17.11.2010 / Alevilik 'Dünya Mirası' Oldu!


     “Semah Alevi-Bektaşi Geleneği”, “Kırkpınar Festivali” ve “Geleneksel Sohbet Toplantıları” gelenekleri dün Kenya’nın başkenti Nairobi’de toplanan “Unesco”nun ilgili komitesi tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi”ne alınmasına karar verildi.

     “Unesco”nun “Somut Olmayan Mirasın Korunması Komitesi”, “Kültür ve Turizm Bakanlığı”nca önerilen bu üç geleneğin dünya mirası olduğunu resmen onaylamış oldu. Türkiye’yi “Unesco Türkiye Milli Komisyonu” başkan yardımcısı ve “Gazi Üniversitesi” öğretim üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz başkanlığındaki bir heyetin temsil ettiği Nairobi’deki toplantıda komite 47 ülkenin sunduğu dosyaları inceledi.

     Yine geçtiğimiz yıllarda “Kültür ve Turizm Bakanlığı”nın önerisiyle Türkiye’den “Karagöz”, “Mevlevi Sema Ayini”, “Aşıklık Geleneği” ve “Meddahlık-Ortaoyunu Geleneği” dahil edilmişti.

     Nevruz Listeye Girmişti

     “Nevruz Geleneği” ise Türkiye’nin de dahil olduğu Türk Cumhuriyetlerinin ve İran’ın ortak geleneği olarak kabul edilerek listeye eklenmişti. “Unesco”nun “Somut Olmayan Mirasın Korunması Sözleşmesi”, taraf devletlerle birlikte işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma ruhu içinde bu mirasların korunmasını amaçlıyor. Listeye diğer ülkelerden giren geleneklerin bazıları ise şöyle: 18. yüzyılda ortaya çıkmış olan “Peking Operası”, “Çin Akapunktur”, “Çin Fransız yemek kültürü”, “Fransa Flamenko Dansı”, “İspanya Marimba Müziği”, Kolombiya.

     Gazete Vatan - 17.11.2010, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798278
Online Ziyaretçi Sayısı:31
Bugünlük Ziyaret :1250

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.