoğun yaşadıkları semt olduğunu vurgulayarak New York'taki Türk toplumuyla gurur duyduklarını söyledi.
Markowitz esprili konuşmasında "kendisini Türk Yahudisi" olarak gördüğünü söyleyince geceye katılanlardan büyük alkış aldı. Türkiye'nin dünyada en çok turistin gittiği dokuzuncu ülke olduğunu vurgulayan Markovitz, kendisinin de Türkiye'ye yeniden gitmeyi sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
Markowitz geceye katılanlara "siz de benim kadar başkan olarak Barack Obama'nın seçilmesinden mutlu musunuz?" sorusunu sorunca salondan alkışlarla "evet" sesleri geldi. ABD Başkanı Obama'nın ilk yüz gününde Ankara'yı ziyaret ettiğini, yapılan bir ankete göre Türkiye'de insanların yüzde 40'ının Obama'ya güven duyduğunu belirten Markowitz bu oranın ABD Başkanı Bush zamanında ise yüzde 10'larda olduğunu söyledi.
Türkiye'nin AB'ye alınması gerektiğini de belirten Markowitz sözlerinin sonunda Türkçe "Ne Mutlu Türküm Diyene" dedi.
New York Başkonsolosu Mehmet Samsar da Brooklyn'in ABD'de yaşayan Türklerin "başkenti" olduğunu belirterek burada yaşayan Türk toplumu
üyelerinin kendilerini evlerinde hissettiğini söyledi.
Samsar Brooklyn'deki başarılı Türk toplumunun Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine katkıda bulunduğunu da vurguladı.
Markowitz'in Türk toplumuna gösterdiği yakınlık ve dostluk için kendisine bir kez daha teşekkür eden Samsar Markowitz'in Türkler'in gerçek dostu olduğunu kaydetti. Samsar sözlerinin sonunda geceye katılan herkesi 23 Mayıs'ta Manhattan'da yapılacak "28. Türk Günü Yürüyüşü"ne davet etti. Gecede "Brooklyn Belediye Binası Bahçesi"nde "Amity Okulu Türk Halk Dansları Grubu" ve "Özbek Halk Oyunları Grupları" gösteriler sundular. Büyük beğeni toplayan halk dansları gösterilerini Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve eşi Sema Yazıcı ile geceye katılan milletvekilleri de izledi. Yazıcı, "Amity Okulu"nun Türk kız öğrencileriyle gösterilerinin sonrasında sohbet de etti. Gecede New York'ta bulunan "Ali Baba", "Liman", "Güllüoğlu Baklava", "Masal Kafe", "Şip–Şak", "İstanbul" ve "Sahara" restoranları Türk ve Amerikalı davetlilere Türk mutfağından örnekler sundular, ayrıca New York "Gypsy All–Stars Grubu" da program boyunca müzikleriyle geceye renk kattılar. "New York Turizm Ataşeliği" ve "Türk Hava Yolları"nın Türkiye'yi tanıtıcı broşürler dağıttığı geceye Amerikalılar ve Brooklynliler de yoğun ilgi gösterdi.

     _______________________________________

     ABD'nin New York kentinde bu yıl 28. düzenlenen Türk günü yürüyüşü başladı.

     "Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu" (TADF) tarafından düzenlenen, güneşli ve güzel bir havada başlayan yürüyüşe New York'un yanı sıra çevre kentler ve eyaletlerden gelen pek çok Türk toplumu üyesi katılıyor. Yürüşün başında yer alan resmi kortejde Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve eşi Sema Yazıcı, Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve eşi Gülgün Şensoy, TADF Başkanı Kaya Boztepe, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin ve eşi Nur İlkin, Türkiye–ABD Dostluk Grubu Başkanı Ak Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ve eşi Feruze Samsar, KKTC New York temsilcisi Kemal Göçeri ve on kişilik TBMM milletvekili grubu yer alıyor. Korteji TADF'ye bağlı Türk dernekleri ve Türkiye'den gelen ekipler takip ediyor. Manhhattan'ın 56. sokağı ve Maddison caddesi köşesinde başlayan yürüyüşü ellerinde Türk bayraklarıyla Türk toplumu üyeleri izliyor. Yürüyüşten sonra BM binasının karşısındaki "Dag Hammerskjold Parkı"nda "Türk Festivali" başlayacak. Gün boyu sürecek festivalde Türkiye'den gelen sanatçılar konser verecek, halk oyunları ekipleri gösteri yapacak.

     24 Mayıs 2009 Pazar günü yayınlanmış olan "Turkish Forum Grassroots Information Haber Bülteni"nden alınmıştır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796995
Online Ziyaretçi Sayısı:21
Bugünlük Ziyaret :1214

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.