05.10.2014 / Hayati Asılyazıcı - Ahmet Adnan Saygun ve Yunus Emre Oratoryosu


    
“İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası” (İDSO), ünlü bestecilerimizden Ahmet Adnan Saygun’un “Yunus Emre Oratoryosu” ile 2014-2015 dönemini açtı. Orkestrayı Gürer Aykal yönetti. Koro şefliğini  Gökçen Koray ve Seval Irmak yaptı. Bir bütünlük içerisinde orkestra, koro ve solistler “Türk Beşleri”nden A. Adnan Saygun’un “Yunus Emre Oratoryosu”nu büyük bir başarıyla yorumladılar.


     Cumhuriyet aydınlanmasının çok sesli müzik alanında öncü görevini yapan A. Adnan Saygun, Cemal Reşit Rey, Ferit Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Necil Kazım Akses “Türk Beşleri” diye anılır. Batı’dan eğitimlerini alıp ülkelerine dönen bestecilerimiz çok sesli müziğimize renk katmışlardır. Saygun’un “Yunus Emre Oratoryosu” (1942) ilk kez İsmet İnönü’nün desteğiyle Ankara’da seslendirildi (1946). “Cumhuriyet Dönemi Türk Besteciliği”nde “Yunus Emre Oratoryosu” bir ilktir. Kısa sürede Saygun’u uluslararası düzeye taşıdı. Paris (1947), New York (1958), Budapeşte, Viyana, Bremen, Berlin, Moskova ve Vatikan’da seslendirildi. 55 yıl aradan sonra “Yunus Emre Oratoryosu” “Türksoy Orkestra ve Korosu” eşliğinde New York ve Washington’da (2012) seslendirildi.


     Görsel ve İşitsel Olarak İzleyicileri Büyüledi


     Gürer Aykal “Açılış Konseri”nde hocası Saygun’un yapıtlarına karşı duyduğu yakınlığı gösterdiği özenle çok başarılı bir yönetim gerçekleştirdi. Ülkemizdeki seslendirilişi ve yorumlanışını çok kez dinlediğim “Yunus Emre Oratoryosu”nun, “İDSO”nun açılış konserinde “Aya İrini”nin tarihsel dokusu içerisinde görsel ve işitsel olarak izleyicileri büyüleyen bir atmosferde dinleyenleri sarmaladığına tanık oldum. Bu arada Gökçen Koray-Seval Irmak ikilisinin amatör içerikli koro eşliğinde gösterdikleri başarı konserin düzeyini daha bir yükseltti. Orkestra, koro ve solistlerin bu oratoryonun büyük başarıya ulaşmasında bütünleştiklerini gördük.


     Oratoryonun solo sanatçıları profesyonel düzeydeki yorum ve seslendirişleriyle oratoryaya inanılmaz derecede katkı sağladılar. İşte bu katkıyı sağlayan sanatçılar: Simge Büyükedes (soprano), Asude Karayavuz (mezzo soprano), Ünüşan Kuloğlu (tenor), Tuncay Kurtoğlu (bas).


     Bu arada bir düşüncemi aktarmak istiyorum. A. Adnan Saygun’un “Yunus Emre Oratoryosu” 1 Ekim 2014 Perşembe günü “Aya İrini”de seslendirildi. Başarılı bir bütünlüğe ulaşan oratoryo aralıklarla “Lütfi Kırdar Salonu”nda ve Bakırköy’deki “Leyla Gencer Kültür Merkezi”nde seslendirilmeliydi diye düşünüyorum. Bir araya gelmiş bunca emek üç güzel sahnede izleyiciyle buluşturulabilirdi.


     Aydınlık Gazetesi - 05.10.2014, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767482
Online Ziyaretçi Sayısı:17
Bugünlük Ziyaret :193

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.