23.11.2016 / Harun Arslan - Bir Farklı Dernek- AKOB


    
Türkiye’deki 6 Opera ve Baleden Biri Mersin’de. “AKOB” çalışmalarıyla, yayınlarıyla onları destekliyor.

 

     “Portekiz Evora Çağdaş Dans Topluluğu”, “Eros ve Psyche” (Aşkın Kanatlarında Yükselen Ruh) adlı dans gösterisini sergiledi.

 

     Lizbon’daki bir dans gösterisinin, ondan hiç de aşağı kalmayan bir sahnede, “Yenişehir Kültür Merkezi”nde gösterilmesi Mersin adına sevindirici ve değerlidir.

 

     Yine bu etkinliğe Portekiz Büyükelçisi ve Kültür Ataşesinin katılması ayrı bir önem kazandırıyor.

 

     İzleyicinin ilgisi de çok yüksekti; Mersin dışından gelen konuklar bu ilgiyi dikkatle ve takdirle karşıladılar.

 

     Bu çok değerli etkinliğin Mersin’e gelmesini sağlayan “AKOB” (Akdeniz Opera ve Bale Derneği) her türlü övgüyü ve takdiri hak ediyor.

 

     “AKOB” Mersin’de, kente ciddi sanatsal ve kültürel katkı veren ve bunda süreklilik sağlayan az sayıdaki derneğin başında geliyor.

 

     “AKOB” bugüne kadar bu tür 50 etkinliğe imza atmış.

 

     Hem bünyesinde verdiği viyolonsel, viyola ve keman dersleri ile hem de sürekli çıkardıkları dergi ile kentin sanat ve kültüründe önemli bir yerdeler.

 

     “AKOB Dergisi” 6 yıldır yayında. Anadolu’nun ilk ve tek profesyonel müzik dergisi.

 

     Fakat daha önemlisi “AKOB”un çıkarttığı “Opera Bale Sanat Dergisi” tüm Türkiye’deki operalarda dağıtılmakta; yani “AKOB” yerel imkanlarla  ulusal bir dergi çıkarma başarısını gösteriyor.

 

     Türkiye’deki 6 “Opera ve Bale”den biri Mersin’de.

 

     “AKOB” çalışmalarıyla, yayınlarıyla onları destekliyor.

 

     Bundan önce de “AKOB” tarafından unutulmayacak bir etkinlik, bu kez “Avusturya Büyükelçiliği” tarafından gerçekleştirilmişti.

 

     Avusturya Büyükelçisi himayelerinde bir “Türkiye-Avusturya Dostluk Gecesi Konseri” verilmişti.

 

     Avusturyalı ve Türk sanatçılar unutulmaz bir gece yaşatmışlardı.

 

     Avusturyalı sanatçılar Türk seyirciyi düşünerek kolay, anlaşılabilir, bilinen eserler seçmişlerdi.

 

     Fakat bizim kendilerinden gurur duyduğumuz “Mersin Devlet Opera ve Balesi” sanatçılarımız, değerli solistler Bülent Bezdüz ve Bengi İspir çok zor eserler seçerek Avusturyalıları ve tüm salonu hayran bırakmışlardı.

 

     Yine o gece “AKOB”un izleyicilere dağıttıkları “Opera-Bale Dergisi” de  İngilizce, İtalyanca yazılarla yabancı konuklara karşı bir gurur kaynağı olmuştu.

 

     Kentlerin tanıtımında bir kente gelip oraya yerleşmek ya da o kente yatırım yapmak, ticaret yapmak isteyen yerli ve yabancılar, o kenti incelerken kentin tüm özellikleri yanında sanat ve kültür yaşamını önemsemektedirler. Çalışma saatleri dışında hem kendileri için, hem de konukları için anlamlı bir akşam geçirme koşullarına dikkat ederler, çağdaş sanat mekanları ararlar. Mersin için sayılan birçok zenginliğe ve olumlu  sanatsal çabalara hem etkinlikleri hem de yayınları ile katkı sağlayan “AKOB”, bu düzeyde de çok değerlidir...

 

     1947 yılında açılan dünyada dört raylı sahneden birine sahip “Madam Butterfly Operası”nın oynandığı “Mersin Opera ve Balesi” sahnesi ile hep gurur duyduk; şimdi de “Eros ve Psyche” adlı çağdaş dansın sergilendiği Avrupa standartlarında “Yenişehir Kültür Merkezi” ile gurur duyuyoruz.

Tabii bunu sağlayan “AKOB” ile de...

 

     ***

 

     Bir kentin çağdaş bir dinamizme sahip olmasında, kültürel ve sanatsal etkinlikler artık bir zorunluluktur. Kentin ekonomik imkanları, bir yerden sonra içe kapalı bir yapıdır; ama sanatsal çabalar o kentin ufkunu açar, dünya kenti olmanın ön şartlarını oluşturur. Hele Mersin gibi kozmopolit zenginliğiyle öne çıkan bir kentte sanat, bir sosyal bağ üzerinden o kentli olmanın bilincini, alt yapısını inşaa eder.

 

     Opera ve bale, klasik müzik, çağdaş resim ve edebiyat, heykel ve sinema sanatlarında atılacak her adım Mersin için, Mersinliler için yeni bir dünya, evrensel bir atmosfer kurar.

 

     Belediyeler, ilgili kamu kurumları ve sivil yapılar bu alanda sorumluluk almalı, bu hizmetlerin en geniş çevrede izlenebilmesini sağlamalıdır. Salon ve sahne imkanları yanında, uluslararası değeri olan programları kente taşımalı, yayın ve eğitim çalışmalarıyla desteklemelidir.

 

     “AKOB”, elbette başka değerli kişi, kurum ve kuruluşlarla birlikte bu kentin örnek alınması gereken bir kurumu olmuştur. Kentteki sermaye çevrelerinin ve kent burjuvazisinin bu kurumu daha yakından, dikkatle izlemesi, desteklemesi gerekiyor. Belediyeler de bu çatı altında çırpınan çok kıymetli insanların çabalarına omuz vermelidir.

 

     “AKOB Yönetimi”ne ve üyelerine bu gibi Mersin’e gurur veren etkinliklerde katkı sağladıkları ve Mersin için yaptıkları çağdaş sanat hizmetleri için teşekkür edelim ve başarılarının sürekli olmasını dileyelim.

 

     http://www.ufukturu.net sitesinden alınmıştır. - 23.11.2016, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:6214752
Online Ziyaretçi Sayısı:2
Bugünlük Ziyaret :34

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.