01.06.1987 / Onur Akdoğu - Alimler ve Müminler


    
Alim; Arapça bir sözcük olup bilgin, çok bilen anlamında kullanılmıştır, kullanılmaktadır. Mümin de (doğrusu mü’min) Arapça bir sözcüktür. İnanmış kişi demektir.


     Alim ile mümini ayıran tek fark, inanış yönteminde kendini gösterir. Alim; kuşkucudur, irdeleyicidir, objektiftir. Yani, bilimseldir. Mümin ise, inandığı kişinin söylediklerine inanır. Neden, niçin diye asla düşünmez. Ne kuşkucudur, ne irdeleyicidir, ne de objektiftir. Yani, bilimsel değildir. Bu nedenle de, alimler ile müminler hiçbir zaman uzlaşamamışlardır.


     Tüm bilim dallarında olduğu gibi, müzikte de, alimler ile müminler geçmişten günümüze var olan temel çelişkilerin odak noktalarını oluşturmuşlardır. Mümin, körü körüne inandığını savunurken alim, kanıtlarıyla doğruyu savunmuştur.


     Alim ile mümin çelişkisi, Türk müziğinde de belirgin olarak varlığını sürdürmüştür ve sürdürmektedir. Bu çelişki sonucu ortaya çıkan doğrular ise, hep alimlerin savundukları doğrular olmuştur. Buna rağmen, alimler, hiçbir dönemde müminlere karşı zafer çığlıkları atmamışlar, aksine onlar için üzülmüşlerdir. Örneğin:


     - Arel bir alimdir, ama, Arel sistemi dediğimiz kuramı körün değneğini bellediği gibi belleyenler, Arel’in de yanlış yapabileceğini düşünemeyenler mümindir, vah vah!!!


     - Müziğe bilim olarak bakabilenler alimdir, ama, müzikle eğlenceyi ayırdedemeyenler mümindir, vah vah...


     - Türk müziğini, halk ve sanat müziklerinin birleşimi olarak düşünenler alimdir, ama, halk müzikçisi olup sanat müziğine ya da sanat müzikçisi olup halk müziğine “tu kaka” diyenler mümindir, vah vah!!!


     - Tüm müziklere tarafsız ve sevgiyle yaklaşan alimdir, kendi uğraştığı müzik türünden başka diğer müzikleri dışlayan mümindir, vah vah!!!


     - Türk müziğinin geliştirilmesini isteyenler alimdir, ama, Türk müziğinin şimdiki durumuyla kalmasını isteyenler mümindir, vah vah!!!


     - Sanat yaşamı boyunca tüm Türk müziği dağarını (repertuvarını) araştırmış, incelemiş ve seslendirmiş kişi alimdir, ama şu kadar yıllık sanat ömrünü üçyüz küsur şarkı okuyarak zamanını leylek misali geçirmiş kişi mümindir, vah vah!!!


     - Ne bilmediğini bilen kişi alimdir, ama, kırıntı bile sayılamayacak bilgiyle alim görünmeğe çalışanlar mümindir, vah vah!!!


     - Ve, her dönemde alimler; toplumsal, dolayısıyla sanatsal gelişmeye imzalarını atmış kişilerdir. Bunu bilmeyenler ise mümindir, vah vah!!!


     “Koro Dergisi”nden alınmıştır. - 01.06.1987, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5789735
Online Ziyaretçi Sayısı:24
Bugünlük Ziyaret :894

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.