01.08.2010 / Flüt Ortadoğu'yu Barıştırıyor

Evcil, Bülent


     Flüt sanatçısı Bülent Evcil, yaz boyunca farklı ülkelerde konser ve dersler verecek. Sanatçının, Ortado
ğu ezgilerini yorumladığı ikinci albümü de yolda.

     Muhtemelen siz de gazete sayfalarını dolduran haberleri okuduğunuzda, üzerinde büyük, kara bulutların dolaşğı dağlık ve ürkütücü bir bölgede, umutsuzluk içinde yürüyormuş gibi hissediyorsunuz kendinizi. Oysa insan zaman zaman da olsa önünde yeşil bir vadiye bakan küçük bir pencere görmek istiyor.

     Üzerinde dolaşğımız kayalık zeminden yeşil bir vadiye atlamanın en kestirme yolu sanatla ilgilenmek. Böylece güzel bir müziğin içine dalıp, saatlerce notalardan müteşekkil köprülerin üzerinde yürüyebilir, ya da gözlerimizi bir kitabın sayfaları arasında gezdirerek daha önce hiç görmediğimiz diyarlara gidebiliriz.

     Bülent Evcil’i tanır mısınız? Eğer tanıyorsanız muhtemelen O’nun flütünden çıkan ezgilerin üzerinde, asma bir köprüde yürür gibi yürüdüğünüz olmuştur. Dünyanın en önemli festivallerinde, konser salonlarında çalan, dinleyen herkesi kendine hayran bırakan flüt sanatçısı Bülent Evcil, bu yaz dünyanın hemen hemen her tarafına flütünden çıkan notaların büyüsünü, yıldız tozu gibi saçacak. Birkaç ay önce Türkiye’nin tek klasik müzik dergisi “Andante” tarafından, “Türkiye’nin En İyi Üflemeli Çalgılar Yorumcusu” seçilen Bülent Evcil’le yeni çalışmaları ve yakında “Ak Müzik” tarafından yayınlanacak albümü hakkında konuştuk.

     Brezilya’dan İsrail’e

     Bülent Evcil şu an, “Santa Fiora Flüt Festivali” dolayısıyla İtalya’da ve aralarında İsrail Filarmoni”, “Santa Cecilia Roma” ve “Rai İtalyan Orkestraları”nın birinci flütçülerinin de olduğu ustalarla birlikte farklı uluslardan flüt öğrencilerine bildiklerini aktarıyor. “Santa Fiora Festivali”nin kapanışında da bir konser verecek olan Bülent Evcil, 11 ağustosta İsrail’de olacak. İsrail’le gerginlik yaşadığımız bir dönemde oraya gidip, konser vermek iyi olacak diye düşünüyorum. Malum sanat, ayrı düşen insanlar arasında köprü kurmanın en doğru yolu” diyen Evcil, bu ülkede üç konser verecek. Konser mekanları arasında “Jerusalem” ve “Tel Aviv Üniversiteleri” de var. Hazır oralara gitmişken İsrailli master class öğrencilerine bilgilerini de aktaracak Bülent Evcil.

     İsrail’den sonra ise sırada Brezilya’daki “Sao Paolo Flüt Festivali” var. Sanatçı, burada Ahmet Adnan Saygun’un eserlerinden, Ekrem Zeki Ün’ünkilere, “Sarı Gelin Türküsü”nden, “Nihavent Longa”ya uzanan renkli bir program seslendirecek.

     Ekim ayında “San Fransisco Festivali”nde çalacak olan Evcil, kasımda ise Slovenya’ya gidecek ve “Ljubljana Devlet Konservatuvarı”nda master class öğrencilerine ders verecek. 2011’de gideceği Sırbistan’ın Belgrad kentinde ise aynı Rio’da olduğu gibi Türk bestecilerin eserlerini yorumlayacak Bülent Evcil.

     Albümde İsrail, Arap ve Türk Ezgileri Var

     Geçen yıl, dünyanın en önemli flüt festivali olan “New York Flüt Festivali”nde, 1.700 kişilik bir salonda konser veren, Joaquin Rodrigo’nun imzasını taşıyan ve “Bugüne kadar yazılmış en zor flüt konçertosu” olarak tanımlanan eseri iki ay önce İspanya’da başarıyla seslendiren Bülent Evcil’in ilk albümü “Tango Zaman”, “Kalan Müzik”ten çıkmış ve büyük ilgi görmüştü. Bu albümünde, Astor Piazzola’nın “Oblivion”, “Libertango” gibi eserlerinin flüt ve piyanoya uyarlanmış hallerini seslendiren Bülent Evcil’in ikinci albümü ise “Ak Müzik” tarafından yayınlanacak.

     Bu albümünde İsrail, Arap ve Türk ezgilerinden oluşan bir repertuvar yorumlayan, kısacası Ortadoğu’nun parçalanmış bedenini müziğin büyüsüyle birleştiren Bülent Evcil, “Türk eserlerinin telif haklarıyla ilgili sorunlar olduğu için albümün çıkış tarihi belli değil. Şu an onları çözümlemeye çalışıyoruz” diyor. Yeni albümde flüt ve piyanonun yanında kudüm ve darbuka gibi Doğu enstrümanlarının da olduğunu öğreniyoruz sanatçıdan.

     Son derece geniş bir repertuvarı olan Bülent Evcil’in amaçlarından biri de flütü, klasik müzikle ilgisi olmayan insanlara da sevdirmek. Urfa, Adana ve Gaziantep’in de olduğu Anadolu kentlerinde konserler veren ve çok olumlu geri dönüşler alan sanatçı, sadece klasik değil, popüler eserlere de flütüyle hayat vermekten kaçınmıyor.

     Taraf Gazetesi - 01.08.2010, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796549
Online Ziyaretçi Sayısı:22
Bugünlük Ziyaret :1191

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.