12.02.2017 / Fazıl Say: Sanat Kurumları İhraçlar Karşısında Sessiz


    
Fazıl Say, 7 Şubat gecesi yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile görevinden ihraç edilen sanatçılarla ilgili, kurumların, orkestraların, çalışma arkadaşlarının sessiz kalmasına bir sosyal medya paylaşımıyla tepki gösterdi. “Şimdi arkadaşlar, bu KHK ihraçları olalı 5-6 gün oldu. Ben kurumlardan, korolar, orkestralar ve operalardan bir açıklama, bir dayanışma duruşu görmedim. Siz gördünüz mü? Neredeler?” diye soran Fazıl Say, “Devlet Korusu”nun kendisini kınadığını hatırlattı, “demek ki kınayabiliyor” dedi.

 

     “Cadı avı diyorsunuz da; önce pür dikkat içeriye en derinlere bakın derim dostlar” diye devam eden açıklamanın tamamı şöyle:

 

     “Aşağıda yazacaklarım bazı kişilere çok aykırı gelebilir, amacım üzmek veya kırmak değil, bazı gerçeklere çözüm aramaktır.

 

     Sevgili Filiz Özsoy, son KHK ihraçlarında O da işinden atıldı, İbrahim Yazıcı ile ve 4600 diğer devlet memuru ile. Türkiyenin iyi kemancılarından. Görev yeri Bursa idi. Ama benim kurduğum ‘Festival Orkestrası’nda da grup şefidir, yıllardır tanıdığım bir dostumdur, sebepsiz yere işinden oldu.

 

     Şimdi arkadaşlar, bu ‘KHK’ ihraçları olalı 5-6 gün oldu. Ben kurumlardan, korolar, orkestralar ve operalardan bir açıklama, bir dayanışma duruşu görmedim.

 

     Siz gördünüz mü? Neredeler? Devlet sanatçılarından bir açıklama, bir dayanışma görmedim.

 

     Yani İbrahimin Yazıcı’nın orkestra şefi meslektaşlarından bir kamuoyu açıklaması, bir dayanışma göremedim. Müzik camiasında ‘Facebook’da tek tük bir kaç kişi ‘üzüntü’ belirtiyor bu konuyla ilgili. Cılız bir savunma şekli, bir şey yapılamıyor.

 

     Ve bir de; geçen yıl hatırlarsanız ‘Devlet Korosu’, Fazıl Say’ı kınamıştı. Kınama metnini 4000 basın organına yollamıştı. Programdan kaldırılan bir ‘Nazım Oratoryosu’ konseri ile ilgili bir tartışmaydı. Ardından onlar beni kınadılar!!! Yani kınayabiliyorlar! O durumda beni bile kınayan ‘Devlet Korosu’ kendilerinin 12 yıl şefliğini yapmış koskoca İbrahim Yazıcı için bir dayanışma metni yayınlayamadı.

 

     Orkestralar sustu. Şefler, Aykallar hiç kimse bir açıklama dahi yapmadı.

 

     İbrahimin genel sanat yönetmeni olduğu ‘İzmir Operası’ 200-300 kişlik bir kurumdur. İbrahim’in artık bitirilen maaşını herbiri her ay -bir cigara parası- 15-20 TL. cebinden verir ve konu yine hallolur. Keza; Filiz için ‘Bursa Orkestrası’.

 

     Bir yolu olur.

 

     Bu yanlışlık düzelene kadar provalara ‘misafir sanatçı’ statüsünde katılır o olur bu olur. Yani arkadaş; gerçekten sahip çıkmak istiyorsan çıkarsın. Her türlü olur.

 

     Ben burada kamuoyunun gözünde asıl bu kurumların bir turnusoldan geçtiğini düşünüyorum. Bu kurumlara alınmış çok fazla sayıda kişinin sanat için değil sadece maaş için orada olduğunun turnusolu belki de.

 

     Cadı avı diyorsunuz da; önce pür dikkat içeriye en derinlere bakın derim dostlar. ‘Nazım Oratoryosu’nun programdan kaldırılmasına ‘sinirlenen’ Fazıl Say bile kınanmıştı. Her şey derinlerde yatar..."

 

     http://kulturservisi.com sitesinden alınmıştır. - 12.02.2017, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5766891
Online Ziyaretçi Sayısı:12
Bugünlük Ziyaret :1407

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.