03.09.2010 / Hırsız Rıza'yı Tanıtacağız da Ne Olacak?

     “Zonguldak İl Genel Meclisi”, “Lüküs Hayat Opereti”ndeki “Rıza”nın Zonguldaklı işadamı olduğunu belirterek, tanıtılması için “Kültür Müdürlüğü”ne başvurdu. Ancak yanıt şoke etti.

     “Zonguldak İl Genel Meclisi” üyesi Ak Partili “Zonguldak Karaelmas Üniversitesi” öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Koca, Temmuz ayı toplantısında, Zonguldak’ın “Beycuma Beldesi”ne bağlı o zamanki adı “Himmetoğlu” olan “Gerdek Köyü”nde 1800’lü yılların sonunda yaşayan direk müteahhidi, padişah gemilerinin kömür ihtiyacını karşılayan, “Lüküs Hayat Opereti”ne de konu olan dönemin işadamı Rıza Bayrak ve operetin tanıtılıp, topluma kazandırılması yönünde önerge verdi.

     Kahraman Değil ki

     “İl Genel Meclisi” de “Rıza Efendi” olarak tanınan ve bir dönem hırsızlık suçlamasıyla cezaevinde yatan Rıza Bayrak ile konu olduğu “Lüküs Hayat Opereti”nin tanıtılması için “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü”ne teklifte bulundu. “İl Genel Meclisi”nin dün yapılan Eylül ayı toplantısında, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap imzasıyla teklife verilen yanıt okundu. Yanıtta şu görüşlere yer verildi: “Müdürlüğümüzde tarih konusunda çalışan bir uzman olmadığı için konunun bu yönüyle araştırılmasına imkan bulunmamakla birlikte, teklifte sözü edilen Lüküs Hayat Opereti ile ilgili olarak yapılan eser incelemesinde, ‘Rıza’ adlı oyun kahramanının bir hırsızı canlandırdığı, yaşamını hırsızlık yaparak sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Ünlü besteci Cemal Reşit Rey tarafından 1933 yılında bestelenen bu operet, batılılaşma özentisi içindeki insanların halktan nasıl uzaklaştıkları konusunu ele alırken, yapılan eser incelemesinde, oyun kahramanı hırsız Rıza’nın tanıtılması ve topluma kazandırılmasında ilimiz kültürü açısından ne gibi yarar beklentisi içinde olunabileceği anlaşılamamıştır.” Toplantıya katılan İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kürşat Coşkun, “Bizde bir tarihçi olmadığı için tarih araştırması yapmadık. Ama eser incelemesinde, kenti temsil edecek bir kahraman olmadığı bizim tarafımızdan tespit edildi” dedi. Rıza Bey’in oyundaki gibi olumsuz biri olmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Koca ise, oyunun Rıza Bey’in hayatı ile birebir örtüşmediğini söyledi.

     Gazete Vatan – 03.09.2010, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797321
Online Ziyaretçi Sayısı:27
Bugünlük Ziyaret :1228

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.