05.06.2020 / Beyazperdede Floyd Anması: McQueen Filmlerini Adadı, Lee Kısa Çekti

Beyaz Perdede Floyd Anması


     “Oscar” ödüllü yönetmen Steve McQueen, “73. Cannes Film Festiveli” resmi seçkisindeki iki filmini ABD’de polis tarafından katledilen George Floyd’a adadı. Irkçılık karşıtı işleriyle bilinen ödüllü yönetmen Spike Lee de “3 Brothers: Radio Raheem, Eric Garner and George Floyd” isimli kısa film çekti.


 

     “73. Cannes Film Festivali” resmi seçkisine iki filmle birden giren “Oscar” ödüllü yönetmen Steve McQueen eserlerini, ABD’de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd’a adadı.


 

     12 Yıllık Esaret” filmi ile daha önce “En İyi Film Oscar”ı alan İngiliz yönetmen “Bu filmleri George Floyd ve kendileri oldukları için ABD, İngiltere ya da başka bir yerde öldürülen, görünmüş veya görünmemiş tüm diğer siyah insanlara adıyorum” dedi.


 

     Variety”ye konuşan siyahi yönetmen McQueen “Eğer sen büyük ağaç isen bizler de küçük baltayız. Siyahilerin Hayatı Değerlidir” mesajını paylaştı.


 

     McQueen’in “Mangrove” ve “Lovers Rock” filmleri “Cannes Film Festivali”nin resmi seçkisine alındı. İki film de yönetmenin “BBC” için çektiği 5 filmden oluşan “Small Axe” (Küçük Balta) antolojisine dahil.


 

     “Bizler de Küçük Baltayız”


 

     McQueen’in 1960’lar ile 1980’ler arasında geçen antolojisinin başlığı Floyd için de kullandığı bir Afrika atasözü olan “Eğer sen büyük ağaçsan bizler de küçük baltayız” ifadesinden geliyor. Bu atasözü ilk olarak Bob Marley’in bir parçasında kullanması ile yaygınlık kazanmıştı.


 

     “73. Cannes Film Festivali”, koronavirüs sebebi ile festival iptal olsa da sinemalar yeniden açıldığında filmlere gişe desteği sağlanabileceği düşüncesiyle iki binden fazla film arasından 56 eseri bu yılki resmi seçkisi olarak açıkladı.


 

     “Tarih Kendini Tekrar Etmeyi Bırakacak mı?”


 

     Bir diğer “Oscar” ödüllü yönetmen Spike Lee, George Floyd’un ırkçı cinayete maruz kalmasına tepkisini bir kısa filmle gösterdi. “3 Brothers: Radio Raheem, Eric Garner and George Floyd” adını verdiği kısa filmi “Twitter” hesabından paylaştı. Kısa filmde, Lee’nin yazıp yönettiği 1989 yapımı “Do the Right Thing” (Doğruyu Seç) filminden bir sahne ile ABD’de 2014’te New York’ta polis şiddeti sebebiyle hayatını kaybeden Eric Garner ile 25 Mayıs’ta nefessiz bırakılarak hayatını kaybeden Floyd’un görüntüleri yer alıyor.


 

     Yönetmen, kısa filmiyle polisin Floyd’a, Garner’a ve filmindeki Radio Raheem’e tavrına dikkat çekerken, kısa film “Tarih kendini tekrar etmeyi bırakacak mı?” cümlesiyle açılıyor. Spike Lee’nin “Do the Right Thing” filminde de Radio Raheem karakteri yaşanan arbedede polis şiddeti sonucunda hayatını kaybediyordu.


 

     “Irkçılık Karşıtı Projelerin İsmi”


 

     CNN”e konuşan ünlü yönetmen, protestolarla ilgili olarak ise “diğer şeyleri göz ardı etmediğini, fakat insanların bunu neden yaptıklarını anladığını” söyledi ve bunun yeni bir şey olmadığına, Amerika’da başından beri siyahilere saldırılar yapıldığına dikkat çekti.


 

     “3 Brothers”, Spike Lee’nin ırkçılığa dikkat çektiği ilk proje değil. Lee, Afrikan-Amerikan aktivist Malcolm X’in hayatını anlatan “Malcolm X” filminin yönetmenliğini üstlenmiş; ABD’de beyazların üstünlüğünü savunan ırkçı örgüt “Ku Klux Klan”ın (KKK) içine sızan siyahi bir polisin gerçek hikayesine dayanan “BlackKklansman” filmiyle ise geçtiğimiz yıl “En İyi Uyarlama Senaryo Oscar Ödülü”nü kazanmıştı.



     Aydınlık Gazetesi - 05.06.2020, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795525
Online Ziyaretçi Sayısı:22
Bugünlük Ziyaret :1128

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.