27.05.2014 / Hayati Asılyazıcı - Kibritçi Kız Müzikali


    
İstanbul’un yoğun tiyatro yaşamının sonlarına gelindiği bir dönemde bir çocuk müzikalini izledim. Öteki tiyatrolar giderek İstanbul’da artmakta, özel ve ödenekli tiyatrolar kendi aralarında yarışırcasına birbirinden güzel oyunlar sergiliyorlar. Ben de yarışırcasına bütün sahne yapıtlarını izlemeye çalışıyorum. “Zorlu Çocuk Tiyatrosu”nun yapımı olan “Kibritçi Kız Müzikali” adlı oyunu izlemek için “Zorlu Center”ın 700 kişilik salonundayım. Çocuklar ve annelerle birlikte bu oyunu büyük ilgiyle izliyoruz. Oyunun kurgulanışı, sahnelenişi, yorumlanışı, dekor-giysi tasarımlarıyla profesyonel düzeyde gerçekleştirilen yapım göz dolduruyor ve büyük beğeni kazanıyor. “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nda, çocuklarla bu oyunu izlemenin hem anlamlı olduğunu hem de doyumsuz güzellikler taşıdığını belirtmeliyim. Bu çocukların Atatürk’ün kendilerine armağan ettiği “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nı yaşamları boyunca koruyacaklarını salonda duyumsamaya başlıyorum. Bu duygu seli içerisinde oyun inanılmaz güzel sahnelerle olağanüstü başarıyla oynanıyor.


     Çocuk oyunlarının kurucusu Muhsin Ertuğrul’dur. “İstanbul Şehir Tiyatrosu”nda (1936) Kemal Küçük’ün yönetiminde başladı, günümüzdeki yaygınlığını kazandı. Geleceğin tiyatro izleyicisini yetiştirdiği için çocuk tiyatrosunun özel ve öznel bir durumu vardır. Ayrıca “Devlet Tiyatroları Ankara Sahneleri”nde “10. Uluslararası Küçük Hanımlar Küçük Beyler Tiyatro Festivali” ile evrensel bir boyut kazandı. Bu satırları yazdığım sırada bütün hızıyla devam eden festival “Kibritçi Kız Müzikali” ile sona erecek.


     Hasan Erkek’in yazıp yönettiği “Kibritçi Kız Müzikali” son yıllarda izlediğim yerli ve yabancı çocuk oyunlarının odağına oturdu. Başarılı bir oyun olan “Kibritçi Kız”ın müziği Nedim Yıldız adlı bestecimiz tarafından gerçekleştirildi ve bu türün çok özenli müziği olarak oyuna değer kattı. Nurullah Tuncer gibi usta bir sahne tasarımcısı dekoruyla yapımın değerini arttırdı, ışık düzenlemesiyle de katkısını sağladı. Şirin Dağtekin Yenen’in giysi tasarımı oyunun başarılı öğelerindendi.


     “Kibritçi Kız Müzikali”nde 35 genç ve yetenekli sanatçı yer alıyordu. Eğitimleri müzik ve tiyatro üstüne olan bu gençlerin oyundaki başarıları görülmeye değer nitelikteydi. Hem sahne üstünde canlı müzik yapıyorlar hem de şarkı söylüyorlardı. Bunlar özel seçilmiş genç oyuncular ve geleceğin müzisyenleriydiler. Sahne üstünde 22 kişi görevliydi. Başarıları ortak ve olağanüstü düzeydeydi.


     “Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü”nde öğretim üyesi olan Hasan Erkek birçok öğrenci yetiştirdi, çok yönlü sahne yaptları ve kitapları bulunmaktadır. Çocuklar için radyo oyunları, yetişkinler için radyo oyunları, sahnelenmiş oyunları, “Devlet Tiyatroları” repertuvarına kabul edilmiş oyunları, “İstanbul Şehir Tiyatroları” repertuvarına kabul edilmiş oyunları bulunmakta ve sahnelenenler ilgiyle izlenmektedir.


     “Zorlu Center”da gösterimi yapılmakta olan “Kibritçi Kız Müzikali” sahnelendiğinden bu yana otuz bini aşkın izleyiciye ulaştı. Bu güzel oyunu çocuklarımızın görmeleri için anne ve babalara duyurulur.


     Aydınlık Gazetesi - 27.04.2014, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5768604
Online Ziyaretçi Sayısı:13
Bugünlük Ziyaret :705

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.