16.01.2014 / Zafer Yümlü - Kültürel Zenginliğimiz ve Ensemble Feverish Music Uluslararası Kültür Ajansı'nın Uluslararası Çalışmaları


    
Anadolu toprakları, yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Pek çok medeniyete yurtluk eden bu topraklar, Asya’dan Avrupa’ya bir kültür köprüsü görevini görmüştür. İçinde barındırdığı medeniyetlerle bir kültür mozaiği de oluşturan ve pek çok sanat eserine sahip Anadolu topraklarında, sanatın birçok dalında kültürel etkileşimin örneklerini görebilmekteyiz.


     “Türkiye Cumhuriyeti”nin kurulması ile modern anlamda bu etkileşimin belgelendirilmesi ve envanterinin çıkartılması çalışmaları yapılmıştır. Bu konuda çok sayıda araştırma gerçekleşmiştir. Bu sayede binlerce halk ezgisinin notaya alınması sağlanmıştır. Ayrıca, çağdaş Türk bestecileri için de önemli bir kaynak oluşturulmuştur. Özellikle “Osmanlı Dönemi”nde farklı kültürlerarası müziksel etkileşimin örneklerini görmekteyiz. Çok geniş bir alana sahip olan “Osmanlı İmparatorluğu”, çeşitli kültürlerin müziklerine ev sahipliği yapmış ve bu kültürlerin birbirlerinden etkilenmesine neden olmuştur. Tüm bu gelişmelere karşın saray müziği ile halk müziği arasında bir kopukluk yaşanmıştır. Senfonik müziğin temelleri ise “Muzika-i Hümayun” ile atılmıştır.


     “Cumhuriyet” döneminde ise senfonik müziğe öncelik verilirken ilerleyen süreçte “TRT” kurulmuş, halk müziği ve sanat müziği koroları ile yerel müzikte de gelişmeler başlamıştır. Genç “Cumhuriyet”in genç bestecileri olan “Türk Beşleri”, Avrupa’da aldıkları eğitimle Türk Halk Müziği ezgilerinden yararlanarak çok önemli senfonik çalışmalar yapmışlardır.


     Gelişen teknoloji, araştırmacı toplum ve turizm sayesinde kültürel zenginliğimiz, dünya toplumları tarafından daha kolay fark edilmiş ve ülkemizin çekim gücü artmıştır.


     “Ensemble Feverish Music Uluslararası Kültür Ajansı”, kurulduğu günden bu yana, gerçekleştirdiği etkinliklerle büyük beğeni kazanmıştır. Ajansımız ortaklığı ile 2009 yılında “Avrupa Birliği Kültür Başkenti” olan Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilen “Art Baltica International Summer Academy” projesi kapsamında Litvanya, Letonya ve Türkiye’den eğitimci ve sanatçılar beraber çalışmışlardır. 2012 yılında İzmir’de gerçekleştirilen “Klasik Müzik Enstrümanları Konuşuyor” projesinde ise Bayraklı ilçesinde yaşayan olanakları kısıtlı olan öğrencilere, klasik müziği, çoksesli müziği ve klasik müzik enstrümanlarını tanıtan faaliyetler gerçekleştirilmiştir. 2013 Haziran ayında ise Avusturya’nın Dornbirn şehrinde ajansımız ortaklığı ile gerçekleştirilen “Dornbirn International Horntage 2013” etkinliğinde, Avusturya’lı korno öğrencilerine Avusturyalı, Alman ve Türk korno hocaları tarafından eğitimler verilmiştir.


     Ensemble Feverish Music Uluslararası Kültür Ajansı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5785571
Online Ziyaretçi Sayısı:15
Bugünlük Ziyaret :975

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.