Bir Müzik Şöleninin Ardından • Üçbaşaran & Gallo Piyano – Düo Resitali


    Amerika'dan Kalkıp Geldiler

     Geçen sayımızda haberini vermiştik. Evvelce birçok kez (ve bir defa da Kulübümüzün ev sahipliğinde "Trio Troy" konseri ile) Mersin'de piyano resitallerini beğenerek izlediğimiz, Amerika'da yaşayan ünlü piyanistimiz Zeynep Üçbaşaran ile Atlanta, "Georgia Devlet Üniversitesi Müzik Okulu"nda öğretim üyesi olan piyanist Dr. Sergio Gallo'nun oluşturdukları "Üçbaşaran & Gallo Piyano Düo", uzun süredir üzerinde çalıştıkları ve de birçok şehrimizde gerçekleştirecekleri "Anadolu Turnesi" için yaşadıkları Amerika'dan kalkıp Türkiye'ye geldiler. İlk resitallerini 22 Ekim'de seçkin bir sanatsever kitlesi önünde Niğde'de başarı ve beğeni ile gerçekleştiren ikili, 24 Ekim'de şehrimizde idi. Kendilerini "İçel Soroptimist Kulübü"nün ev sahipliğinde "Mersin Üniversitesi İstemihan Talay Kültür Merkezi"nde ağırladık.

     Dört El Piyano Resitali


     "Üçbaşaran & Gallo Piano Düo" şehrimizde verdikleri "Dörtel Piyano Resitali" ile Mersinliler'in kalplerini fethetti. Sanatçılar özellikle hazırlandıkları bu "Anadolu Resitalleri Dizisi" için özenle saptadıkları resital programları ile doyurucu ve güzel bir performans sergilediler. Seçilen program kusursuzdu. Yaz sezonunun ve tatil günlerinin gürültüleri ile kirlenen kulaklarımız çoksesli müziğin eşsiz ve derin nağmeleri ile arındı, temizlendi. Böylece artık 2008–2009 konser sezonu için kendimizi hazırladık. Bizlere düşen de alkışlarımızla değerli sanatçılara candan bir teşekkür göndermek olacaktı ki aynen öyle oldu. Bu teşekkürü gösteren bitmez tükenmez alkışlarla uğurladık sanatçıları. Kendileri de Mersin'imize tekrar gelme sözü vererek aramızdan ayrıldılar.


    Bir Organizasyonun Perde Arkası

     Sn. Üçbaşaran Kaliforniya'dan bana telefon ederek 2008-2009 konser sezonunun açıldığı Ekim ayı içerisinde piyanist Sergio Gallo ile birlikte Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde gerçekleştirmek istedikleri bir "Resitaller Dizisi Projesi"nden bahsettiğinde çok heyecanlandım. Ancak bu projenin birçok Anadolu şehrinde gerçekleştirilmesi olanaksızdı. Çünkü iki sanatçı "Düo-Piyano Resitalleri" gerçekleştirmek istiyorlar ve de Mersin'de ve diğer konser olanağı bulunan Anadolu şehirlerinde iki piyanolu konser salonları olup olmadığını soruyorlardı. Bu nedenle heyecanım birdenbire buharlaşıp yerini bir hayal kırıklığına bıraktı. Çünkü Mersinimizde böyle bir imkan yoktu. Anadolu'nun birçok şehrinde de olduğunu sanmıyordum. Ayrıca, Anadolu şehirlerinde piyano olsa dahi bunun akordunun bile yapılmasında güçlükler yaşandığını bilmekteydim. Mersin'de değişik salonlarda piyanolar vardı, ama aynı salonda "iki iyi konser piyanosu" bildiğim kadarı ile bulunmamakta idi. Başka bir salondan piyano taşınmasının güçlüklerini ve bürokratik zorluklarını ise organizasyonu üstlenecek herhangi bir "Sivil Toplum Kuruluşu / Kamu Yararına Çalışan Dernek" ile aşmak imkansız diye düşündüm. Ayrıca iyi bir konser piyanosunun değişik konser yerlerine taşınmasını da bir cinayet olarak adlandıranlardan biri olduğumdan, üzülerek olumsuz yanıt verdim. Çok, ama çok üzülmüştüm.

     Şimdi buradan öncelikle "Mersin Uluslararası Müzik Festivali" yetkililerine, "Mersin Büyükşehir Belediyesi" Başkanı sayın Macit Özcan'a ve festivalin tüm değerli sponsorlarına seslenmek istiyorum. "Avrupa Festivaller Birliği (EFA)" üyesi bir festivalimiz var. Artık konser salonumuza ikinci bir piyano almak vakti gelmiştir. Bu konuda bir bağış kampanyası açılmasını, gerekirse konser salonu koltuklarının katkıda bulunanların adına bir plaket konularak satılmasını ve piyano için para toplanmasını öneriyorum. Piyano 2009 festivali tarihine kadar satın alınabilirse festival yetkilileri bunun bir Düo Piyano Gala-Açılış ya da Gala-Kapanış konseri ile taçlandırılmasını yapabilirler. Mersinimize de bu yakışacaktır.


