05.03.2017 / Hayati Asılyazıcı - Nereye de Gidiyor Lan Bu Gemi?


     Ferhan Şensoy, Türkiye’nin toplumsal ve siyasal yaşantısını, politik güldürülerle anlatan bir oyun yazarımızdır. “Ortaoyuncular Tiyatrosu” repertuvarına baktığımızda: “Şahları Da Vururlar” (1980), “Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı” (1981), “Muzır Müzikal” (1986), “İstanbul’u Satıyorum” (1987), “Soyut Padişah” (1989), “Felek Bir Gün Salakken” (1995), “Parasız Yaşamak Pahalı” (1999), “İşsizler Cennete Gider” (2010), “Nasri Hoca ve Muhalif Eşeği” (2012), “Masal Müfettişi” (2013) adlı oyunları “Ferhan Şensoy” tiyatro biçeminin (üslubunun) seçkin örnekleri olarak gösterebiliriz. Yazarın oyunlarında kurgulayıp betimlediği olayların, kurgudan çıkarak zaman içerisinde gerçeğe dönüşmesi, ya ilginç bir raslantı ya da bir öngörü becerisi...


 

     Uyarlama Ustası


 

     Şensoy; siyasal ve toplumsal yaşamımızı dolaylı ya da dolaysız olarak eleştirel açıdan sahneye taşıyan ilk ve tek yazarımız olmasının yanı sıra, dünya yazarlarından uyarladığı oyunlarda da evrenseli yakalamış, farklı coğrafyalarda yaşanmış gerçeklikleri ülkemiz sorunları ile özdeşleştirmiştir. Kişisel fikrimce, roman uyarlaması alanında yapılmış en iyi çalışma, Reşat Nuri Güntekin’in, “Değirmen” adlı romanından 1967’de Turgut Özakman’ın uyarladığı “Sarıpınar 1914” adlı oyundur. Devam niteliğindeki bu başarılı örneklere, Ferhan Şensoy’un Batılı yazarlardan tiyatromuza uyarladığı ve sahneye koyduğu oyunlarda da rastlamaktayız. Kendi alanının seçkin örnekleri arasında: “Anna’nın Yedi Ana Günahı” (1983), “Üç Kurşunluk Opera” (1995), “Fişne Pahçesu” (2000), “İçinden Tramvay Geçen Şarkı” (1986) yer alıyor.


 

     Güncel Panorama


 

     Şu sıralar, “Ortaoyuncular Tiyatrosu”nda yeni bir heyecan söz konusu. Ramp ışıklarına getirilen politik içerikli yeni oyun “Nereye de Gidiyor Lan Bu Gemi?” izleyiciler arasında büyük ilgi uyandırdı. Bir Ferhan Şensoy klasiği olarak ortaya çıkan politik taşlama, günümüz Türkiye’sinin panoramasını çiziyor. İki yıl öncesinde ilk notlarını alarak başladığı çalışma, bu sürenin ardından türünün en başarılı örneklerinden biri olarak ortaya çıkmış durumda. 2017 Türkiye’sinin nabzını tutan, en sıcak gelişmeleri sözcüklerin arasına taşıyan yazar, bugünlerde hiç yabancı olmadığımız plansız göçmen politikalarını ve 15 Temmuz’la birlikte ülkemizde ortaya çıkan terör kaosunu yerinde saptamalarla oyununa taşıyor.


 

     Sürpriz Final


 

     “Aynalı Bir Güldürü” olarak nitelediği yeni oyunu “Nereye de Gidiyor Lan Bu Gemi?” profesyonel kadrosu ile tiyatromuza tarih düşüyor. Ferhan Şensoy, Ali Çatalbaş, Serap Günaydın, Pınar Alsan, Elif Durdu, Müjgan Ferhan Şensoy ve Derya Şensoy’un yer aldığı ekip, kolektif bir başarıya ulaşıyor. Ferhan Şensoy, Müjgan Ferhan Şensoy ve Derya Şensoy ile birlikte aynı oyunda rolleri paylaşıyor. Usta oyuncu, sahne üzerinde ilk kez, iki kızı ile birlikte bir oyunda buluşmuş oldu.


 

     Sabun köpüğü niteliğindeki pek çok tiyatro oyununun sahnelerimizde boy gösterdiği bir zamanda, dönem gerçeklerini yüzümüze karşı açık seçik haykıran böyle bir oyunu sahiplenmemiz, korumamız, saklamamız gerektiğini düşünüyorum. Oyun “Sürpriz” finali ile izleyiciye göz kırpıyor.



     Aydınlık Gazetesi - 05.03.2017, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5768267
Online Ziyaretçi Sayısı:16
Bugünlük Ziyaret :618

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.