01.12.1997 / Süleyman Tarman - I. Ulusal Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümleri Sempozyumu’nun Ardından


     28-30 Kasım 1996 tarihleri arasında “Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”nce Bursa’nın “Tayyare Kültür Merkezi”nde “I. Ulusal Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri (AGSL) Müzik Bölümleri Sempozyumu” düzenlendi. 28 Kasım sabahı konuşmacılara, içinde 1 Aralık 1995’de yapılan “Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümleri Semineri”nin basılmış kitapçığı, sempozyum programı, konser davetiyeleri ve üzerinde “AGSL Sempozyumu” yazılı havludan oluşan bir çanta verildi. Programda toplam 4 oturum, 2 konser, 48 konuşmacı ile 36 bildiri ve sonunda bir değerlendirme paneli ile Uludağ gezisi yer alıyordu.


 

     Açılış, “Bursa AGSL”nin “İstiklal Marşı” ve “AGSL Marşı”nı söylemesi ve ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Özçelebi, Rektör Prof. Dr. Ayhan Kızıl, MEB Müsteşar Yardımcısı Saim Hekimoğlu ve bu okulları kendi bakanlığı döneminde kuran ve kurduktan sonra da izleyen sayın Avni Akyol’un konuşmaları ile yapıldı.


 

     I. oturumda ilk oalarak “AGSL” kurucu üyelerinin konuşmaları yer aldı ve sırasıyla Prof. Dr. Nihat Bilgen, Hüseyin Kılıçkan ve Orhan Şide söz aldılar. Bundan sonra bildirilerin sunulmasına geçildi. 6 bildirinin sunulduğu I. oturumda daha çok “AGSL”nin kuruluş amaçları, bugünkü durumları, nitelik-nicelik sorunları, “Eğitim Fakülteleri’nin Müzik Bölümleri” yönünden önemi ile genel durum, sorunlar ve çözümleri dile getirildi.


 

     II. oturumda “AGSL”nde yapılmakta olan çalgı eğitimi masaya yatırıldı ve bu doğrultuda başta piyano olmak üzere keman, viyola, viyolonsel eğitimleri ve bunların aksayan yönleri ile çözüm önerilerinin dile getirildiği 10 bildiri sunuldu.


 

     Akşam yemeğinden sonra “Bursa Filarmoni Derneği”nce düzenlenen bir piyano resitali verildi. Konserde Fransız piyanist Desire N’Kaoula tarafından romantik ve çağdaş bestecilere ait eserlerin seslendirilmesi ile sempozyumun birinci günü sona erdi.


 

     III. oturumda birinci bölümde “AGSL”nde yapılmakta olan ses eğitimi ile gençlerin ergenlik dönemi ses problemleri, ikinci bölümde ise müziksel işitme-okuma dersinin içeriği, müzik yeteneğinin ölçülmesine ilişkin yaklaşımlar ve “Eğitim Fakültelerinin Müzik Bölümleri”ne “AGSL” ve klasik liselerden gelen öğrencilerin birinci yıl sonundaki başarı durumları ortaya konuldu ve bu doğrultuda toplam 8 bildiri sunuldu.


 

     IV. oturumda ise “AGSL”nin öğretmen kadrosu, öğretim programları sorunu ve “Ankara AGSL”nce yürütülen program hazırlama çalışmaları, “AGSL Sanat Eğitimi Danışma ve Program Geliştirme Kurulları”nın işlevi, müzikte beğeni düzeyi ve amatör tabanın oluşmasında “AGSL”nin rolü, “AGSL Müzik Bölümü” öğrencilerinin toplumsal özellikleri ve beklentileri ile “AGSL”nin yurt dışı açılımları ve başarıları üzerine konuşuldu ve toplam 10 bildiri sunuldu.


 

     Akşam “Uludağ Üniversitesi Vamtes” tesisinde yenen yemekten sonra üniversitenin “Sağlık-Spor Kültür Dairesi”nce düzenlenen bir konser verildi. Konserde “Müzik Eğitimi Bölümü” öğretim üyelerinin de içinde yer aldığı ve 1994 yılında kurulan “Uludağ Üniversitesi Oda Orkestrası” tarafından, barok döneme ait eserler seslendirildi ve konser beğeni topladı.


 

     Sempozyumun V. ve son oturumunda Prof. Dr. Ali Uçan’ın başkanlığını yaptığı bir değerlendirme paneli yapıldı. Programda bildiri sunan 9 konuşmacı ile “Bursa AGSL” Müdürü yer almasınakarşın oturum başkanı, bir öğrenci velisi, sade vatandaş ve konuk okul müdürleri adına “Ankara AGSL” Müdürünün de panelde yer alması gerektiğini söyleyerek herkese sırasıyla söz verdi. Bundan sonra da daha önce tartışılan sorunlar ana başlıklarıyla sıralanıp çözüm önerileri sunuldu ve sempozyumun değerlendirmesi yapıldı.


