23.10.2020 / Minnesota Üniversitesi’nde Yapılan Bir Araştırmada, En Çok Aerosol Yayan ve Bu Nedenle Covid-19’un yayılmasında…

Vanska, Osmo


     Orkestralardaki koronavirüs iletimi üzerine yapılan yeni araştırmada, trompet ve obuva ile bas trombonların diğer pirinç ve nefesli enstrümanlara kıyasla “yüksek riskli” olduğu görüldü. Bas klarnet ve tubanın “düşük riskli” olduğu ulaşılan bir başka sonuç…



     “Minnesota Üniversitesi”nden araştırmacılar, trompet ve obuva havadaki hastalıkları yaymak için “en riskli” araçlar olsa da, incelenen nefesli enstrümanların aerosolleri bir adımdan daha uzağa yaydığını gördü.



     Geçtiğimiz ay “Journal of Aerosol Science”da yayınlanan araştırma, “Covid” güvenli bir şekilde canlı müzik yapmaya geri dönmelerine yardımcı olmak amacıyla “Minnesota Orkestrası”ndan 15 müzisyen üzerinde araştırmalar yaptı.



     Araştırmacılar, bulgularının “hava yoluyla bulaşan hastalık bulaşma risk değerlendirmesi ve üflemeli çalgıların kullanımını içeren farklı müzik faaliyetleri için karşılık gelen azaltma stratejileri hakkında değerli bilgiler sağlayabileceğini” söylüyorlar.



     Araştırmada, araştırmacılar 10 orkestral nefesli ve pirinç enstrümandan yayılan aerosolleri takip ettiler: flüt, pikolo, bas klarnet, obua ve fagot; tuba, Fransız kornosu, trompet, trombon ve bas trombon takip ettikleri 10 enstrüman.



     Aletlerden üretilen aerosol konsantrasyonu -virüs içerebilen ve “Covid-19” gibi hava yoluyla bulaşan hastalıkların bulaşmasına yol açabilen küçük hava parçacıkları- daha sonra sanatçılar tarafından sadece nefes alırken veya konuşurken üretilen miktarla karşılaştırıldı.



     Araştırmacılar, “Daha yüksek aerosol konsantrasyonu, hava yoluyla hastalık bulaşma riskinin artmasına yol açtığı için, bu araçları düşük, orta ve yüksek risk seviyelerine ayırıyoruz” dedi.



     Aletlerden gelen aerosoller, litre hava başına 20 ila 2.400 parçacık arasında değişiyordu. Oyuncular nefes alırken veya konuşurken test edildiğinde, sırasıyla litre başına ortalama sadece 90 ve 230 parçacık ürettiler.



     Bilhassa trompet, obua ve bas trombon çalıcıları çalarken, konuşurken ve nefes alırken olduğundan daha fazla aerosol üretiyorlardı. Araştırmalar, bu araçları hava yoluyla bulaşan hastalıkların bulaşması için “yüksek riskli” olarak adlandırdı.



     Fagot, pikolo, flüt, bas klarnet ve Fransız kornosu “orta risk” olarak kabul edildi.



     Belki de aletin tüp uzunluğu nedeniyle tuba “düşük riskli” olarak adlandırıldı.



     Bilim adamları, ağızlık tasarımlarının üretilen aerosol seviyesini de etkileyebileceğini söyledi.



     Ekibi yöneten “Makine Mühendisliği Bölümü” doçenti Jiarong Hong, “Tüm bu bilgilerin planlama için çok yararlı olduğunu düşünüyorum” dedi. “Farklı araçların risk düzeyini anladığımızda, aslında daha yüksek risk araçlarını hedefleyebiliriz. Kesinlikle kapalı bir odada bir grup trompetçinin çalmasını istemezsiniz, çünkü bu çok yüksek riskli bir etkinlik olacaktır.”



     “Hong Kong Üniversitesi” mikrobiyoloğu Dr. Ho, “Maske takanlar daha yakın oturabilirken, maske takamayanlar daha uzakta oturmalı” dedi ve maskesiz sanatçılar arasında 1.5 metrelik (4.9 fit) bir mesafenin daha güvenli olacağını sözlerine ekledi.



     Ho, oyuncular arasındaki plastik ekranların bazı büyük damlacıkları engellemeye yardımcı olabileceğini söyledi, ancak iyi havalandırmanın küçük parçacıklar yoluyla bulaşma riskini azaltmada hala çok önemli olduğunu doğruladı.



     Araştırmacılar ayrıca sosyal mesafeyi, aletlerin üzerine maskeler koymayı ve taşınabilir filtreler kullanmayı önerdiler. Tek katmanlı bir maskenin, ses kalitesini önemli ölçüde düşürmeden parçacıkların yüzde 60’ını engellediğini buldular. İki katman, ses kalitesinde hafif bir düşüşle yüzde 75’i bloke ederken, üç katman yüzde 92’yi bloke eder, ancak ses kalitesinde önemli bir düşüşe neden olur.



     “Minnesota Orkestrası” şu anda 25 müzisyenden fazla olmayan küçük gruplarda yalnızca çevrimiçi izleyiciler için performans sergiliyor. Tam orkestra yaklaşık 90 müzisyenden oluşuyor.



     Başkan ve CEO Michelle Miller Burns, orkestranın artık covid testi, ışık karantinası, maske takma, müzisyenler arasındaki mesafeyi koruma ve çan bariyerleri ile hava temizleyicileri araştırmayı içeren sahne ve kulis güvenliği için çok katmanlı bir yaklaşım planladığını söyledi.



     “Bu önemli araştırma bizim dışımızdaki kuruluşlara da fayda sağlayacak ve üniversitenin bulgularının artık kararlarını ve güvenlik stratejilerini bilgilendirmeye ve yönlendirmeye yardımcı olmak için okul grupları ve diğer topluluklarla paylaşılabileceğinden memnunuz.”



     https://www.mavi-nota.com sitesinden alınmıştır. - 23.10.2020, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797032
Online Ziyaretçi Sayısı:29
Bugünlük Ziyaret :1215

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.