Barışa Ses Veren Festival: Yenice Barış ve Kültür Festivali

Barış Yürüyüşünden Bir Görünüm     


     Toplumsal Yaşamın Kültür ve Aydınlanma Köprüleri: Festivaller

     Öncelikle, kültür sanat günleri, şenlikler, fuar, festival ve spor karşılaşmalarının birer aydınlanma köprüsü olduğunu belirtmek gerek. Çünkü bu organizasyonlar, okur–yazar ve sanatçı-izleyici kitlesini buluşturmak gibi temel işleve sahip. Dolayısıyla da bu etkinlikler, kültür ve sanatın hem üretim hem de tüketim boyutunda yer alan öznelerin buluşmasıdır. Öte yandan bilimsel nitelikli kimi organizasyonları da bunlara katmak gerekir.

     Bugün Çukurova'nın Adana, Tarsus ve Mersin gibi üç büyük kentine baktığımız zaman, buralarda her yıl gerçekleşen bir dizi etkinlikle karşılaşırız. Altınkoza Film Festivali, Çukurova Sanat Günleri, Uluslararası Çukurova Çoksesli Müzik Festivali, Uluslararası Mersin Müzik Festivali, Çukurova Kitap Fuarı, Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu, Tarsus Gençlik Festivali, Kilikya Sempozyumu, Mersin Felsefe Günleri… Bunlar çok sayıdaki etkinlikten sadece bazıları…


Barış Anıtı


     Ancak bütün bunlar arasında, beş yıldır kesintisiz süren ve bir gelenek oluşturmaya doğru giden bir etkinlik var ki, işte o da anılmaya değer bir nitelik taşıyor: "Yenice Barış ve Kültür Festivali."

     İlki 2004 yılında gerçekleştirilen ve her yıl 1-2 Eylül tarihlerinde iki süreyle yapılan "Yenice Barış ve Kültür Festivali", son derece değerli sanatçı, kültür insanı ve akademisyeni ağırlayarak başta Yenice halkı ve festival katılımcıları ile buluşturmaktadır.

     İlk yılın deneyimsizliğini hızla atan ve olgunlaşmış bir deneyimle her geçen yıl daha nitelikli hale gelen "Yenice Barış ve Kültür Festivali", Çukurova bölgesinde küçüklü büyüklü birçok kentte gerçekleştirilen benzer organizasyonlar arasında adını duyurmayı ve insanların nezdinde etkili olmayı başaran bir etkinlik olduğunu belirtmek gerek.

Yenice Belediye Başkanı Veli Serin


     İnsanlık tarihinin en önemli ve bir o kadar da acı tarihi olan "1 Eylül Dünya Barış Günü"nü esas alarak gerçekleştirilen "Yenice Festivali", küçük bir beldeden barışa ses vermektedir. Tüm acıları ve barış özlemlerini dile getirme çabası olarak karşılık bulan ve barışa adanmış bu festival, başlangıçta "İnönü-Churchill Barış Parkı" gibi bir mekânda gerçekleştirilirken, son iki yıldır ise bu ülkenin yitirdiği aydınlarından olan "Uğur Mumcu Kültür Parkı"nı da mekân tuttu.

     Her açıdan kendine tarihi olay ve şahsiyetleri dayanak yapan bu festival, üzerinde durduğu zemin açısından da anlamlı bir yere oturuyor. 2. Dünya Savaşında İnönü-Churchill görüşmesinin yapıldığı Yenice’deki barış festivalinin açılış konuşmasında Belediye Başkanı Veli Serin şunları söylüyor:

     "Bugün 1 Eylül, bugün Avrupa'da on binlerce insanın yaşamına son veren, onun birkaç katı insanı sakat, yersiz ve yurtsuz bırakan, II. Dünya Savaşı'nın başlangıç günü. İşte bugün, faşist Hitler ve orduları dünyaya hükmetmek adına Avrupa'yı kan gölüne çevirecek olan savaşı başlattılar ve Avrupa'yı yakıp yıktılar. Ta ki savaş karşıtı olan ulusların ittifakları sayesinde bu savaş sonlandırılıncaya kadar. İşte bu olaydan sonra savaşı yaşayan, yaşamayan tüm barış yanlısı ülkeler dünyada barışı kalıcı kılmak amacıyla savaşın başlangıç tarihi olan 1 Eylül'ü "Dünya Barış Günü" olarak ilan etmişlerdir. İşte bu çerçevede biz de Yenice Halkı olarak, tarihteki rolümüze yakışır bir şekilde 1 Eylül'ü barış günü olarak anmak istiyoruz."

Barış Yürüyüşünden Bir Başka Görünüm


    
Bir Festivalin Otobiyografisinden İzler

     Hiç kuşkusuz adına ve amacına uygun bir etkinlik olarak "Yenice Barış ve Kültür Festivali", yaptığı işler, getirdiği sanatçılar ve katılımcılar üzerindeki etkileri ile kalıcı izler bırakmayı başarmaktadır. Özellikle Yenice halkı ve gençliği üzerinde yüklü anıların yanı sıra bir aydınlanma çabası olarak hafızalarda kalacaktır.

