04.09.2016 / Hayati Asılyazıcı - Devlet Tiyatroları’nda İlk Tur Oyunlar


    
Her ülkenin tiyatrosu genellikle kendi oyun yazarlarının yapıtlarıyla perdelerini açar. Örnek vermek gerekirse; İngiliz Tiyatrosu Shakespeare, Christopher Marlowe ya da diğer çağdaş İngiliz yazarlarının oyunlarını seçer. Alman Tiyatrosu, Rus Tiyatrosu, İtalyan, Fransız Tiyatroları da aynı yöntemi uygular, kendi yazarlarına öncelik tanırlar. Tüm bu ülkeler başka ülkelerin oyunlarını görece olarak kullanırlar. Dünya tiyatro repertuvarını sıklıkla izlemiş bir eleştirmen olarak bu bilgiyi sizlerle paylaşmam gerektiğini düşündüm. Şimdi geçmişi anımsayalım; “Devlet Tiyatroları’nın Kuruluşunun 60. Yılında” dönemin Genel Müdürü ve Sanat Yönetmeni Lemi Bilgin yüzde seksene yakın yerli oyunlarla perdelerini açmıştı.

 

     Özellikle ödenekli tiyatroların kendi yazarlarına ilke olarak öncelik tanımaları kadar doğal bir düşünce olamaz. “Ulusal Tiyatro”nun kalkınması, yazarların gelişmesi ancak böyle sağlanabilir. Tersi yapıldığında özümüzü yansıtmayan, taklit bir repertuar oluşur.

 

     2016-17 Döneminde “Devlet Tiyatroları”nın Birinci Dönem Oyunları Tümüyle Yerli Yazarlara Ait

 

     Şimdi kendi tiyatro repertuvarımıza bir göz atarsak “Devlet Tiyatroları”nın ilk dönemde yalnızca bizden olan yazarların yapıtlarına yer verdiğini görürüz. Birkaç örnek verelim...

 

     “Ankara Devlet Tiyatrosu”nda Turan Oflazoğlu’nun “IV. Murat” adlı oyunu ve Ahmed Midhat Efendi’nin “Felatun Bey’le Rakım Efendi” adlı oyunu, “İzmir Devlet Tiyatrosu”nda Oğuz Atay’ın “Oyunlarla Yaşayanlar” adlı oyunu, “Adana Devlet Tiyatrosu”nda Uğur Saatçi’nin “Bu da Geçer Ya Hu” adlı oyunu, “Antalya Devlet Tiyatrosu”nda Tarık Buğra’nın “İbiş’in Rüyası” adlı oyunu, “Bursa Devlet Tiyatrosu”nda Musahipzade Celal’in “İstanbul Efendisi” adlı oyunu, “Diyarbakır Devlet Tiyatrosu”nda Behiç Ak’ın “Tek Kişilik Şehir” adlı oyunu, “Erzurum Devlet Tiyatrosu”nda Turgut Özakman’ın “Deli Bayramı” adlı oyunu, “Konya Devlet Tiyatrosu”nda Turan Oflazoğlu’nun “Fatih (Bizans Düştü)” adlı oyunu, “Sivas Devlet Tiyatrosu”nda Turgut Özakman’ın “Fehim Paşa Konağı” adlı oyunu, “Trabzon Devlet Tiyatrosu”nda Savaş Dinçel’in “Gürültülü Patırtılı Bir Hikaye” adlı oyunu, “Van Devlet Tiyatrosu”nda Firuze Engin’in “Hıdrellez” adlı oyunu sergilenme kararı alındı.

 

     “İstanbul Devlet Tiyatrosu”nda ise Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Huzur” adlı romanından sahneye aynı adla uyarlanan oyunu sahneleniyor.

 

     İkinci Tur Oyunlar Dünya Repertuvarlarından

 

     İkinci turda genellikle bir önceki dönem sonunda sahnelenmiş, gişe yapan oyunların yanı sıra dünya repertuvarının önde gelen yapıtları seyirciyle buluşur. “Türk Tiyatrosu” da bu yerleşik geleneği sürdürmektedir. Bu yıl da ilk tur oyunlarında adını gördüğümüz yazarlar ülkemizin tanınmış, değerleri kanıtlanmış yazarlarıdır.

 

     Bence “Devlet Tiyatroları” başarılı bir repertuvar sergilemektedir. Dilerim bu güzel oyunlar huzurlu bir sanat ortamında izleyicine ulaşır. Ödenekli ve özel tiyatroların tümüne başarılı bir dönem diliyorum.

 

     Aydınlık Gazetesi - 04.09.2016, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767037
Online Ziyaretçi Sayısı:15
Bugünlük Ziyaret :1475

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.