25.09.2020 / İstanbul Müzik Müzesi Müdürlüğü’ne Dr. Ayhan Sarı Atandı…

Sarı, Ayhan


     “Kültür Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Müzik Müzesi Müdürlüğü”ne “İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu” sanatçısı, eski “Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu” Genel Yönetmeni, organoloji (çalgıbilim) çalışmalarıyla tanınmış, müzikolog Dr. Ayhan Sarı atandı.



     Türk müziği çalgıları araştırmaları, Türk müziği çalgılarının orkestral yapıda kullanılmaları, Hüseyin Saadettin Arel’den (1930-33) 90 yıl sonra sonra gerçekleştirdiği “Kemençe Kuartet” ve Türk müziği çalgıları hakkında iki kitabının yanısıra bilimsel makale ve köşe yazılarıyla tanınan Dr. Ayhan Sarı, halihazırda faaliyetine henüz başlamamış, “Kültür Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü”nden “Kültür Turizm Bakanlığı” Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü”ne devredilerek yeni bir yapılanmaya giren “İstanbul Müzik Müzesi”nin “Kurucu Müdürü” olarak görevlendirildi.



     Henüz inşaatı süren ve 2021 yılı ilk çeyreğinde açılması planlanan, “İstanbul Atatürk Kültür Merkezi” (Taksim AKM) kompleksi içindeki üç katlı yapıda faaliyetine başlayacak olan “İstanbul Müzik Müzesi”, Türkiye’deki tarihsel müziğin yanısıra, Asya’dan Anadolu’ya, Balkanlara uzanan geniş kültürel coğrafyamızda kullanılmış/kullanılagelen müzik ögelerini, sergileme ve icra yoluyla, son teknolojik imkanlar ışığında ziyaretçilerine yansıtmayı amaçlıyor.



     Dr. Ayhan Sarı Kimdir?



     Çanakkale-Biga’da doğdu. Orta öğreniminin ardından girdiği Türkiye’nin ilk “Müzik Bilimleri Bölümü” olan -önce “Ege Üniversitesi” sonra 1983’de “Dokuz Eylül Üniversitesi”- “Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü”“Geleneksel Türk Müziği Çalgıları” başlıklı çalışmasıyla 1985 yılında bitirdi. Türkiye’de akademik müzikbilimin kurucusu Prof. Dr. Gültekin Oransay’ın ilk öğrencilerindendir.



     1952'den beri kayıp olan Türkiye’nin ilk “Ney ve Santur Metodları”nı buldu.



     1986’da aynı üniversitenin “Güzel Sanatlar Bölümü”ne “Öğretim Görevlisi” olarak atandı.



     1989’da “Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı”nda 1952’de “Türk Musikisi Dergisi” yayınlarından çıkacak iken baskı sırasında kaybolan metodları bulması sonucu meydana getirdiği “Türkiye’de ilk Santur, Ney Metodu ve Ziya Santur” başlıklı çalışmasıyla yüksek lisans öğrenimini tamamladı.



     1991 yılında başladığı “Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı”nda doktora öğrenimini “Geleneksel Türk Müziğinde Etkileşim ve Çalgılar” araştırmasıyla tamamlayarak “Müzik Bilimleri Doktoru” unvanını aldı. Türkiye’de müzikoloji alanında doktora ünvanı alan 9. müzikbilim uğraşanıdır.



     1987 yılında; Hüseyin Sadettin Arel’in 1933’de yapımına başlattığı -keman ailesinin fasıl kemençesine uyarlanması düşüncesinden hareketle gerçekleştirilen- kemençe beşlemesi uygulamasının anlatıldığı, Dr. Zühtü Rıza Tinel tarafından 1926’da kaleme alınmaya başlanan Osmanlıca el yazması “Asri Kemençe” başlıklı çalışmayı günümüz diline çevirdi.



     1985 yılından itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde 100’ü aşkın yakın sayıda araştırma, makale ve görüşleri yayınlandı. Milli ve milletlerarası 100’e yakın kongre, sempozyum ve panele bildiri ve sunumlarıyla katıldı.



     1990-1993 yılları arasında dış prodüktör olarak çalıştığı “TRT”nin “Radyo-2 Kanalı”nda haftalık olarak yayınlanan belgesel nitelikli “Geçmişten Günümüze Çalgılarımız (3 yıl)”, “Tanzimattan Günümüze Geleneksel Müziğimiz (2 yıl)” ve “Kantodan Türk Pop Müziğine (2 yıl)” programlarını hazırladı. “Geçmişten Günümüze Çalgılarımız” adlı program “Türkiye’nin Sesi (Voice of Turkey) Radyosu”nda 14 yabancı dile çevrildi.



     1992 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi”ndeki görevinden kendi isteğiyle ayrılarak “Kültür Bakanlığı”na sanatçı olarak geçti. 1994 yılında “Kültür Bakanlığı Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu”na “Genel Yönetmen” (Koro Şefi) olarak atandı.



     2002 yılına dek bu görevini sürdürdü. Şefliği sırasında “Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu” ile “TRT TV2”de yayınlanan “Devlet Korolarından” programında periyodik olarak yer aldı.



     “Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu Genel Yönetmenliği” görevi sırasında “Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda yüksek lisans ve “Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi”nde “Geleneksel Türk Müziği” dersleri verdi.



     “Asri Kemençe-Zühtü Rıza Tinel-1926 - İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Yayınları” (2010),  & “Türk Müziği Çalgıları - Ud, Tanbur, Kanun, Kemençe, Ney ve Kudüm - Nota Yayınevi” (2012) başlıklı iki kitabı bulunmaktadır.



     Lutiye (frn:luthier) Feridun Obul yapımında, 1933 sonrasından bu yana (2020) ilk kez, “Türk Müziği Orkestrası”na temel oluşturacak, dünyadaki Türk müziğine yeni bir soluk getirecek olan “Kemençe Kuartet” çalgılarını dizayn ve imal etti.



     Dr. Ayhan Sarı halen “Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, İstanbul Müzik Müzesi” Müdürü olarak görev yapmakta, “Musiki Dergisi” Editörlüğü, “İstanbul Türk Müziği Orkestra ve Korosu Filarmoni Derneği” (TÜMORK) Başkanlığını yürütmekte; 2018’den bu yana “TRT Nağme Kanalı”nda “Tanzimattan Günümüze Geleneksel Müziğimiz” ile “TRT Türkü Kanalı”nda haftada bir yayınlanan “Çalgıların Yolculuğu” programlarını hazırlamakta ve sunmaktadır.



     Dr. Ayhan Sarı, “İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü” öğretim üyesi Prof. Dr. Gözde Çolakoğlu Sarı ile evli olup Egehan isimli bir evlatları bulunmaktadır.



     https://www.mavi-nota.com sitesinden alınmıştır. - 25.09.2020, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794149
Online Ziyaretçi Sayısı:25
Bugünlük Ziyaret :841

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.