01.05.2003 / Özer Sezgin - 20. Uluslararası ‘Ankara Müzik Festivali”nin Ardından


     Cumhuriyet tarihimizde sanat kurumlarımızın beşiği Ankara, son yirmi yıla damgasını vuran “Ankara Müzik Festivalleri”nin 20.sini de geride bıraktı.

 

     Öncelikle “MEB Şura Salonu”nu onararak Ankara’ya yeni bir salon kazandıran ve 20 yıldır festivali ayakta tutan “Sevda-Cenap And Müzik Vakfı”nı başta Sn. Mehmet Başman olmak üzere tüm ekibini kutluyorum.

 

     Bölgedeki savaş endişesiyle gelmekten çekinen 2 grup dışında konserler ve gösteriler başarıyla ve Ankara’lıların büyük katılımıyla tamamlandı.

 

     Günümüzde sanata verilen değerin azaldığı bir ortamda, ufak bir konserin organizasyonunun dahi güçleştiği zeminde bu işleri başaranları, özverili çalışmalarını ve sanata katkılarını sanatseverlerin daha iyi değerlendirecekleri kanısındayım.

 

     Kapanış konserinde, “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” şef Rengim Gökmen yönetiminde genç kuşak üç Türk bestecisinin eserlerini sundu. Hasan Uçarsu “1. Orkestra Süiti”nde Anadolu’nun zengin melodilerini güçlü bir orkestrasyonla işlemiş… Kamran İnce’nin “Orkestra, Türk Sazları ve Ses” için yazdığı konçertosu “Kara Yılan”ın davulu eşliğinde halen yaşadığı “Memfis”e kadar götürdü bizleri… Turgay Erdener’in “Senfoni”si genç kuşak bestecilerimizin senfonik eser yazma yolunda ne kadar bilinçli olduklarının göstergesi. Şef Rengim Gökmen ve “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”nın tecrübeli elemanları büyük bir başarıya imza attılar. Türk eserleri dağarcığına üç yeni eser daha kazandırıldı. Bu, “Sevda-Cenap And Müzik Vakfı”nın amacına uygun, Türk eserlerinin icrasına, tanıtımına ve kayıtlara geçmesi için önemli bir hizmeti, “TRT TV”lerinin kaydı büyük bir kazanç, önümüzdeki günlerde yayınlayacaklar.

 

     “Devlet Senfoni Orkestraları”mız yılda en az 30 konser veriyorlar, programda yer alan eserleri 120’nin üzerinde. Ayda bir konsere bir Türk eseri koysalar 10’larca eser dinleriz bir yılda. Gelen yabancı şefler kendi ülkelerinin eserlerini seslendirmek için yarışıyorlar.

 

     Cemal Reşit Rey, Ahmed Adnan Saygun, Ferit Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ferit Tüzün, Bülent Arel gibi bestecilerimiz eserlerini dış editörlere verdiler kataloğa girer daha geniş kitlelere yayılırız diye… Rahmetli Hikmet Şimşek yıllarca mücadele verdi Türk eserlerinin plak ve CD kayıtları için. Saygıyla anıyorum.

 

     Artık, Türkiye’de de “Besteciler Birliği” ya da “Editörlük” kurulmalı. Cumhuriyetimizin 80.ci yılında bestecilerimizi teşvik etmek, eserlerini icra ettirmek, korumak ve yaymak yolunda sadece “Sevda-Cenap And Müzik Vakfı”nın gayretleri yetmiyor.


     Aylık olarak yayınlanan “Orkestra Dergisi”nin 42. Yıl, 341. Sayı ile Mayıs 2003 tarihinde basılan nüshasının 20-21. sayfalarından alınmıştır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5803512
Online Ziyaretçi Sayısı:28
Bugünlük Ziyaret :1095

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.