17.08.2020 / Sanat Dersleri Zorunlu ve Branş Öğretmenleriyle Olsun

Sanat Dersleri Zorunlu Olmalı


     “Müzik Eğitimcileri Derneği” (MÜZED), “Milli Eğitim Bakanlığı”na dilekçe sundu. Dilekçede “Güzel Sanatlar Eğitimi”nin örgütsüz haline son verilmesi ve bakanlık bünyesinde müdürlük kurulması, resim ve müzik derslerinin zorunlu hale getirilmesi gibi taleplerde bulunuldu.


 

     Uluslararası koronavirüs salgınına karşı devletçe, ulusça mücadele yürütülen günlerde “Milli Eğitim Bakanlığı” tarafından okulların sağlıklı bir biçimde ve zamanında açılabilmesi için çaba gösterilirken eğitim sisteminin diğer gündemleri de ilgili birimler tarafından ele alınıyor.


 

     Milli Eğitim Bakanlığı”nın “Yeni Ortaöğretim Tasarımı”, haftalık ders çizelgeleri, ilkokullarda dal öğretmenleri tarafından okutulacak derslerle ilgili “Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı”nda ve ilgili diğer birimlerde yürütülen çalışmalarla ilgili olarak Türk müzik eğitiminin ulusal ve uluslararası düzeydeki 22 yıllık meslek kuruluşu “Müzik Eğitimcileri Derneği” (MÜZED) tarafından meslek topluluğunun görüşleri Bakanlığa bir dilekçe ile iletildi.


 

     MÜZED”in dilekçesinin 14 Ağustos 2020 günü incelenip değerlendirilmek üzere “Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı”na, “Temel Eğitim”, “Ortaöğretim” ve “Öğretmen Yetiştirme Geliştirme Genel Müdürlükleri”ne sevkedildiği öğrenildi.


 

     MÜZED” Genel Başkanı Refik Saydam tarafından “Milli Eğitim” Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’a sunulan dilekçede özetle şu istemler yer aldı:


 

     “Sayın Bakanlığımızın 1 Kasım 2019 ve 8 Temmuz 2020 günlerinde düzenlediği müzik eğitimiyle ilgili anlamlı, önemli çalıştaya ve toplantıya müzik eğitimcilerinin temsilcisi olarak derneğimizi de davet etmiş olmasını çok anlamlı, önemli bulduğumuzu belirtiyor; Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Ayrıca bu toplantılarda dernek yöneticilerimizin müzik eğitimcileri topluluğumuzun sesi olarak yaptığı önerilerin dikkate alınmış olmasını diliyor, bekliyoruz.


 

     Anayasal Hakların ve Eğitbilimsel İlkelerin Kenara Bırakılması Demektir


 

     Uygar dünyada Almanya, Avusturya, Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, İsveç, İsviçre, Japonya vb. ülkelerin büyük çoğunluğunda genel eğitimde (ortaöğretim dahil) müzik/sanat dersleri zorunlu ortak dersler arasındadır. ‘Cumhuriyet Dönemi Türkiye’sinde de başta öğretmen yetiştiren kurumlar olmak üzere yaklaşık yüz yıldır müzik/sanat dersleri ilköğretimde ve ortaöğretimde okutulan zorunlu ortak dersler arasında yer almıştır. Bir dönem liselerimizde müzik ve resim derslerinin ‘seçmeli’ oluşu sadece görünüştedir. O dönemlerde liselerimizde seçmeli olarak iki ders vardır: Müzik ve resim. Öğrenciler bu iki sanat dersinden birini seçerek diğer zorunlu ortak dersler gibi okumuşlardır. Müzik, Resim, Beden Eğitimi derslerinin ortaöğretimde ‘seçmeli dersler havuzu’na aktarılması hem eğitim mevzuatının, anayasal hakların ve eğitbilimsel ilkelerin bir kenara bırakılması demektir hem de bu derslerin fiilen eğitim sisteminden çıkarılması anlamına gelir. Çünkü bizim var olan eğitim sisteminde ‘seçmeli ders’ hiçbir ağırlığı olmayan ders anlamına gelir. Çok sayıda seçmeli ders arasından bu derslerin seçilmesi tamamen tesadüflere, okul yöneticilerinin yaklaşımına, dersin öğretmeninin bulunup bulunmamasına vb. bağlı hale gelir. Hiçbir ağırlığı olmayan, bu nedenle giderek yok olan, norm kadro eğitimcisi ortadan kalkan derslerin Sayın Bakanımız tarafından vurgulanan ‘tasarım beceri atölyeleri’nin açılması da olanaksız hale gelir. Dersi olmayan, öğretmeni olmayan tasarım, beceri atölyeleri göstermelik, sembolik, etkisiz konumda kalır.


