09.08.2015 / Zafer Yümlü - Bağımlılık


    
Bağımlılık nedir bilir misiniz? Madde bağımlılığı.

     Geçtiğimiz aylarda İzmir’de bu konu ile ilgili çok güzel bir proje gerçekleştirildi. “Maddeyle Değil, Sanatla Yaşa” Projesi.

     “Türkiye Yeşilay Cemiyeti”nin maddi desteği ile “İzmir Ekonomi Üniversitesi”nde gerçekleştirildi bu proje. İki yüzden fazla proje arasında birinci seçilen bu proje, İzmir’de madde bağımlılığına karşı “Yeşilay” desteği ile yapılan en büyük bütçeli ve en kapsamlı projeydi. İzmir’deki tüm üniversite öğrencilerine yönelikti. Bir festival havasında geçen bu projede “Ege Üniversitesi”, “İzmir Emniyet Müdürlüğü”, “Etkin İnsan Gelişim Enstitüsü” gibi kurumlar uyuşturucunun zararları ve ondan uzak kalmanın yolları hakkında sunumlar yaptılar. Afiş tasarımı, fotoğrafçılık ve maske tasarımı atölyeleri gerçekleşti.

     Dünya’nın en iyi topluluklarından İtalyan “Gomalan Brass”, dünya’da tek olan “Anatolia Horn Quartet” ile “Smyrna Latin Band” ve “Gurup Turuncu” gurupları konserler verdi.

     Beşyüzelli öğrenci faydalandı bu projeden. Madde bağımlılığı ve zararları hakkında bilgilendiler. Konu hakkında afiş tasarımı yaptılar, fotoğraf çektiler. Uyuşturucu kullanan ve kullanmayan insan yüzü maskeleri yaptılar.

     Böyle büyük bir projenin etkinliklerinde öğrenciler vardı, sanatseverler vardı ama birileri yoktu! Kim mi? “İzmir Ekonomi Üniversitesi” rektörü ve öğretim üyeleri. Neden mi, çünkü bu projeden üniversite para kazanmıyordu. Vizyon ise kimsenin umurunda değildi.

     Dünya’nın en iyi brass topluluklarından biri olan İtalyan “Gomalan Brass Quintet” ekibi bu proje için ilk defa Türkiye’ye geldi. Türkiye’de ilk defa İzmir’de, “Ekonomi Üniversitesi”nde konser verdi. Bu konser üniversitenin ve İzmir’in tanıtımı için çok önemliydi. Başta “Anadolu Ajansı” olmak üzere pek çok yayın kuruluşu bu projeyi ve konseri haber yapmıştı. Konsere gelen öğrenciler ve seyirciler dakikalarca ayakta alkışlayıp, defalarca sahneye çağırmıştı sanatçıları. Herşey müthişti. Ama onlar konser verirken rektör ortalıkta yoktu. Belki makam odasında çevresindekilere üniversiteyi övüyordu, belki kantinde kahve içiyordu, belki de öğrencilere vizyon sahibi olmanın ve ülkeyi temsilin önemini anlatıyordu. Ama olması gereken yerde yoktu. “Gomalan Brass”a nezaketen bir çiçek vermeyi bile çok gördü kendileri. Sadece onların konserine değil, hiçbir etkinliğe katılmadı.

     Şimdi kendinizi İtalyan sanatçıların yerine koyun ve düşünün. Dünya çapındasınız, insanlar konserinizi izlemek için kuyruklarda bekliyor, hayatınızda ilk kez tanımadığınız ve hakkında çeşitli duyumlar aldığınız bir ülkeye geliyorsunuz ve kimse sizinle ilgilenmiyor. Ne düşünürsünüz? Nasıl bir ülkeye geldim demez misiniz? “İzmir Ekonomi Üniversitesi”nin tanıtım sloganında “Eğitimden Daha Fazlası” der. Nedir eğitimden daha fazlası? Öğrencinin sadece kitaplara bağımlı kalmaması, sosyal olması, vizyon sahibi olması, kendisini ve ülkesini temsil edebilmesidir. Öğrencilere en iyi örnek te o üniversitenin yöneticileri ve öğretim elemanları olmalıdır.

     Neydi projenin adı? “Maddeyle Değil, Sanatla Yaşa”. Bağımlılık yapan her madde tehlikelidir insan için. Bu maddeler arasında makam koltuğu ve para da sayılabilir. Tıpkı uyuşturucu gibi.

     Ne diyelim? Allah kimseyi madde bağımlısı yapmasın.

     İzmir - 09.08.2015, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5782906
Online Ziyaretçi Sayısı:26
Bugünlük Ziyaret :448

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.