    Üçbaşaran & Gallo Piyano Düo Performans Maratonu

     Kısa bir süre sonra Sn. Üçbaşaran beni tekrar aradı. Öngörülen "Anadolu Resitalleri Dizisi" içinde çeşitli bestecilerden "Dörtel için Piyano Eserleri" seslendirebileceklerini belirtti. Birden gözlerim parıldadı. İşte bu olabilirdi. Hemen bilgi aldım. İki sanatçı, Kocaeli ve Ankara resitalleri için kendilerinin görüşmeler yaptıklarını belirttiler ve benim diğer şehirlerimizdeki olanakları araştırmamı istediler.

     Geçmişte Sn. Üçbaşaran'ın "Trio Troy" konserini, Niğdeli dostum Sn. Buğra Bilen ve eşi Goncagül hanım ile "Niğde Rotary Kulübü"nün yardımları ve "Niğde Üniversitesi Rektörlüğü"nün değerli katkıları ile gerçekleştirmiştik. Derhal dostlarımı aradım. Aynı heyecanı paylaşacaklarını biliyordum. Ve de yanılmamıştım. Çünkü hemen olumlu yanıt verdiler ve resital tarihi 22 Ekim olarak belirlendi.

     Şimdi sıra Mersin resitalinin düzenlenmesine gelmişti. Her zaman yanımda olduklarını bildiğim "İçel Soroptimist Kulübü" değerli yöneticileri bu kez de projeye hemen sahip çıktılar ve resital tarihi 24 Ekim olarak tespit edildi.

     Projenin diğer Anadolu şehirlerine taşınabilmesi beni aşmaktaydı. Bu konuda da yardımıma "Çukurova Müzik Dostları Derneği" kurucularından değerli dostum Sn. Tuğrul Göğüş yetişti. Kendisini uzun süredir tanıyordum ve çoksesli batı müziğinin insanımıza tanıtılması ve sevdirilmesi konusundaki bitmez tükenmez ve özverili kişisel çabalarını yakından biliyordum. Bu konuda kendisini yel değirmenlerine karşı umutsuzca savaşan bir "Don Kişot" ya da "Tek Kişilik Bir Ordu" olarak tanımlamaktaydım. Sn. Göğüş hemen kollarını sıvadı ve kısa sürede kendisinin insanüstü gayretleri ile aşağıdaki "Resitaller Dizisi Programı" ortaya çıktı.

     22 Ekim 2008 - Niğde, Niğde Üniversitesi, Derbent Kültür Merkezi

     24 Ekim 2008 - Mersin, Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü, İstemihan Talay Konferans Salonu

     27 Ekim 2008 - Adana, Sabancı Kültür Merkezi, Adana Devlet tiyatrosu Salonu

     28 Ekim 2008 - Antakya, Mustafa Kemal Üniversitesi, Atatürk Konferans Salonu

     29 Ekim 2008 - Gaziantep, Gaziantep Üniversitesi Kültür Merkezi Konser Salonu

     30 Ekim 2008 - Konya, Konya Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu, Meram

     03 Kasım 2008 - Ankara

     05 Kasım 2008 - Kocaeli

     Görüldüğü üzere bu yoğun ve yorucu turne programının üstesinden gelmek hiç kolay değil. Sadece sanatçıların birçok ilimize karayolu ile gitmek durumunda olduklarını ve seyahat sürelerini düşünecek olursak her gün birbiri ardına kilometrelerce uzaktaki değişik şehirlerde verilecek resitallerin ne kadar yorucu olacağı gözlerinizden kaçmamıştır. Bu program için aylar öncesinden hazırlıklarını yaparak ve Amerika'dan ülkemize gelerek büyük özveri ile Klasik Batı Müziği'ni geniş kitlelere taşıyarak sevdirmek ve benimsetmek adına bir misyon yüklenen değerli sanatçılara candan teşekkür ediyoruz.

     Öte yandan, bu "Resitaller Dizisi"nin gerçekleştirilmesinde katkılarını esirgemeyen tüm "Sivil Toplum Örgütleri"ne ve derneklere, soponsorlara ve emekleri geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.

     Konser salonlarından da görüleceği üzere birçok şehirde üniversitelerimiz en büyük destekçilerimiz. Türkiye'nin batıya dönük aydınlık yüzünü simgeleyen bu kültür yuvalarımızın değerli yöneticilerinin ilerideki organizasyonlarımızda da aynı ilgiyi göstererek her türlü desteği vereceklerine candan inanarak kendilerine ayrıca çok teşekkür ediyoruz.

     İhsan Toksöz - İçel Sanat Kulübü Aylık Bülteni, Kasım 2008 Yıl: 19 Sayı: 165 Sayfa: 17, 18, 19




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5790654
Online Ziyaretçi Sayısı:15
Bugünlük Ziyaret :1027

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.