 

     ‘1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’muzda öngörülen ‘Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip’ bireylerin kuşakların yetiştirilebilmesi müzik/sanat/ beden eğitimi derslerinin genel eğitimimizin her kademesinde zorunlu ortak dersler arasındaki yerinin artık tartışma konusu olmaktan çıkarılmasını gerekli kılmaktadır.


 

     ‘Beden Eğitimi ve Oyun’ ve ‘Bilişim Teknolojileri’ derslerinin ilkokulda da okutulacağı, bu derslere branş öğretmenlerinin gireceği açıklamanıza katılıyor ve bu konuda sizi destekliyoruz. Sizin de takdir edeceğiniz gibi ilkokulların eğitimcilik yönünden en az ‘Twitter’ açıklamanızda yer alan dersler kadar alanda yetişmişlik, uzmanlık gerektiren müzik ve resim derslerinde de dal (branş) öğretmenlerine görev verilmeli, okulların norm kadroları bu esaslara göre belirlenmelidir.


 

     2012 yılı ve öncesinde ‘MÜZED’in girişimleriyle ilköğretim okullarının 4. ve 5. sınıflarının müzik derslerine müzik dal öğretmenleri girmekteydi. ‘MÜZED’in, ilkokulların 1., 2. ve 3. sınıflarının müzik derslerine müzik öğretmenlerinin girmesi konusunda yaptığı girişimlerde, Bakanlık yetkilileri önerilerimizi incelediklerini, konu üzerinde çalıştıklarını belirtmişlerdi. Ancak 2012 yılında uygulamaya konulan sistemle ilkokulların tümünden ‘Müzik Öğretmenliği’ norm kadrosu kaldırıldı.


 

     Sınıf Öğretmenleri de Derste Olsun


 

     Önerimiz, ilkokulun bütün sınıflarında haftada iki saate çıkarılacak müzik/resim derslerine bu alanların dal öğretmeniyle birlikte değerli sınıf öğretmenimizin de girmesidir. Böylece müzik/resim derslerinin öğretim programlarında yer alan konular, kazanımlar dal öğretmenleri tarafından yaşama geçirilirken sınıf öğretmenlerimizin desteği ve katkısıyla derse dikkat yoğunlaşabilir; diğer derslerin eğitiminde müzikten yararlanmanın örnekleri de birlikte uygulanmış olabilir.


 

     Kuruluş çalışmaları 1950’lere uzanan ve son 22 yıldır kesintisiz biçimde alanında etkinlik gösteren, ülkemizde her kademedeki binlerce müzik eğitimcisinin meslek kuruluşu, temsilcisi, sesi ‘Müzik Eğitimcileri Derneği’ (MÜZED) olarak makamınızca dikkate alınacağı inancıyla meslek topluluğumuzun üzerinde birleştiği aşağıdaki önerilerimizi dikkatinize sunuyoruz:


 

