05.07.2017 / Cezmi Güntay - Yerli Komedi Nal Toplatıyor
Toplumsal olguların çözümsüzlüğe yüz tuttuğu dönemlerde, bireylerdeki unutma isteği ve saçma düşler içinde yitme duygusu baskın hale geliyor. Bu da sulu komedi olarak adlandırılan türün hızla yükselişe geçip yaygınlaşması sonucunu veriyor.
Sinema alanındaki son veriler ucuz komedi filmlerinin sektöre tam anlamıyla damgasını vurduğunu gösteriyor. Uzmanlar bu durumu ağırlaşan ve çözümü yönünde yetkililerce kalıcı adımlar atılamayan toplumsal sorunlar karşısında insanların gerçeklerden kaçışının göstergesi olarak yorumluyor. Gelecek tasarımı öneremeyen siyasetin güven vermediği koşullarda mücadeleyi ve örgütlenmeyi anlamsız bularak boşluğa düşen bireyler günübirlik yaşam arayışları içinde düşünsel çaba gerektirmeyen kitlesel eğlence türlerinde karar kılıyor. Elle gelen düğün bayram eğiliminin pekiştiği koşullarda tepkilerini kalabalık ortamlarda açıklayarak var oluşunu somutlaştırmak isteyen kişiler sinemalarda başkalarının aptallığını sergileyen ucuz komedi filmleriyle günlük yaşam içinde yaralanan kişiliklerinin sızısını azaltmaya yöneliyor.
Recep İvedik Fark Attı
Nitekim “Box Office Türkiye”nin verilerine göre, Şubat ayında vizyona giren “Recep İvedik 5”, yılın ilk yarısında 7 milyon 417 bin 131 kişi tarafından izlendi. Togan Gökbakar’ın yönettiği, Şahan Gökbakar, Orkan Varan ve Deniz Ceylan’ın rol aldığı “Recep İvedik” serisinin beşinci filmi, en yakın rakibine 4 milyon 600 bin kişi fark atarak, en çok izlenen yapım oldu. 85 milyon 833 bin 824 liralık hasılat elde etti.
Yönetmenliğini Selçuk Aydemir’in yaptığı, Murat Cemcir ile Ahmet Kural’ın başrollerini paylaştığı “Çalgı Çengi İkimiz” filmi, 2 milyon 784 bin 881 kişi tarafından izlendi. Ocak ayında izleyiciyle buluşan film 32 milyon 465 bin 848 liralık hasılata ulaştı.
Hakan Algül’ün yönettiği, Ata Demirer’in senaryosunu yazıp oynadığı ve iki ayrı kişiliği canlandırdığı “Olanlar Oldu” filmi bir milyon 804 bin 854 kişi tarafından izlenerek komedi türünde en çok izlenen üçüncü film oldu.
“Dağ 2” Filmi İlk 10’da Sonuncu
Aksiyon sever seyirciyi sinema salonlarına çeken “Hızlı ve Öfkeli 8” filmi ise komedi filmlerinin çok gerisinde kalırken “Olanlar Oldu”nun önüne geçmeyi başararak 2 milyon 650 bin 281 kişilik seyircisiyle genel sıralamada üçüncü olup 31 milyon 726 bin 57 lira hasılat elde etti.
Kaptan Jack Sparrow’a hayat veren Johnny Depp ile Javier Bardem, Orlando Bloom, Kaya Scodelario, Brenton Thwaites’i bir araya getiren “Karayip Korsanları: Salazar’ın İntikamı”, en çok izlenen beşinci film oldu. Animasyon film sevenlerin ilgi gösterdiği “Moana” bir milyon 335 bin 662 kişiye ulaşarak, altıncı sıradan listeye girdi. Murat Kepez’in yönetmenliğini üstlendiği “Kolonya Cumhuriyeti”ni bir milyon 109 bin 736 seyirciyle yedinci, Hugh Jackman’in son kez hayat verdiği “Logan: Wolverine” en çok izlenen filmler arasında sekizinci sırada yer aldı. İlk 10’a dokuzuncu sıradan giren animasyon yapım “Şirinler: Kayıp Köy”ü 839 bin 124 kişi izledi. Yönetmen Alper Çağlar’ın 2016’da vizyona giren “Dağ 2” filmi, en çok izlenen listesinde sonuncu oldu.
Sinema Seyircisi Genelde Azaldı
Öte yandan TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde sinema seyirci sayısının bir önceki yıla göre yüzde 3,3 azalarak 55 milyon 260 bin 600 kişiye düştüğü saptanırken tiyatroda seyirci sayısı ise yüzde 2,8 artışa geçerek 6 milyon 16 bin 762 oldu. Bu ise nitelikli film bulamayan sinema izleyicisinin tiyatroya yönelmiş olabileceğini düşündürüyor. Uzmanların çok daha ilginç bir saptaması ise, toplumsal olguların çözümsüzlüğe yüz tuttuğu dönemlerde, bireylerdeki unutma isteğinin ve saçma düşler içinde yitme duygusunun baskın hale gelişi sulu komedi olarak adlandırılan türün hızla yükselişe geçip yaygınlaşması sonucunu vermektedir.
Bu çerçevede, “12 Eylül” öncesi ve sonrasında siyasal partilerin güven vermez oluşu yüzünden ucuz komedilerin salgına dönüşmesi ve bugünkü durum arasında benzerlikler araştırılıyor.
Aydınlık Gazetesi - 05.07.2017, Çarşamba