05.07.2010 / Türk Festivalini 20 Bin Kişi İzledi

Türk Festivali

     Anadolu kültürünü, sanatını ve ata sporlarını Avrupa’da tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak maksadı ile 2-4 Temmuz tarihleri arasında Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde düzenlenen ve Avrupa’nın en büyük Türk festivali olan “TURKİS Avrupa Kültür Festivali”ni 20 bin kişi izledi. “Kanal Avrupa Televizyonu” tarafından organize edilen ve Avrupa’daki birçok sivil toplum örgütleri, şehir dernekleri ve çeşitli kuruluşlarının katıldığı Türk festivalinin birinci gününde sanatçılar sahne alırken, ikinci günü öğle sonunda aşırı yağış ve fırtınadan dolayı bazı programlar aksadı. Ancak festivalin finali olan pazar günü, Türk ve Alman vatandaşlarının yoğun katılımı ile bayram havasına döndü. Festivalin sunuculuğunu gazeteci ve televizyon program yapımcısı Remzi Meziroğlu yaptı. Festivalde Uğur Işılak, Doğuş, Ahmet Baydaroğlu ve Avrupa’da sanat hayatlarını sürdüren 25 sanatçı sırasıyla sahne aldı.

     Festivalin dün yapılan programında ata sporu cirit ve at üzerinde ok atma yarışlarını Türk ve Macar sporcular birlikte sundular. Avrupa’da ilk defa sergilenen cirit, Türk ve Alman vatandaşları tarafından büyük ilgi ile izlendi.

     Almanya’nın “Gelsenkirschen-Trabrenbahn Hipodromu”nda açık havada gerçekleşen festivale 500 km uzaktan gelerek katılan “Ettlingen Yakamoz Halk Oyunları Ekibi”, 10 genç kızla Elazığ halk oyunlarından “Çayda Çıra” oyununu 5 bin kişinin alkışları arasında büyük bir başarı ile oynadı. Almanya’daki izleyenler tarafından büyük takdir toplayan diğer yörelere ait halk oyunları da izleyenlerinden büyük alkış aldı.

     Festivaldeki cirit sporu “Geleneksel Spor Dalları Federasyonu”, Erzurum ve Kayseri’den gelen uzman kişiler eşliğinde yapıldı. Cirit, izleyicilerden büyük alkış aldı. Cirit sporu Avrupa’da ilk defa gerçekleşti. Ata sporuna “Macaristan At ve Okçuluk Yarışı” sporcuları da katıldı. Yağlı güreş sporcularının Almanya’ya gelişinde “Ankara Büyük Şehir Belediyesi”nin büyük destek ve katkılarının olduğu açıklandı.

     Çeşitli yörelere ait halk oyunlarının sergilendiği festivalde, “Kafkas Çocuk Ekibi” festivali renklendirirken Zeybek, Ege ve Ankara yöresine ait oyunlar da izleyenleri coşturdu.

     Festivalin bitimine doğru Sanatçı Ahmet Baydaroğlu birbirinden güzel Anadolu türküleri okudu. Daha sonra sahneye birçok sanatçı gelerek izleyenlere neşeli dakikalar geçirtti.

     Festivale katılan firmalar Anadolu mutfağına ait çeşitli yiyecek ve içecekleri satışa sunarken “Yayla” firması 4 bin adet nar suyu, 500 adet yoğurt, 100 kg peyniri misafirlere ücretsiz ikram etti.

     Festivalin sonunda destek veren “Sivil Toplum Kuruluşları”nın temsilcilerine ve dernek başkanlarına şükran ve teşekkür plaketini “Kanal Avrupa Televizyonu” Yönetim Kurulu Başkanı Ali Paşa Akbaş verdi. Bünyesinde “Zaman Gazetesi”, “Samanyolu TV”, “Cihan Haber Ajansı”nı bulunduran “World Media Group”un teşekkür plaketini Köln Bölge Temsilcisi Cihan Ural, Akbaş’ın elinden teslim aldı. Erzurum Valiliği adına da ata sporlarının tanıtımından dolayı Ali Paşa Akbaş’a ve sunucu Remzi Meziroğlu’na Valilik Şükran Plaketi verdi.

     http://www.efrasyap.org sitesinden alınmıştır. – 05.07.2010, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5769082
Online Ziyaretçi Sayısı:43
Bugünlük Ziyaret :836

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.