28.09.2010 / 10 Büyük 'Yavşaklık' Hadisesi

İnanır, Kadir - Bilginer, Haluk - Say, Fazıl


     
Yavşak’ kullanımında enflasyon yaşanırken geçmişe bir uzanalım...

     Sözlük karşılığı ‘bit yavrusu’ ama hayattaki manası malumunuz... Son aylarda ‘yavşak’ kullanımında enflasyon yaşanırken tarihe baktık, neyi nasıl anlatmışız, kavramaya çalıştık. Vallahi eledik de...

     Tam olarak günlük kullanıma nasıl girdiği, bit bile değil yavrusunun nasıl argolaştığı ayrı bir hikayedir. Kendi küçüktür ama mide bulandırır, tarihimizde uzun polemiklere neden olmuşluğu da boldur. Son haftaların ‘sık kullanılanlarından’ olan kelimemizin siciline bir bakalım...

     Kadir İnanır’dan Linç Güruhuna

     En taze kullanım “Türk Kızılayı”nın dergisine verdiği söyleşide Kadir İnanır’a Ahmet Kaya’nın linç edildiği gece soruluyor. İnanır net: “Benim olduğum yerde benim arkadaşıma kim yanlış yapabilir? Üç-beş yavşak zibidinin haddine mi benim dostuma çatal bıçak atmak! O olay içerdeki program devam ederken çıkış kapısının önünde oldu, ben ne olduğunu bile anlayamadım. Anladığımda Ahmet oteli terk etmişti zaten.”

     Haluk Bilginer’den Kimi Oyunculara

     “46” dergisine verdiği söyleşide mesleğin kutsallaştırılmasından yakınıp sonra yekten ‘Oyuncuların çoğu yavşaktır’ diye girdi, ortalık karıştı. Bilginer’in tepkilere verdiği cevap özetleyici: “Bir marangoz övünmüş müdür hiç, babam öldüğünde atölyeye gidip iki masa bir büfe zımparaladım diye. Ama ‘yavşak’ da ne kadar güzel bir sözcüktür, değil mi? ‘Yav’ diye alt perdeden başlayıp ş harfinden aldığı güçle surata tokat gibi patlar.”

     Fazıl Say’dan Arabesk Hadisesine

     “Arabesk yavşaklığından utanıyorum” dedi, tarihin en lastikli ‘yavşaklık’ tartışması başladı. Meselenin dibinde, Doğu’yla Batı’nın kesiştiği noktada bulunmakla övünen Türkiye, herkesin orasını burasını kesen bir yara, en demirbaş kültürel mesele vardı. Dokunsanız bugün yine uzar.

     ………………………………

     Gazete Vatan - 28.09.2010, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5771116
Online Ziyaretçi Sayısı:36
Bugünlük Ziyaret :1049

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.