10.10.2008 / Akıngüç Oditoryumu Muhteşem Bir Konserle Yeni Sezona Başlıyor!


     2007 yılında “Fazıl Say Piyano Resitali” ile açılış yapan “Akıngüç Oditoryumu” “2008-2009 sanat Sezonu”na yine Fazıl Say’la “merhaba” diyor. 10 Ekim 2008 Cuma günü saat 20.00’de sahne alacak olan sanatçının bir önceki “Akıngüç Oditoryumu”ndaki konserini 800’den fazla kişi izlemişti. “İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Kampüsü”nde bulunan “Akıngüç Oditoryumu”, “2008-2009 Sezonu”nda dünyaca ünlü pek çok sanatçıyı ağırlamayı hedefliyor. 10 Ekim 2008 Fazıl Say Piyano Resitali Programı: Ludwig van Beeethoven Sonat No.17, Re minör, Op. 31 / No. 2 “Fırtına” Largo-Allegro-Adagio-Allegretto. 1802 tarihli Op. 31 üç sonat büyük bir olasılıkla, Beethoven’in ölümünden sonra bulunan ve sağır olmaktan duyduğu acıyı, intihar düşüncelerini anlattığı mektuplarla aynı dönemde yazılmıştır. Opus 31 sonatlardan re minör tonundaki ikincisi bestecinin yeni bir yola girdiğini ortaya koyan bir eserdir. Beethoven’in bu eserin anlamıyla ilgili soruları cevaplamayı reddederek, Shakespeare’in Fırtına adlı eserini okumalarını tavsiye etmiştir. Shakespeare’in ünlü trajedisinin dramatik karakteriyle Beethoven’in sonatı arasında paralellikler vardır. İlk altı ölçü çok farklı iki düşünceyi ortaya koyar: Yükselen bir largoyla baskın akorun arpeji, bir başka baskın akora inen ve aniden duran, aynı notayı çılgınca tekrar eden allegro bir figürle bitiştirilmiştir. Adagio ikinci bölüm, üçüncü bölüme modal geçişi sağlayan bir köprü vazifesi gören si bemol majör tonundadır. Re minör tonundaki üçüncü bölüm bir sonat allegrosudur. Leos Janacek Sonat “1.X.1905” Genellikle bir sonat olarak tarif edilen “1 Ekim 1905”, 1905 yılının sonbaharında yazılmıştır. Bu eser, trajik bir olaydan esinlenmiş olup, Brno’da bir Çek üniversitesinin kurulmasının talep edildiği bir gösteride, imparator tarafından görevlendirilen askerlerin, gösteriyi bastırmaya çalışırlarken Frantisek Pavlik adında bir doğrama işçisini öldürmesi üzerine bestelenmiştir.

     Sonat, başlangıçta üç bölüm olarak yazılmıştı, ancak 21 Ocak 1906’da “Brno Müzikseverler Derneği”ndeki ilk seslendirilişinden önce, Janacek eseri kısaltıp son bölümünü kaldırdı. Geriye kalan iki bölüm, birincisi “önsezi”, ikincisi de “ağıt” olmak üzere “1 Ekim 1905’te Sokaktan” adı altında çalındı. Daha sonra Prag’a yaptığı bir gezide eserini özel bir oturumda dinledikten sonra, kendini şiddetle eleştirerek kalan iki bölümünün de çalınmasını istemedi ve notaları Vltava’ya attı.

     Ancak bestecinin yetmişinci yaşgünü kutlamalarında, eserin ilk seslendirilişini yapan Ludmila Tuikova, kendindeki nüshayı besteciye çalma cesaretinde bulundu. Daha sonra Janacek, eserinin bir vakıf tarafından yayınlanmasına izin verdi, ve başlığını “1 Ekim 1905” olarak sadeleştirdi. İkinci bölümün başlığını ise “ölüm” olarak değiştirdi. Ludmila Tuikova’ya göre, tahrip edilen üçüncü bölüm, anıtsal, ahenkli, enerjik bir cenaze marşıydı. Fazıl Say Baladlar Kumru Sevenlere Dair Nazım, M. Mussorgsky Bir Sergiden Tablolar: Promenade / Cüce-Promenade / Eski Şato-Promenade / Tuileries Sarayı-Promenade / Bydlo-Promenade / Yumurtadan çıkmamış civcivlerin dansı / Samuel Goldberg ve Schmuyle-Promenade / Limoj'da Pazar yeri / Katakomblar / Tavuk Ayakları Altında / Baba Yaga’nın Kulübesi / Kiev’de Büyük Kapı... Rus beşlerinden Moussorgsky, 1874’te yazdığı “B ir Sergiden Tablolar” başlıklı eserinde, mimar ve ressam V. A. Hartmann’ın anısına, O’nun sergide yer alan 10 tablosunu canlandırmıştır. Bir Sergiden Tablolar’da, tablodan tabloya geçişi, geçiş aralarını, Promenade’ı, kendi portresi olarak yansıtmıştır. Birinci tablo (Gnomus) ‘Cüce’, aksak yürüyen çarpık bacaklı cüceyi canlandırır. İkinci tablo ‘Eski Şato’ orta hızdadır ve bir ortaçağ saz şairini yüksek duvarlar dibinde yansıtır. Üçüncü tablo ‘Tuileries Sarayı’nda saray bahçesinde oynayan çocuklar canlandırılır. Ardından gelen Polonya yapısı ağır öküz arabası ‘Bydlo’ dördüncü tablodur. Beşinci tablo şakacı bir havada yumurtadan çıkmamış civcivlerin dansını çizer. Ardından gelen tablo zengin ve şişman Samuel Goldberg ile zayıf Schmuyle’nin konuşmalarıdır. ‘Limoj’da Pazar Yeri’ pazarcı kadınların çekişmelerini ve bağırmalarını yansıtır. Ağır Largo tempodaki ‘Katakomblar’da, karanlık ve ciddi havadaki müzikle ressam Hartmann elindeki lamba ile Paris katakombunda görülmektedir. Dokuzuncu tablo ‘Baba Yaga’nın Kulübesi’, tavuk ayakları altındaki kulübesinde yaşayan büyücüyü canlandırır. Onuncu tablo büyük surlarla çevrili Kiev kentinin kapısını çizer. Görkemli ve törensel bir havada promenad teması ile tablo kaynaşır.

     Akıngüç Oditoryumu Ekim 2008 Etkinlikleri:

     10 Ekim 2008, Saat: 20.00 Fazıl Say Resitali

     17 Ekim 2008 Cuma, Saat: 20.00 Polonya Arp-Flüt-Viyola Üçlüsü

     30 Ekim 2008 Perşembe, Saat:20.00 İngiliz “English Concert Singers” Korosu

     “İstanbul Kültür Üniversitesi”nin Basın Bülteninden alınmıştır. - 10.10.2008, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796819
Online Ziyaretçi Sayısı:23
Bugünlük Ziyaret :1206

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.