 

     Sempozyumun bitiminden hemen sonra otobüslerle “Uludağ”a çıkıldı ve oteller bölgesi ziyaret edildi. Son olarak da “Üniversite”nin “Uludağ”da bulunan tesislerinde bir mola verildi. Nurhan Cangal’ın “30 yıl önce ektiğim fidanların şimdi meyve verdiğini görmekteyim, şu anda çok heyecanlı ve sevinçliyim, artık mutlu bir şekilde ölebilirim” demesi bir anda alkışlarla karşılandı.


 

     Sempozyumdan önce “AGSL” ile ilgili bir çok araştırma yapılmış ve bu araştırmaların sonuçları da bildiriler sırasında açıklanmıştı. Bunlardan “Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü” öğretim üyesi Doç. Abdullah Uz tarafından bir normal lise ve iki de “AGSL” üzerinde yapılmış olan araştırmanın sonucu “Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri”nin gerçek anlamda “çağdaş, demokratik ve laik” insan yetiştirdiğini ortaya çıkarmıştır. Sizlerin de tahmin edebileceği gibi bu, hem “Türk Milli Eğitim” hem de “Türk Müzik Eğitimi” açısından oldukça önemlidir.


 

     Bugün ülkemizde 16 ilde “AGSL” bulunmaktadır. Birincisi 1989 yılında İstanbul’da açılmış ve bunu 1990’da Ankara, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Kütahya illerinde açılan 5 lise izlemiştir. 1993 yılından günümüze kadar da Adana, Antalya, Bolu, Çankırı, Diyarbakır, Edirne, Isparta, Kayseri, Şanlıurfa, Trabzon illerinde 10 lise daha açılarak 1995-96 öğretim yılı sonunda sayıları 16’ya ulaşmıştır. Bu illerimizden “Kütahya AGSL”nde sadece resim ve “Şanlıurfa AGSL”nde de sadece müzik bölümü bulunmaktadır. Ayrıca başlangıçta müzik-resim-drama olmak üzere 3 bölümlü olarak planlanan “AGSL”lerin hiç birinde drama bölümü bulunmamaktadır.


 

     “AGSL”nden mezun olan öğrencilerin bir yüksek öğretim programına yerleşme açısından başarı durumu % 97’dir. Öğrencilerin % 91’i sanat/müzik/resim alanı ile ilgili programlara başlarken geriye kalan % 6’lık kısmı da sanat alanı dışındaki programlara yönelmişlerdir. Bu durum sanat/müzik/resim eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarında yeniden yapılanma gereğini ortaya çıkarmıştır. Çünkü daha önce kaynağını normal liselerin oluşturduğu eğitim fakültelerinin resim ve özellikle müzik eğitimi bölümleri, bugün dört yıllık bir eğitimle kendilerine gelen öğrencilerle karşı karşıyadır ve bugün “Müzik Eğitimi Bölümleri”, genel müzik eğitimi için öğretmen yetiştirirken, artık mesleki müzik eğitimi veren “AGSL”ne müzik/alan öğretmeni de yetiştirmek durumundadırlar.


 

     “AGSL”nin en önemli sorunları arasında öğretmen, bina ve donanım yetersizliği ile ilk açldığı günden bugüne kadar geçen sekiz yıllık süreiçinde gerek müzik ve gerekse resim bölümleri için henüz kabul edilmiş olan sanat dersi öğretim programlarının bulunmaması yer almaktadır.


 

     Bu sempozyum ile daha önce de bilinen sorunlar, bilimsel bir süreçte ortaya konulmuş, bakanlık-okul yönetimi-eğitim fakültelerince yapılması gereken düzeltme ve değişiklikler saptanmıştır. Şimdi hem “Milli Eğitim Bakanlığı”nın ilgili birimleri hem eğitim fakültelerinin müzik eğitimi bölümleri hem de “AGSL” yönetici ve öğretmenleri, sorunların olanaklar elverdiği ölçüde çözümlenmesi için çaba harcamaktadırlar. Sempozyumun düzenlenmesi ve tüm birimlerin ilgi göstermesi de konuya verilen önemin başka bir boyutudur.


 

     “Ukudağ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitim Bölümü”, gerek Aralık 1995 tarihindeki semineri ve gerekse Kasım 1996 tarihindeki sempozyumu mükemmel bir organizasyonla gerçekleştirerek, sorunların belirlenmesine ve çözüme katkı getirmiştir.


 

     Ankara, 7 Aralık 1996

 

     ________________________________________


     Aylık olarak yayınlanan “Orkestra Müzik Dergisi”nin 36. Yıl, 287. Sayı ile Aralık 1997 tarihinde basılan nüshasının 41-45. sayfalarından alınmıştır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794967
Online Ziyaretçi Sayısı:35
Bugünlük Ziyaret :1055

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.