09.10.2016 / Hayati Asılyazıcı - İsmail Dümbüllü’den Beri


    
Geleneksel Türk Tiyatrosu ve tuluat sanatçısı İsmail Hakkı Dümbüllü, bilinen adıyla Dümbüllü İsmail, 1897 yılında “Üsküdar Süleyman Ağa Mahallesi”nde doğdu. Babası II. Abdülhamit’in silahşorlarından Zeynel Abidin Efendi, annesi Fatma Azize Hanım’dır. Okula Üsküdar “İttihat-ı Terakki Mektebi”nde başladı. Gazeteci Burhan Felek’le aynı okuldan mezun oldu. Daha sonra tiyatro yüzünden “Askeri Rüştiye”den atıldı. 16 yaşındayken Kel Hasan Efendi’nin “Dilkûşa Tiyatrosu”na girdi ve Şevki Şakrak, Küçük İsmail Efendi, Kavuklu Hamdi Efendi, Komik Naşit Efendi gibi zamanın ünlü oyuncularıyla aynı sahneyi paylaştı. Profesyonel olarak ilk kez “Şehzadebaşı Tiyatrosu”nda başladı. O dönemde “Şehzadebaşı”, İstanbul’da tiyatronun merkeziydi. Günümüze kadar gelen bir diğer adı da “Direkler Arası” oldu.

 

     Dümbüllü Adı Nereden Geliyor

 

     Bilinen adıyla Dümbüllü İsmail Efendi, “Dümbüllü” adını nasıl aldığını şöyle anlatır: “Peruz Hanım vardı kantocu, Şamran’dan evvel. Bu Peruz Hanım o zamanın en birinci kantocusuydu. Hem de beste yapar, güftesini de kendisi yazardı. Dümbüllü diye bir kanto söylerdi. Buna bir gazel ilave ederek söylemeye başladım. ‘Dümbüllü, Dümbüllü, Gabarala, mabarala, Dümbüllü’ diye oynardık. Böylece Dümbüllü adı üzerime yapıştı kaldı.”

 

     Oynadığı oyunlar arasında en çok bilinenler “Gözlemeci”, “Kavuklu’ya Hile”, “Çifte Hamamlar”, “Ters Biyav” ve “Kanlı Nigar”dı. Oynadığı filmlerde ise en çok Nasreddin Hoca tiplemesi ile özdeşleşmişti.

 

     Kavuk Konusu

 

     Dümbüllü İsmail, ortaoyununun tacı kabul edilen kavuğu, 30 yaşına kadar yanında çalıştığı Kel Hasan’dan aldı. 1968’de Münir Özkul, “Kanlı Nigar”ı Altan Karındaş’la birlikte “Arena Tiyatrosu”nda oynamaya başladı. Oyunu izleyen Dümbüllü İsmail, yıllardır taşıdığı bu kavuğu oyununu çok beğendiği Münir Özkul’un başka bir temsiline gelerek seyirci huzurunda Münir Özkul’a sürpriz olarak devretti.

 

     Münir Özkul 1988’de Ferhan Şensoy’un yeniden yazdığı “İstanbul’u Satıyorum” oyununu “Ortaoyuncular”da oynadı ve kavuğu da Ferhan Şensoy’a devretti. Bu yıl kavuk yine el değiştirdi ve “Ortaoyuncular Tiyatrosu”ndan Rasim Öztekin’e devredildi.

 

     Dümbüllü İsmail’in Ölümü

 

     Dümbüllü İsmail Efendi, bir trafik kazasının bir ay sonrasında 05 Kasım 1973 tarihinde hayatını kaybetti. Cenazesi, İstanbul’da “Boğaziçi Köprüsü”nden geçen ilk cenazedir. Kabri, Üsküdar’da “Karacaahmet Mezarlığı”ndadır.

 

     Siyasi Dergide Sanat Kapağı

 

     Ben bir dönem “Kim Dergisi”nde Yazı İşleri Müdürü ve Kültür Sanat bölümü sorumlusuydum. Haftalık siyasi dergiler o dönemde kültür sanata çok az yer vermelerine karşın, sahibi Orhan Birgit’in desteğiyle, “Kim Dergisi” kültür sanata benim yönetimimde geniş yer ayırıyor, ünlü yazarların yazılarına da yer veriyorduk.

 

     İsmail Dümbüllü’nün zirvede olduğu o yıllarda doğal olarak O’nunla ilgili haberler ilgi alanımıza giriyordu. Röportaj yapmak üzere fotoğrafçımla birlikte evine gittik. O gün kendi ağzından gerek sanat, gerek özel yaşamına ait anıları kaydettik ve fotoğraflar çektik. Sonraki sayımızda İsmail Dümbüllü kapak konumuz oldu. Başka yerde olmayan fotoğrafları ve söyleşiyi dergide geniş bir yer vererek yayınladık. O zamana kadar siyasi nitelikli dergilerde bir sanatçının kapak olması alışılmış bir şey değildi. “Kim Dergisi”nin o sayısı basında flaş haber olarak yer aldı.

 

     Aydınlık Gazetesi - 09.10.2016, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5768612
Online Ziyaretçi Sayısı:18
Bugünlük Ziyaret :706

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.