04.07.2017 / Aşık Veysel Vefatının 44’üncü Yılında Amsterdam’da Anıldı

Aşık Veysel Amsterdam'da Anıldı


     Büyük Türk Halk Ozanı Aşık Veysel, vefatının 44’üncü yılında “Hollanda Sivaslılar Platformu”, “Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü” ve “Türkevi Topluluğu”nun düzenlediği programlarla anıldı.


 

     Halk Ozanı Aşık Veysel için düzenlenen “Dostlar Beni Hatırlasın” isimli programlar, “Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü”nden sonra dört gün süreyle çeşitli şehirlerdeki etkinliklerde tekrar edildi.


 

     Sivas’ın yetiştirmiş olduğu kültür, sanat, edebiyat ve düşünce dünyasındaki usta isimleri çeşitli etkinliklerle yaşatmaya çaba gösteren “Hollanda Sivaslılar Platformu” girişimiyle düzenlenen “Aşık Veysel’i Anma ve Türkü Programı”, “Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü” ve “Türkevi Topluluğu”nun katkılarıyla gerçekleşen etkinliğe yoğun ilgi gösteren konuklar, ünlü ozanın türkülerine eşlik ederek yad ettiler.


 

     Aşıklık geleneğinin en büyük temsilcilerinden birisi olan ünlü halk ozanı Aşık Veysel’i anma programlarına yoğun ilgi gösteren yüzlerce davetli, salonları tıklım tıklım doldururken, bazı izleyiciler ise yer bulamadıkları için, kimi ayakta, kimi de yerlere oturdular.


 

     Programlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı “Sivas Devlet Halk Müziği Korosu” sanatçıları Sait Döşkaya ve Cafer Üvenç sahne aldılar. Programa Amsterdam’da yaşayan mahalli sanatçı Turan Yıldırım da  yorumlarıyla katıldı. Katılımcılar sanatçılara Aşık Veysel türkülerinde eşlik ettiler. Programa, Hollanda’daki “Türk Sivil Toplum Kuruluşları”nın yöneticilerinin yoğun katılımı dikkat çekti.


 

     Ünlü Türk Ozanı Aşık Veysel’i anma programına ilk olarak tasarımcı Ömer Erdem’in hazırlamış olduğu ve Aşık Veysel’in hayatının anlatıldığı kısa bir belgeselle başlanıldı.


 

     “Hollanda Sivaslılar Platformu” sekrereteri Ömer Soner’in sunuculuğunu yaptığı programda zaman zaman duygusal anlar yaşandı.


 

     Amsterdam’da gerçekleşen “Aşık Veysel’i Anma Programı”nın açılışında, bir selamlama konuşması yapan, “Hollanda Sivaslılar Platformu” Başkanı İbrahim Çitil, Aşık Veysel’in unutulmaz türküleri geride bıraktığını belirterek, “Sivas, bine yakın şairiyle, çok bereketli mübarek bir şehirdir. Sivas’ın meşhur şairleri arasında öne çıkan iki ismi vardır Biri Pir Sultan Abdal ve diğeri ise Aşık Veysel’dir. Her ikisi de edebiyatımıza ve müzik dünyamıza çok şey kazandırmışlardır. Onlara çok şey borçluyuz” dedi.


 

     Çitil, Aşık Veysel’in küçük yaşta gözlerini kaybettiğine işaret ederek, “Aşık Veysel’i görmesek de O’nun şiirleriyle, türküleriyle büyüdük. O’nu çok sevdik ve özlüyoruz. Aşık Veysel, gönül gözünü dünyaya açmış bir halk ozanıdır. Aşık Veysel, Sivas toprağının çok mühim, çok değerli şairlerinden biridir. Bir Sivas türküsü gibi, yerli zevkimizin ve milli duygularımızın en son temsilcileri arasında O da vardır. Aşık Veysel, halk edebiyatımızda, güzel Türkçemizin sütünü sağan şairlerimizdendir. Aşık Veysel, vatanımıza, milletimize, birliğimize, dirliğimize ve bütün mukaddeslerimize sarsılmaz bağlılığıyla dikkat çeken bir arif kişidir. Er oğlu erdir. Tam bir er kişidir. Aşık Veysel, güzel Türkçesiyle, aydınlık fikirleriyle, engin vatanseverliğiyle, kendisini sevdiren, saydıran bir saz ve söz sultanımızdır” dedi.


