16.07.2017 / Hayati Asılyazıcı - Fikret Hakan’ın Ardından


     Fikret Hakan (Bumin Gaffar Çıtanak, 1934-2017), sinemamıza jön olarak katılarak olağanüstü başarılı filmlerde başrol oynayan bir sanatçımızdı.

 

     Edebiyat öğretmeni olan babası Gaffar Bey, “Galatasaray Lisesi”ndeki görevinin yanısıra, Hasan Ali Yücel’in “Milli Eğitim Bakanlığı” bünyesinde kurmuş olduğu tercüme bürosunda, çeviriler yapan aydın bir kişilikti. Kültür birikimi yüksek bir babanın oğlu olarak dünyaya gelen Hakan’ın edebiyata olan ilgisi, sonraki yıllarda sanatsal üretimlere dönüştü. “Taksim Lisesi”nde okuduğu yıllarda, Abdi İpekçi ve Halit Kıvanç gibi isimlerin yer aldığı, dönemin önde gelen yayın kuruluşu “İstanbul Ekspres Gazetesi”nde, kaleme aldığı öyküleri ve şiirleri yayımlandı.

 

     Ünlü sanatçı aynı yıllarda; “Üç Güvercin Opereti” ile tiyatro sahnelerinde ilk kez, izleyici karşısına çıktı (1950). “Ses Tiyatrosu”nda başlayan bu macera “Çığır Sahne”, “Cep Tiyatrosu”, “Küçük Sahne”, “Oraloğlu Saat 6 Tiyatrosu”, “Sahne 8” ve “Fikret Hakan Tiyatrosu”nda 1980’li yılların sonuna kadar sürdü. Nikos Kazancakis’in “Zorba” adlı ünlü romanını uyarladı ve oynadı. “Ankara Sanat Tiyatrosu”nda da Armand Salacrou’ın yazdığı “Durand Bulvarı” adlı oyundaki rolü ve rol aldığı sayısız tiyatro oyunu ile belleklerde yer almıştır.

 

     1953 yılında, “Köprüaltı Çocukları” adlı film ile Türk sinemasına başarılı bir giriş yapan usta oyuncu, “Beyaz Mendil - 1955” ve “Üç Arkadaş - 1958” filmleri ile doruğa tırmandı. Usta yönetmen Metin Erksan’ın, Fakir Baykurt’un ünlü romanından uyarlayarak 1962 yılında beyazperdeye taşıdığı “Yılanların Öcü” adlı film, yurt içinde ve yurt dışında büyük yankı uyandırdı. Fikret Hakan, başrolunü aldığı bu filmde Nurhan Nur, Aliye Rona, Kadir Savun ve Erol Taş gibi çok önemli isimlerle çalıştı. Senaryosunu Vedat Türkali’nin yazdığı, Ertem Göreç’in 1964 yılında yönettiği “Karanlıkta Uyananlar” Türk sinemasında sendikacılığı savunan ilk filmdir.

 

     Haldun Taner’in yazdığı, Atıf Yılmaz’ın 1964 yılında yönetmenliğini gerçekleştirdiği ve başrollerini Fatma Girik ile oynadığı “Keşanlı Ali Destanı”, Fikret Hakan’a “Antalya Altın Portakal Film Festivali”nde “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü kazandırdı (1965). Yaşar Kemal’in senaristliğini yaptığı ve Atıf Yılmaz imzası taşıyan 1966 tarihli “Ölüm Tarlası” filmindeki rolü ile ikinci kez “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü kazandı (1968).

 

     Başrollerini Tony Curtis ve Charles Bronson’un oynayacağı “Paralı Askerler - 1970” filmi için Türkiye’ye gelen ünlü yönetmen Peter Collinson, tamamı Türkiye’de çekilmesi planlanan filmde Türk oyuncularla çalışacağını açıkladı. Fikret Hakan, oyuncu seçmelerinde başrol oyuncularından sonraki en önemli rol için seçildi. Filmin gösterime gireceği tarihte, dönem basınının karalama kampanyası ve sansür kurulunun olumsuz raporu sonucu filmin gösterimi yasaklandı.

 

     Bu arada netlik kazandırmam gereken önemli bir başlık var. Peter Collinson, oyunculuğunu çok başarılı bulduğu Fikret Hakan’ı “Hollywood”a davet etti. Dönem basınında, ünlü oyuncunun İngilizce bilgisinin yetersiz olması nedeniyle “Hollywood”a gidemediği şeklinde haberler yer almıştır. Fikret Hakan yakın dostumdu. Bu olayı şu cümlelerle ifade etmişti. “Gazetelerde yetersiz İngilizce nedeniyle ‘Hollywood’a gidemediğimi yazdılar. Ülkemde yasaklanmış bir filmin ardından, nasıl olur da hangi yüzle Hollywood’a gidebilirdim ki! Bu nedenle gitmeyi tercih etmedim.” Bu satırlar aracılığı ile tarihe bir bilgi notu düşmek istiyorum.

 

     “Hayatımda hiç taviz vermedim. Çıplak geldiğim dünyadan, öbür tarafa da çıplak giderim” sözleri hala kulaklarımdır.

 

     Değerli eşi Tijen Kılıç, kızı Elif Akay ve torunu Doğa Akay’a başsağlığı diliyorum.


     Aydınlık Gazetesi - 16.07.2017, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5767290
Online Ziyaretçi Sayısı:10
Bugünlük Ziyaret :15

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.