Mehter'in Kızılordu'yla Dansı


     Mehter'in Kızılordu'yla dansı, tarihi bir değişim işareti veriyordu...

     Türkiye ile Rusya arasında yaklaşık 500 yıllık ilişkiler sürecinde tarihi bir değişim sayılacak önemli bir sanatsal etkinlik gerçekleştirildi. "Mehter Takımı" ile "Kızılordu Korosu" aynı sahnede sanatseverlere unutamayacakları müzik ziyafetleri verdi.

     "Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı" ile "Rusya Kültür Bakanlığı" arasında yapılan anlaşmayla 2007 yılı Türkiye'de ''Rusya Kültür Yılı'', 2008 yılı ise Rusya'da ''Türk Kültür Yılı'' olarak ilan edildi. Rusya geçen yıl Türkiye'de kültür ve sanat etkinlikleri düzenlerken, bu yıl da Türkiye başta Moskova olmak üzere Rusya'da kültür ve sanat etkinlikleri düzenledi.

     "2008 Rusya'da Türk Kültür Yılı" etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konserin programı şöyle belirlendi: "Kremlin Sarayı"nın 6 bin kişilik salonunda gerçekleşecek konserin iki ülkenin milli marşlarının söylenmesiyle başlanmasına karar verildi. "Mehter Takımı" ve "Kızılordu Korosu""Suzinak Peşrev", "Nihavent Longa", "Hicaz Hümayun Peşrev", "Kutlama", "Ceyranım Gel Gel", "Genç Osman", "Yine Bir Gülnihal", "Ceddin Deden" ve "Kalinka" adlı eserleri birlikte seslendirdi.

     Mehter Topluluğu ''Mehter Vuruyor Marşı", "Estergon Kal'ası", "Tavas Zeybeği", "Ney Taksim - "Salat-ı Ümmiye" (Sema Grubu ile birlikte) ve "Katushya" şarkılarını tek başına dillendirdi. Kızılordu Korosu ise Türkçe solo "Hekimoğlu"nu dinleyicilere sunuverdi. "Kızılordu Kafkas Oyuncuları ve Bale Ekibi", "Karadeniz Halk Oyunları Ekibi"nin de sahne alacağı program "Mehter Takımı" ve "Kızılordu Korosu"nun "Kahve Yemenden Gelir" şarkısına yaptığı düet ile sona erdi. "Türk Mehter Takımı"yla, "Rus Kızılordu Korosu"nun ortak konserleri sembolik ve psikolojik bir girişim gibi görünse de, aslında bu iki önemli komşu ülkenin dünya dengelerini etkileyecek stratejik bir değişim ve işbirliği hamlesi olarak okunması gerekirdi.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796083
Online Ziyaretçi Sayısı:36
Bugünlük Ziyaret :1169

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.