17.11.2020 / Sanat Camiası Çok Üzgün ve Sanat Camiası Çok Tepkili…


     Basında yer aldığı gibi, Ankara’nın Çankaya semtinde bilgisayar oyunu nedeniyle çocuklar arasında başlayan kavganın cinayetle bitmesi üzerine Ankara’dan yayın yapan ve kendisini klasik müziğin akil adamı olarak gören gazetecinin sosyal medya hesabında haberi paylaşırken kullandığı görsel sonucu klasik müzik camiasında ciddi bir tepki oluşması üzerine kısa adı “TOBAV” olan “Tiyatro Opera ve Bale Çalışanları Vakfı” dün akşam saatlerinde resmi sosyal medya hesabından ve internet sayfasından bir basın açıklaması yaptı. Açıklama aynen şöyle:



     “Ateş düştüğü yeri yakar”


 

     “Sanatçı dostlarımızın çocuğu inanılmaz bir cinayetin kurbanı olmuş, bizler de aklımızın yettiği kadar, çaresiz dostlarımızın, arkadaşlarımızın acısını hafifletmek için elimizden geleni yapmaya çalıştık.


 

     Bütün bunları yaparken de en insani duygular ile, kırmadan, incitmeden yapabilmeye özen göstermeye çabaladık.


 

     Ancak 15 Kasım günü “Sanattan Yansımalar” internet portalında Şefik Kahramankaptan tarafından verilen konser iptali haberi ve sebebinin bildirildiği haber yazısında kullanılan görsel, acı ateşini hafifletmek yerine daha da alevlendirmiş ve vicdanlarda tarifsiz hasarlar oluşturmuştur. Şefik beyin bu inanılmaz tavrını kınıyor ve onarılmaz hatadan sonra mesleği ile ilgisini gözden geçirmesini talep ediyoruz.”


 

     TOBAV Yönetim Kurulu


 

     Öte yandan dünya sanatçımız piyanist Fazıl Say’da kişisel sosyal medya hesabı üzerinden söz konusu internet gazetesinin yöneticisi akil adam gazetecinin bu tutumu ile ilgili olarak bir açıklama yayınlayarak şöyle demiştir:



     “Camia büyük tepkili.


 

     Korkunç bir trajedi ardından son derece sağduyusuz, son derece duyarsız bir yazı (ve görsel) çıkmış internet medyasında.


 

     Çok kötü.


 

     Bu ürkünç faciayı yaşayan tüm “Bilkent Orkestrası”na ve tüm camiamıza başsağlığı dileklerimle.


 

     Ben ne diyeceğimi bile bilemiyorum, olayı biraz önce öğrendim ve donakaldım.


 

     Şimdilik diyeceğim:


 

     Bu felaketi, bu dramı yaşayan dostlarımın tüm yüreğimle yanındayım.


 

     Küçücük çocukların hayatına mal olan ürpertici bir olaydır yaşanan..


 

     Çok çok üzgünüm. Sözün bittiği yer…


 

     Şimdi,


 

     Ek olarak;


 

     (bu vahim dramı bilenler ve konulup kaldırılan sağduyusuz haberi görmüş olanlar da anlayacaktır)


 

     Biliyorsunuz


 

     Nota bile bilmeden müzik konusunda yıllardır yazılar yazan ve ortalığı karıştıran -bu konuyla ilgili akıllara zarar bir görsel eşliğinde yazısını koyup, sonra da kaldıran- adamla ben uzun yıllardır anlaşamıyorum.


 

     Çünkü bu sağduyusuz ve duyarsız tutum, pek çok detay konuya da yansıyor haliyle. İnsani “iyi”yi bulamıyoruz, sanat üzerine nasıl yazacak?


 

     (Bu Bilkent’deki vahim olayın konusu müzik değil, hepimizi şoke eden görseliyle, insani olamayan yaklaşımdır)


 

     İki ay önce Handan (babamın eşi) ile bir dost olarak -güya meraktan- konuşmuş, hastanede yatan babamın tüm hastalıklarını da aileden izinsiz olarak bir bir köşesinde yazmıştı, büyük rahatsızlık duymuştuk.


 

     O’nunla olan pek çok konudaki tartışmama girmiyorum bile, akıl tutulması ve çok kırıcıydı.


 

     Dostlar;


 

     Tek bir yazar değil konu.


 

     Burada sanat eleştirmenliği ve haberciliği dalında işini iyi yapanların, müziği bilenlerin, Türkiye kültür hayatını anlayanların “hakkını yemeden” konuşalım.


 

     Bu “müzik yazarlığı tutarsızlığı” konusu, bazı kişiler yüzünden Türkiye’de çook yanlış ellere düştü.


 

     Ben bunların çoğuyla defteri kapadım;


 

     Çünkü olmuyor, potansiyelleri müziğe yetmiyor, olayları anlamaya da yetmiyor ve bu kişilerin altından benim hiç hazzetmediğim, yazmayı istemediğim hayli tuhaf ve berbat bilgiler de çıkıyor, uzaklaşmak, kaçmak gerek.


 

     Tekrar başımız sağolsun.”


 

     Fazıl Say


 

     Dün (16.11.2020) bütün gün sosyal medya üzerinden yükselen büyük tepki, söz konusu kişi ve yönettiği gazetenin “CİMER”e şikayet edilmesine kadar ilerlemiş, change.org üzerinden imza kampanyasına başlanmış ve sanat kurumlarında görev yapan çok sayıda sanatçı yüzlerce yorumla yapılan haberciliği ve sosyal medya paylaşımını kınamışlardır. Ayrıca adı geçen akil adam gazeteci, sanatçılar tarafından kişisel sosyal medya hesapları, “Instagram” ve “Facebook” hesaplarından çıkarılmıştır. Sanat camiası söz konusu gazetecinin "özür dilemesini" istiyor!


 

     https://www.mavi-nota.com sitesinden alınmıştır. - 17.11.2020, Salı



     Daha ayrıntılı bilgi için Bkz.: 
http://www.muziklopedi.org/?/Haber/Goster/6219

     http://www.muziklopedi.org/?/Haber/Goster/6220

 




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794694
Online Ziyaretçi Sayısı:33
Bugünlük Ziyaret :1003

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.