22.10.2010 / Kültür Merkezinin Temeli Çöplük Oldu

Kültür Merkezinin Temeli Çöplük Oldu


     Adana’da 1994’de “Kültür Bakanlığı” tarafından 120 bin liraya ihale edilen, temel aşamasında kalınca çöplüğe dönüşen, tepkiler üzerine 14 yıl sonra çöpten temizlenen “Çukurova Kültür Merkezi” inşaatı yine çöple doldu.

     2008’de temizlenen merkez inşaatında sonraki süreçte yine bir gelişme yaşanmadı. “Seyhan Baraj Gölü”ne hakim 38 bin metrekare arazide çürüyen temel inşaatı, katı atık toplayıcılarının çöpten ayıkladığı tonlarca kağıt, plastik, cam ve metallerle doldu. Bu kirlilik, “Güzelyalı Mahallesi” sakinlerinin tepkisine yol açtı.

     “Kültür Bakanlığı”nın başlattığı, ancak ödenek yetersizliği nedeniyle aradan geçen zamanda yapılamayan tesisin tamamlanabilmesi için "Ak Parti"li başkanın görev yaptığı “Seyhan Belediyesi” 2005 yılında, 85 dönüm alanda “Kültür Vadisi Projesi” hazırladı. Aynı yıl “Adana Büyükşehir Belediyesi” de devreye girerek projeyi üstleneceğini açıkladı. O dönemde "Ak Parti"den Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olan Aytaç Durak, 2005 yılı sonunda tahsisi “Adana Büyükşehir Belediyesi”ne geçen inşaat temelinde dönemin Ak Parti Adana Milletvekili Recep Garip ve müteahhit Mithat Topal ile birlikte inceleme yaptı. Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkan Durak’a projenin tamamlanması için 12 milyon lira borçlanma yetkisi verdi.

     2009’daki yerel seçimlerde Adana’da, Seyhan’ın ikiye bölünmesinin ardından bu bölge yeni kurulan ve seçimi "CHP"nin kazandığı “Çukurova Belediyesi”nde kaldı. Şu anda İçişleri Bakanlığı’nın hakkındaki soruşturmalar nedeniyle 28 Mart’tan bu yana açıkta tuttuğu Aytaç Durak da aynı seçimlerde "Ak Parti"den ayrılıp, "MHP"den aday olarak seçimi kazandı.

     Beş yıl önce yaşanan bu gelişmelere karşın 2 bin 200 kişilik konser salonu, 300 ve 700 kişilik 2 tiyatro salonu, 3 büyük sergi salonu, seramik, resim, heykel sergilerin açılabileceği salonlar, okuma salonu, çok kapasiteli kütüphane, güzel sanatların çeşitli dallarına yönelik atölyeler, edebiyat ve meslek edinme atölyeleri ile kapalı ve açık otopark gibi birimlerin yer aldığı dev tesise bugüne kadar tek çivi çakılmadı.

     Kültür Bakanlığı’ndan Ödenek Bekleniyor

     Adana Büyükşehir Belediyesi” başkan vekili Zihni Aldırmaz, Çukurova’da temeli atılan kültür merkezinin bu şekilde kaldığı ve Yüreğir’de yakın dönemlerde başlatılan diğer kültür merkezinin de ödenek yetersizlikleri nedeniyle tamamlanamadığını söyledi. “Kültür Bakanlığı”nın bu iki merkez için de yeterli ödenek göndermesi halinde Adana’nın çok güzel iki merkeze kavuşacağını belirten Aldırmaz, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema” genel müdür yardımcısı Hüseyin Ülger, “Altın Koza Festivali” döneminde Adana’ya geldiğinde, kültür merkezleriyle ilgili ödenekler konusunda olumlu sözler söylemişti. Şu anda biri Yüreğir’de, diğeri Çukurova ilçesi’nde yarım kalmış kültür merkezleri var. Ülger, bu merkezlerin tamamlanması ve birine de Yılmaz Güney’in adının verilmesini istemişti. Yıllar önce temeli atılan kültür merkezleri ne yazık ki ödeneksizlikten dolayı şimdiye kadar bitirilememiş. Bunun bitirilmesi için bakanlığın müdahil olması gerekiyor. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız” diye konuştu.

     Hürriyet Gazetesi - 22.10.2010, Cuma (Kübra Polat)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797069
Online Ziyaretçi Sayısı:27
Bugünlük Ziyaret :1217

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.