01.10.1982 / Erkan Sürmen - Halk Müziğimiz


    
Türk folklorunun bir dalı da “Halk Müziği”mizdir. “Halk Müziği”mizi kısaca tanımlamak gerekirse, halk arasında yaşayan ve yaratıcıları bilinmeyen, tümüyle halkın malı olmuş müzik verileridir. En önemli niteliği toplumun malı oluşu ve buna bağlı olarak da o toplumun ortak duygularını taşımasıdır.


     Halk ezgileri, kaynakları özelliğiyle her eser gibi kişisel olsalar bile zamanla yaratıcılarının unutulmalarından dolayı halkın dilinde dolaşa dolaşa yeni ve bilinmeyen sanatçıların elinde ve belleğinde şekil, hatta konu değiştirerek bireyselliklerini kaybederler. Buna folklorik oluşum “anonim olma” dönemi de diyebiliriz.


     Yine anonim halk türküsü niteliğinde karşımıza çıkan deyişler, birbiri ardından gelmiş aşıkların veya halk sanatçılarının işlemeleriyle bugünkü hüviyetlerine bürünmüşlerdir.


     Günümüz halk ozanlarının deyişlerini birleştirerek söyledikleri müzik kalıpları sanatçının uzun yıllar çevresinde duyduğu anonim halk ezgilerinden başka bir şey değildir. Şu halde günümüzde saz şairliği geleneğini sürdürenlerin şiirleri bugün için kişisel olmakla beraber kattıkları müzik unsurunun yaratıcıları kendileri değillerdir.


     Halk ozanlarımızın mahlas beyitlerinde adlarını belirttikleri ve bugün kişisel gibi görünen deyişleri bunları günümüze aktaran sanatçıların belleklerine duyuş, istek ve düşüncelerine tabi olmaları sonucu bir kısım değişikliklere uğramışlardır. Bu nedenle de kişisel olmaktan çıkarak halka malolmuşlardır.


     Sonuç olarak, işte böyle bir folklorik oluşum devresini tamamlayan halk ezgilerimiz halk müziğinin ta kendisidir.


     “Türk Halk Müziği ve Oyunları Folklor Dergisi”nden alınmıştır. - 01.10.1982, Cilt: 1 Sayı: 4 Yıl:1, Sayfa 147




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:6214750
Online Ziyaretçi Sayısı:2
Bugünlük Ziyaret :33

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.