01.12.2019 / Kayseri’de Film Gösterimi Krizi

Kayseri'de Film Gösterimi Krizi


     “Aidiyet” Kayseri’de izleyiciyle buluşamadı.


 

     “7. Kayseri Film Festivali”nde önceki gün bir kriz yaşandı. Festivalin “Ulusal Yarışması”nda yer alan ve yönetmenliğini Burak Çevik’in üstlendiği “Aidiyet” filmi, festival yönetiminin kararıyla gösterimden bir gün önce yarışmadan çıkarıldı. “Tuzdan Kaide” filmiyle tanınan yönetmen Çevik, festivalden çıkarılma nedenlerini, “Festival yönetiminin ‘Aidiyet’i jüriye sinema salonunda değil, web linkinden ve açıklanmayan koşullarda izletme talebini kabul etmemeleri” olarak açıkladı. Çevik, “Bir emek ve sermaye ürünü olan filmlerimizin, geçerli gösterim formatı olan DCP’den, gösterim şartları uygun bir sinema salonunda deneyimlenmesi ve değerlendirilmesinin, emeğimize gösterilmesi gereken asgari bir saygı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


 

     Festival Savundu


 

     “Kayseri Film Festivali”nden yapılan açıklamada ise yönetmelik işaret edildi ve “Aidiyet filminin yasal sorumluları, filmlerinin festivalin belirlediği salonda jüri tarafından toplu halde harici disk ya da link gösterimi ile izlenmesine izin vermemiştir” denildi. Festivalden yapılan açıklamada ayrıca Çevik’in filmini ayrıcalıklı bir konuma getirme talebinde bulunduğu ve diğer filmlerin yönetmenlerine haksızlık yaptığı savunuldu. Festival koordinatörü Kerim Abanoz ise gazetemize yaptığı açıklamada, “Yönetim ortaya bir irade koydu ve yönetmelikle de belirtti. ‘Filmler TV dışında, festival yönetiminin uygun gördüğü salonlarda gösterilebilir’ dedi. Film sahibi de imza ile akite bağladı ve filmini bize gönderdi. Sekiz film, jüriye tahsis etmiş olduğumuz bir alanda izlerken Burak Çevik akti bozdu. Yani, festivalin iradesini kabul etmedi. Jüriye sinema salonu tahsis edememiş olabiliriz. Ama festival, yetersizlikleri ya da problemleri öngörerek yönetmelikle bunları film sahiplerine iletti” diye konuştu.


 

     Bütün bunlar yaşanırken “Görülmüştür” filminin de festivalin “Ulusal Yarışma” bölümünde değerlendirme dışı bırakıldığı açıklandı. Filmin yapımcısı Serkan Çakarer ve Serhat Karaaslan’ın imzasıyla yapılan açıklamada, “Filmin ‘online’ linkini vermeyi kabul etmediğimiz için jüri filmi sinemada izleyememiş, dolayısıyla filmimiz değerlendirme dışı bırakılmıştır” denildi. Açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanıldı: “Sinema filmlerinin gerçek mekanları olan sinema salonlarında gösterilmesini sinema ve sinema emekçilerine yönelik temel bir saygı unsuru olarak görüyoruz.”


 

     “7. Kayseri Film Festivali”, bu akşamki ödül töreniyle son bulacak.



     Cumhuriyet Gazetesi - 01.12.2019, Pazar (Orhun Atmış)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796878
Online Ziyaretçi Sayısı:27
Bugünlük Ziyaret :1209

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.