09.06.2015 / Efe Tanay - Maviyle Yeşilin Buluştuğu Sürprizler Ülkesi: Jamaika
………………………………………
Ezilenlerin Müzisyeni
1960’larda Jamaika’da doğan Reggae müziğin ve rasta kültürünün en meşhur temsilcisidir Bob Marley... Jamaika’nın başkenti Kingston’daki yoksul hayatından çıkarak yıldızlaşan Marley’in en güzel yıllarını geçirdiği evi şimdilerde müze. Şarkılarındaki eşitlik ve özgürlük mesajları da adeta Jamaika’nın milli marşı haline gelmiş durumda.
Hıristiyan İngiliz-Suriye Yahudisi melezi beyaz bir baba ve siyah bir Jamaikalı annenin çocuğu olarak Jamaika’da dünyaya gelen Bob Marley, bu karışık melez kimliğini birçok şarkısında sorgulamıştır. Ayrıca adaletsiz sistemleri, yalancı politikacıları eleştiren ve ezilen Afrikalıların haklarını savunan eşsiz şarkı sözleri bütün dünyanın ilgisini bu ufak adaya toplamış ve kısa sürede en çok dinlenen şarkıcılardan biri olmuştur. Bir ülkeyi en güzel anlatan müziğidir. Jamaika’nın da her an dans etmeye hazır insanlarında Bob Marley’in ritminin yansımasını gördük. Jamaika’da başlayan bir akım olan “Rastafari Dini”ne inanan Marley, bir röportajında Tanrının beyaz değil zenci olduğunu söylemiştir. Bob Marley, efsaneleşen bir müzik kariyeri yaşamış ve ilk albümünü çıkardıktan 19 yıl sonra, 1981’de hasta yatağında gözlerini kapamadan önce oğlu Ziggy’ye o unutulmaz son sözünü söylemiştir: Para hayat satın alamaz.
Afrika Halklarına Zorunlu Göç
Ülke, 1655 yılında İspanya kontrolünden sonra Büyük Britanya adını alan İngiltere’nin kontrolüne geçmiş ve bu dönemde Santiago olan adı Jamaika olarak değişmiştir. 1962 yılına kadar da Büyük Britanya himayesi altında kalmıştır. Jamaika her ne kadar bağımsız olsa da diğer 15 dünya ülkesi ile birlikte “Britanya Milletler Topluluğu”nun bir parçası ve Kraliçe II. Elizabeth krallığın başı olarak geçiyor. Yerel dil İngilizce ancak evrensel İngilizceden çok farklı bir aksanda İngilizce kullanılıyor. Jamaika vatandaşlarının yalnızca 20’de 1’i beyazlardan oluşuyor. Latin Amerika’da insan gücünü artırmak için Afrika halklarını zorunlu göç ettiren Avrupalıların bu eylemi her ülke için eşit oranda gerçekleşmemiş ve bu zorunlu göçten en orantısız etkilenen ülkelerden biri de Jamaika olmuş. Jamaika denilince akla gelen ilk kişi Bob Marley, bu konuyu ele alan şarkılar yazmış. Topraklarından kopartılan bu Afrikalılar dünyanın öbür ucunda yaşam mücadelesi vermiş, yeni ülkeler şekillendirmiş ve günümüzde artık geldikleri yeri unutmuşlardır. 1833 yılında Büyük Britanya’nın adada köleliği kaldırma kararı 1838 yılında ancak gerçekleşebilmiştir. Bu dönemde 370 bin civarındaki ada halkının 310 bininden fazlası köle olarak yaşamaktaydı.
………………………………………
Aydınlık Gazetesi - 09.06.2015, Salı