     * Uygar dünyadaki eğitim uygulamalarına, ülkemizin yüz yıllık Cumhuriyet eğitimi birikimine, eğitbilim ilkelerine, anayasal yurttaş haklarına ve eğitim mevzuatına uygun olarak ilköğretim ve ortaöğretim ders çizelgeleri içindeki ortak dersler arasında müzik dersi de dengeli biçimde yerini almalı, bütün sınıf ve kademelerde ortak dersler arasında müzik dersi iki saat olarak okutulmalıdır. Müzik, Resim, Beden Eğitimi derslerinin sayısının azaltılarak ‘seçmeli havuzuna atılması’ (belirsizleştirilmesi) girişiminin gündemden kaldırıldığı tarafınızca açıklanmalıdır. 2005 yılı ve öncesinde ilkokulların 1, 2, 3. sınıflarında müzik/ resim dersleri haftada ikişer saat okutuluyordu. İlkokulun bütün sınıflarını ve tüm genel öğretim kademelerini kapsayacak biçimde haftada ikişer saat müzik/ sanat dersleri uygulamasına tekrar dönülmelidir.


 

     * Her eğitim öğretim kurumuna en az bir olmak üzere gereksinmeyi karşılayacak sayıda müzik dal öğretmeni atanmalı, müzik/resim dersleri ilkokulda (sınıf öğretmeninin bazı konularda katkısı ve desteğiyle) dal öğretmeni tarafından verilmelidir. Yeterli sayıda ve donanımda müzik dal öğretmenini yetiştirecek ve istihdam edecek koşullar ilgili kurumlarla eşgüdüm içinde adım adım oluşturulmalıdır.


 

     * Her okul kendi kapasitesine uygun olarak, müzik odalarıyla, çalgılarla, resim atölyeleriyle, spor salonlarıyla, konser, konferans, tiyatro salonlarıyla donatılmalı, öğrencilerimizin sanatsal, sportif yönlerden gelişiminin önü açılmalıdır. Okullarımızda yaratılacak bu olanaklar ‘Halk Eğitimi Merkezleri’yle işbirliği içinde mesai saatleri dışında da 24 saat gençlerin, halkın sanatsal, sportif çalışmalarına açık hale getirilmelidir.


 

     * Ana sınıfından üniversiteye her kademe ve düzeydeki müzik dersi öğretim programı, öğretim materyali, ders içerikleri eğitim programcılarının, alan uzmanlarının, dil uzmanlarının, öğretmenlerin, alanlardaki meslek kuruluşlarının katılımlarıyla ülkenin ve çağın gereklerine uygun biçimde yeniden düzenlenmeli; geliştirilmelidir. ‘Eğitim Fakülteleri’nin ‘İlköğretim Sınıf Öğretmenliği’ ve ‘Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalları’nda verilen ve tek yarıyıla indirilmiş olan müzik çğretimi, müzik dersleri en az dört yarı yıl olmak üzere yeniden düzenlenmelidir.


 

     * ‘Müzik ve Güzel Sanatlar Eğitimi’ ‘Milli Eğitim Örgütü’ içinde ‘sahipsiz’ kalma konumundan kurtarılmalı, Bakanlık örgüt yapısı içinde ‘Güzel Sanatlar Eğitimi Genel Müdürlüğü’ kurulmalıdır. Her kademe ve düzeydeki müzik, resim, sanat tarihi derslerinin öğretmenleri, programları; Güzel Sanatlar Liseleri, il ve ilçelerdeki, okullardaki sanatsal etkinlikler, yarışmalar bu genel müdürlüğe bağlı olmalıdır.


 

     * ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla eşgüdüm içinde, ‘Devlet Konservatuvarı’ mezunu genç sanatçılarımızın atanacağı, sanatını uygulayabileceği olanaklar adım adım yaratılmalıdır. Bu amaçla öncelikle mevcut sanat kurumlarımızdaki eksik kadroların tamamlanması için istihdam olanakları yaratılmalı, yurdumuzun her köşesine yeni sanat kurumları açılarak gençlerimizin atanabilme ve halkın nitelikli sanatı yaşayabilme hakkının gerçekleşebileceği olanakların ortaya çıkarılması hedeflenmelidir.”



     Aydınlık Gazetesi - 17.08.2020, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796723
Online Ziyaretçi Sayısı:31
Bugünlük Ziyaret :1199

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.