27.12.2015 / Hayati Asılyazıcı - Tiyatro Pera’da 80 Kuşağına İkircikli Bakış


    
“Tiyatro Pera”nın Sanat Yönetmeni Nesrin Kazankaya, “Ben Senim” adlı yeni oyunuyla 80 kuşağı gençliğini bütün yönleriyle eleştirel süzgeçten geçiriyor.

 

     Yazar, çevirmen, oyuncu, yönetmen, eğitmen Nesrin Kazankaya “Ben Senim” oyunuyla Evren ve Özal tarafından depolitize edilmiş 80 kuşağını sahneye taşıyor. Kazankaya, özünde ve kurgusunda 80 kuşağı bulunan depolitize gençleri sosyo-politik eleştirilerden geçiriyor. Konusunu bildiğimiz, içinde yaşadığımız ve yakından tanıklık ettiğimiz 80 kuşağı günümüzde hangi alanda yer almışsa kusurları ve eksikleriyle ortaya çıkıyor. Yazar, hem nesnel hem de harcanmış olan 80 kuşağının zedelenmiş görüntülerini olağanüstü başarı ile çiziyor. Bana göre 80 kuşağının yargılanışıdır da denilebilir. Evren ve Özal özellikle Türk gençliğine yanlış yollar göstererek bulanık suda balık avlamalarını durmadan öneriyorlardı. Bu gençlik hangi alanda görev almışsa başarısızlığa uğramış eyyamcı bir kuşak olarak bakiyesi kalmıştır.

 

     Nesrin Kazankaya bu uyutulmuş gençliği sahneye taşırken “Ben Senim” oyununda ilgi çekici, ilginç yönleriyle sergilemektedir. Örnek vermem gerekirse “Üniversite yıllarından bu yana dostlukları süren, otuzlu yaşlarda, beş arkadaş, bir akşam yemeğinde bir araya geliyorlar. Her biri kariyer yapmış, mesleki başarı peşindeki bu kişiler, metropol yaşamının hızı ve karmaşası içinde özel yaşamlarında başarısızdırlar. Görünüşte yüksek özgüven sahibi, neşeli, olaylara ve kendilerine kısmen alaycı bakabilen figürlerin gösterdikleri kimlikler gerçekten kendileri midir yoksa kurguladıkları bir görüntüye mi inanırlar? Yaşamları kendi seçimleri midir? Yoksa tüm sorunların nedeni, yaşamın onlara kurduğu tuzaklar mıdır?” İşte oyunun arka planını yazar bu şekilde açıklıyor. Toz bulut içinde kalmış 80 gençliğinin nasıl yol ayrımına geldiğini, neden çıkmazlara düştüğünü yazar oyununda inanılmaz güzellikte değerlendiriyor. Oyunu görmeden bir köşe yazısıyla bu yapıtı değerlendirmek kolay değil. Onun için yeni kuşaklara örnek olması nedeniyle anne ve babaların, genç kuşakların “Tiyatro Pera”daki “Ben Senim” oyununu görmeleri gerektiğini söylemeliyim.

 

     Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği “Ben Senim” oyununun üzerinde durulması gereken başka yönleri de var. Eğitimci olarak kendi yetiştirdiği öğrenciler genç kuşak sahne sanatçıları olarak karşımıza çıkıyorlar. “Tiyatro Pera”nın bugüne kadar sahnelenen bütün oyunlarında usta oyuncularla birlikte gençler kollektif başarıyı sürekli olarak sahneye taşıdılar. Değerlendirmemin bu açıdan bir nitelik taşıdığını söyleyebilirim. “Tiyatro Pera”nın 15 yıllık sanat yaşamında tüm oyunlarını görmenin verdiği bir değerlendirmedir benim yazdığım.

 

     “Ben Senim”de Kimler Var?

 

     Bize, Evren ve Özal’dan artakalan 80 kuşağını değerlendiren beş oyuncuya gelince: Volkan Aktan (Turgay), Başak Meşe (Füreya), Erdinç Anaz (Mert), Zeynep Özden (Seçil), Gamze İpek (Alev) rolleriyle büyük emek ürünü olarak sahneye getirilen oyunun kollektif başarısında bir kentet (5’li müzik grubu) gibi uyumlu karakterlerini yorumluyorlar. Gençlerin bu tür oyunlarda yetişkinlerden daha duyarlı olacağını böylece bu oyunda görmüş olduk. Ayrıca Nesrin Kazankaya’nın yardımcılığını ve bütün oyunlarda dramaturgi çalışmalarını yapan Şafak Eruyar’ı öne çıkarmak istiyorum. “Tiyatro Pera”da dramaturgi çalışmaları en iyi ve olumlu biçimde yansımaktadır. Dekoruyla Hazal Günal, giysi tasarımıyla Nilüfer Moayeri, ışık tasarımı ve yönetmen yardımcısı Zeynep Özden’in katkılarını da belirtmeliyim.

 

     …………………………………………………

 

     Aydınlık Gazetesi - 27.12.2015, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767645
Online Ziyaretçi Sayısı:11
Bugünlük Ziyaret :309

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.