06.05.2020 / Hıdrellez’de Hayvanlar İçin Klipli Çağrı: ‘Terk Etme, Sev’

Procne Kadın Korosu


     Baharın gelişini müjdeleyen “Hıdrellez”de “İstanbul Veteriner Hekimler Odası” (İVHO) ve “Procne Kadın Korosu” işbirliğinde bir klip yayınlandı.


 

     Videoda “Ederlezi” (Hıdrellez) şarkısı eşliğinde doğanın uyanışıyla birlikte tabiat ve hayvan sevgisi işleniyor, son günlerde sokağa terk edilen hayvanların sayısındaki artışa dikkat çekiliyor.


 

     Pandemi koşullarında tüm koristler görüntüleri evlerinde ve bahçelerinde kendi imkanlarıyla çektiler, ses ve enstrüman kayıtlarını yaparak biraraya getirdiler. “İVHO” da özel izinle drone çekimi yaparak sokak hayvanlarını görüntüledi ve klip haline getirdi. Yayınlanması içinse özel anlamı dolayısıyla “Hıdrellez” günü seçildi. Çünkü “Hıdrellez” ateşinin yanıp, toprağın uyandığı bu coşkulu günde doğanın bize birer armağanı olan hayvan dostlarımızı da kucaklama vaktidir.


 

     “Ederlezi” şarkısının “Procne Kadın Korosu” tarafından seslendirildiği klipte, doğa tahribatina dikkat çekiliyor, evcil hayvanlardan insanlara “Covid-19”un bulaşmadığı hatırlatılıyor ve konuya “Terk Etme, Sev” mesajıyla dikkat çekiliyor.


 

     Çeşitli meslek mensuplarından oluşan ve “Cep Sahne” çatısı altında çalışmalarını sürdüren “Procne Kadın Korosu”, adını kadın dayanışmasının bir örneği olan mitolojik bir hikayeden alıyor. Şiddete karşı birleşip bülbül ile kırlangıca (Procne) dönüşen iki kız kardeşten ilham alan koro üyeleri, Anadolu ve Rumeli’nin ezgilerini müzik direktörü Haluk Polat’ın çoksesli düzenlemeleriyle seslendiriyor.


 

     Fikir Veteriner Kliniğinde Ortaya Çıktı


 

     Procne” koristlerinden biri olan avukat Pınar Karadeniz şunları söyledi: “Biraraya gelemediğimiz bu günlerde müzik yapmaya bir şekilde devam etmek istedik. ‘Hıdrellez’ için Romani dilindeki ‘Ederlezi’ şarkısını seslendirmeye karar verdik. Çoğumuz aynı zamanda evcil hayvan sahibi. İki hafta önce köpeğimi veteriner hekimimiz Ahmet Geyik’e götürdüğümde bu fikir gelişti. O’nun sayesinde ‘İstanbul Veteriner Hekimler Odası’ da projeye dahil oldu ve klip ortaya çıktı. ‘Hıdrellez’ baharın gelişini kutlayan ve kökleri şamanizme dayanan bir bayram. Baharın gelişini kutlamak doğa ve hayvanları da kutlamak demek. İçinde bulunduğumuz salgın döneminde hayvanların bilim dışı söylentilerle sokaklara atılmasına karşı böyle bir çalışma yaptık. Bizler farklı meslek dallarından bir araya gelen bir kadın korosuyuz. Müzik asıl işimiz olmamakla beraber, kendimizi ifade ettiğimiz bir alan. Müzikle anlatacak daha çok hikayemiz var.”


 

     Söylentilerle Hareket Etmeyelim


 

     İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu” Başkanı Prof. Dr. Murat Aslan, “Uzun zamandır, pandeminin kaynağı olarak hayvanların gösterildiği söylentiler dolaşıyor. Halbuki ‘Dünya Sağlık Örgütü’ de Bakanlığımız da bunun evcil hayvanlarla ilgisinin olmadığını vurguladı. Ama yine üzücü olaylarla karşılaştık. Birçok evcil hayvan sokaklara bırakılmaya başladı. ‘Hıdrellez’ de böyle bir zamana denk gelince, bu konuya dikkat çekmek istedik. Koroyla görüştüğümüzde bu proje bize çok çekici geldi. Hemen giriştik biz de. Böylece bu klip ortaya çıktı” dedi.


 

     Arslan, “Bir bilimsel açıklama olmadan hayvanlarımızdan uzaklaşmayalım. Şu anda herkes hayvanlarıyla bir arada olabilir. Bunun önünde bir engel yok. Söylentilere kanmayalım” uyarılarında bulundu.


 

     Aydınlık Gazetesi - 06.05.2020, Çarşamba (Ersoy İrşi)



     Dinlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=VNVONWsu7x4




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794177
Online Ziyaretçi Sayısı:28
Bugünlük Ziyaret :849

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.