 

     “Türkevi Topluluğu” Başkanı Veyis Güngör de, “Aşık Veysel sadece Sivas’ın değil bütün Türkiye’nin önemli bir değeridir. Aşık Veysel, fikirleri ve insan sevgisiyle dünyayı kucaklayan bir deryadır. Yaşamı boyunca deyişleri ve duruşuyla ülkemizde her zaman bütünleştirici bir misyon üstlenmiş ve ömrü boyunca bu çizgiden ayrılmamıştır. Ülkemiz insanının en çok ihtiyacının, birbirini anlamak olduğunu kabul eden Aşık Veysel bu görüşünü türkülerine yansıtmıştır. Bizler öncelikle O’nun ismini yaşatmak adına elimizden geleni her zaman yapacağız. O’nun hayatını şiirlerini Hollandacaya tercüme ederek, Hollandalı dostlarımızın da O’nu anlamalarını sağlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.


 

     Etkinlikte Aşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Benim Sadık Yarim Kara Topraktır”, “Güzelliğin On Par Etmez”, “Dostlar Beni Hatırlasın” gibi unutulmaz eserleri, “Kültür Bakanlığı Sivas Devlet Halk Müziği Korosu” sanatçıları Sait Döşkaya, Cafer Üvenç ve Amsterdam’da yaşayan mahalli sanatçı Turan Yıldırım tarafından seslendirilen türküler oldu.


 

     Dinleyenler ise duygu dolu anlar yaşadılar.


 

     İki saat süren etkinliğin sonunda, katkıda bulunanlara ve sponsorlara teşekkür edilerek plaket sunuldu. Program günün anısına toplu çektirilen fotoğraf ile sona erdi.


 

     Aşık Veysel Kimdir?


 

     1894 tarihinde Sivas’ın “Sivrialan Köyü”nde doğan Aşık Veysel, çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Aşık Veysel yedi yaşındayken, çiçek hastalığı salgını sonucunda 2 kız kardeşini yitirdi. Aynı hastalığa kendisi de yakalanarak tek gözünden olan Veysel sonrasında diğer gözünü de kaybetti.


 

     Babası bir gün Aşık Veysel’e evde oyalanması ve vakit geçirebilmesi için bir saz hediye etti. Aşık Veysel eline geçirdiği sazla dönemin türkülerini çalmaya ve söylemeye başladı. Veysel daha sonra 1933 yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer’in teşvikleriyle kendi şarkı sözlerini yazmaya karar verdi. Kendi yazdığı eserleri en iyi şekilde seslendiren Aşık Veysel, eğitim konusunda büyük hocalardan ders almamasına rağmen kendisini geliştirerek bir süre sonra da köy okullarında saz dersi vermeye başladı. 1970’li yıllarda devlet tarafından çıkartılan bir kanun ile halk ozanımız Aşık Veysel’e maaş bağlanması kararı alındı.


 

     Aşık Veysel’in sözlerinin, ünlü sanatçılarca söylenmesi üzerine eserlerine olan ilgi arttı. Böylece usta ozan, halk tarafından tanınmaya ve unvanı giderek yayılmaya başladı. Aşık Veysel, 1973 yılında 79 yaşında hayatını kaybetti.



     İlhan Karaçay’ın “Yaz Bülteni”nden alınmıştır. - 04.07.2017, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796371
Online Ziyaretçi Sayısı:23
Bugünlük Ziyaret :1182

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.