     Barış yürüyüşü, yerel grupların müzik dinletisi,halk oyunları gösterisi, festival öncesi başlayan 4-5 günlük açık hava sineması film gösterileri, fotoğraf, karikatür ve resim sergileri, konserler, tiyatro gösterileri ile sadece halkını eğlendirmekten çok onları aydınlatmayı, duyarlılıkları diri tutmayı hedeflemiş bir festival.

     Beş yıldır düzenlenen "Yenice Barış ve Kültür Festivali"kapsamında bugüne kadar “Barış”, “Önce İnsan”, Özgürlük”, “Barış ve İnsanlık”, “Barış İçinde Birlikte Yaşama Kültürü”, “Savaş ve Çocuklar”, “Anadolu ve Çocuklar”, “Türkiye, Barış ve Savaş”, “Sinemanın Barışa Katkısı” “Sanat ve Barış” gibi çeşitli başlıklarda konuşmalar yapıldı ve sanat etkinlikleri gerçekleştirildi.

Tahsin Yeşildere, Sönmez Targan, Süleyman Çelebi


     "Yenice Belediyesi Halk Dansları Grubu"nun gösterisi, "Yenice Belediyesi Yenice Yolları Müzik Grubu"nun dinletisi, "Yenice Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Semah Ekibi"nin gösterisi, "Barış ve Kardeşlik" konulu "Şiir Yarışması","Açık Hava Sineması Film Gösterileri" ise Yenice’nin kendi renklerini taşıdığı etkinliklerdir.

     Sinema, müzik, fotoğraf, resim, tiyatro, müzik gibi sanatın çeşitli kollarıyla, edebiyat ve bilim çevrelerinden önemli isimlere programında yer veren "Yenice Barış ve Kültür Festivali" ilk yıldan başlayarak, bugüne kadar şu isimleri kitleler ile buluşturmuştur:

Festivale Katılan Yenice Halkı ve Davetli Konuklar


     2004 festivali

     Sönmez Targan (Gazeteci-Yazar), Mine Ergen (Gazeteci-Yazar), Hüseyin Kıvanç (Gazeteci-Yazar), Dursun Özden (Gazeteci-Yazar), Emin Karaca (Gazeteci-Yazar), Uğur Cankoçak (Sendikacı), Fazilet Çulha (Yazar), Uğur Pişmanlık (Gazeteci-Yazar), Betül Akdağ (Şair).


     2005 festivali

     Muzaffer İzgü (Yazar), Oral Çalışlar (Gazeteci–Yazar), Fazilet Çulha (Yazar), Menderes Samancılar (Sinema Oyuncusu), Eşber Yağmurdereli (Yazar), Savaş Ünlü (Gazeteci-Yazar), Dursun Özden (Gazeteci-Yazar), Özlem Özdil (Ses Sanatçısı).

     2006 festivali

     Ayşe Kilimci (Yazar), Oktay Ekinci (Mimar-Yazar), Sönmez Targan (Gazeteci-Yazar), Nurettin Rençber (Ses Sanatçısı), Demirtaş Ceyhun (Mimar-Yazar), Cengiz Bektaş (Mimar-Yazar), İlkay Akkaya (Ses Sanatçısı).

Barışa Güvercin Uçuranlar


     2007 festivali

     Çetin Yiğenoğlu (Gazeteci-Yazar), Zeynep Oral (Gazeteci-Yazar), Mustafa Bilgin (Karikatürist), Cemal Şener (Araştırmacı-Yazar) Şükran Soner (Gazeteci-Yazar), Prof. Dr. Alpaslan Işıklı (Araştırmacı-Yazar), Selda Bağcan (Ses Sanatçısı), Moğollar (Müzik Grubu).

     2008 festivali

     Aytaç Arman (Sinema Oyuncusu), Süleyman Çelebi (Sendikacı), Prof. Dr. Tahsin Yeşildere (Akademisyen), Erol Mütercimler (Yazar-TV Programcısı), Nur Sürer (Sinema Oyuncusu), Sönmez Targan (Gazeteci-Yazar), Edip Akbayram (Ses Sanatçısı).

     "Yenice Barış ve Kültür Festivali", başta Yenice Belediye Başkanı Veli Serin'in inançlı ve kararlı tutumu, Belediye Kültür Müdürü Tuncay Akdağ'ın organizasyonda çabası ve belediye emekçileri ile festivale gönül veren dostlarının da katkısıyla beş yılı geride bıraktı. Yenice'de kültürel gelişimin önemli araçlarından biri olan bu festivalin gelişerek sonraki yıllara taşınması artık hem yerel yönetimin hem de Yenice halkının önemli görevleri arasındadır. Eğer Yenice insanı gelecek kuşaklara bir gelenek ve miras bırakmak istiyorsa, onlardan biri de 5. kez düzenledikleri festivaldir.

Uğur Pişmanlık'ın Fotoğraf Sergisi


     "Yenice Barış ve Kültür Festivali" çağdaş, ilerici ve aydınlanmacı bir kimlikle, insanı insan yapan barış, sevgi, kardeşlik, eşitlik ve özgürlük gibi en güzel, en insancıl duygu, düşünce ve istemleri dile getiriyor. Her yıl Yenice'den güçlü bir ses yükseliyor: Barış!

     Uğur Pişmanlık: Gazeteci-Yazar, Aratos Tarih, Felsefe, