10.06.2020 / Bilici Kardeşlerin ‘Pencere’sinden Koronanın Hatırlattıkları

Bilici, Deniz-Burcu


     “Akbank Sanat”ın düzenlediği “Akbank Evde Kısa Film Yarışması”, hikayelerini anlatmak isteyenler için fırsat oldu.


 

     Deniz Bilici ve Burcu Bilici kardeşler koronavirüs salgınını kendi çerçevelerinden işlediler ve “Pencere” isimli kısa filmleriyle yarışmaya katıldılar. “Aydınlık Gazetesi Emek Servisi Şefi Deniz Bilici”nin kaleme aldığı filmin yönetmenliğini Burcu Bilici yaptı.


 

     “Tabiatın Kendi Halini Unuttuğumu Fark Ettim”


 

     Deniz Bilici film için şöyle konuştu: “Koronavirüs salgınıyla evden çalışmaya başladık. Bu süreç hepimiz için hazırlıksız olduğumuz, neyle karşılacağımızı kestirsek de tam olarak öngöremediğimiz bir süreçti. Hatta başta belki evde çok vakit geçirememekten şikayetçi biri olarak bunu tolere edebileceğim, özellikle kendi adıma artık şikayet edebileceğim bir durum kalmamış gibi, evde hem ertelediğim planlarımı hem de işimi daha iyi yapabileceğimi düşündüğüm bir dönem gibi değerlendiriyordum. Evden çalışma sistemimiz kurulduktan sonra salonumda, pencere önünde çalışmaya başladım. Hep doğanın içinde büyümüş biri olarak, bu süreçte, İstanbul’a yerleştikten sonra tabiatın kendi halini unuttuğumu fark ettim. Kafamı bilgisayardan kaldırdığımda bir manzaram yoktu ama binalar arasına sıkışmış küçük bir yeşillik ve bir ağacın değişimini ister istemez tekrar hatırlamaya başladım. Martıların, kargaların insanların şehirden çekilmesiyle aç kalması ve daha çok şehrin içinde yaşamaya başladıklarını fark ettim. Manzaramızdaki tek ağacımızın çiçek açıp nasıl yeşillendiğini yıllar sonra izlemiş oldum. Daha sonra kardeşim ‘Akbank’ın yarışmasından bahsetti. Filmin adını söyledim direkt “Pencere” olsun dedim. Pencere önündeyken fark ettiklerim, gidip görme fırsatım olmasa da Karaköy’de kıyılarda denize ev sahipliği yaptığını hatırlatan yunuslar bana, doğanın hayatımızın kaynağı, kötü bir tabir de olsa patronu olduğunu hatırlattı. Bu süreçte evdeyken anı olsun diye çektiğimiz görüntüler vardı. Burcu da fikri beğendi ve bu doğrultuda çekimler yapmaya devam ettik. Kısıtlı teknik imkanlarımızla “Pencere” ortaya çıktı. Friedrich Engels’in “Doğanın diyalektiği”nden bir alıntının (... Artık anlamalıyız ki; bizler hiçbir zaman doğaya egemen olmak gibi bir çaba içinde olmamalıyız; tersine etimiz, kanımız ve beynimizle ondan bir parça ve onun tam ortasında olduğumuzun bilinciyle davranmalıyız.) tamamlamasıyla böyle bir film ortaya çıkardık.”


 

     “Yapıcı Eleştirileri Dikkate Aldık, Filme Yansıttık”


 

     Burcu Bilici de filme ilişkin şunları söyledi: “Bir zamanın içerisindeyiz. İlk başta anlam veremediğimiz daha sonrasında bazılarımızın hemen ayak uydurduğu bir zamanın... Biz evlerimizde küçük gibi görünen ama kocaman olan pencerelerimizle baş başa kaldık. Üretmeye kaldığımız yerden devam ettik. Evimizin içerisinde işlerin peşinden koşuştururken doğa kendi döngüsünü yaşamaya devam etti. Tüm bu olanlara pencereden şahit olduk. Bir gün ‘Akbank’ın düzenlediği ‘Akbank Evde Kısa Film Yarışması’nı gördüm ve ablamla paylaştım. Direkt içinde bulunduğu durumda hissettiklerini anlattı ve çekmeye başladım. Daha doğrusu O’nun hissettiklerini elimizdeki imkanlarla yansıtmaya çalıştım. Filmin konusu kafamda oturduğunda bazı görüntüler gözümde canlanmaya başladı. Bazen çok iyi görüntülere denk geldim yeri geldi çekemedim. Fakat elimdeki imkanlar dahilinde en iyi görüntüleri yakalamaya çalıştım. Filmin kurgu sürecinde bazı aksaklıklar yaşadık. Kısıtlı zaman için iyi bir iş çıkarmak istiyordum. Stresliydim fakat gayret ve motivasyon ile bu sürecin de üstesinden geldik. Gelen yapıcı eleştirileri dikkate aldık onları filme yansıttık. Yarışma henüz sonuçlanmadı fakat ortaya çıkan ilk işimizden oldukça mutlu ve gururluyuz.”


 

     Yarışmanın jürisi, yönetmen, senarist, yapımcı Selim Evci, yönetmen, reklam yönetmeni Fatih Kızılgök, “Akbank Sanat Sosyal Medya Yöneticisi” Sami Kısaoğlu, “Akbank Sanat İletişim ve Basın Yöneticisi” Çağla Demiralp, “TBWA İstanbul Kreatif Direktörü” Arkın Kahyaoğlu ve “TBWA İstanbul” metin yazarı Vehbi Bozdağ’dan oluşuyor. Yarışmanın sonuçları 22 Haziran saat: 17.00’de “Akbank Sanat” sosyal medya kanallarında (instagram, web, facebook, twitter) duyurulacak.



     Aydınlık Gazetesi - 10.06.2020, Çarşamba (Ersoy İrşi)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797371
Online Ziyaretçi Sayısı:29
Bugünlük Ziyaret :1229

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.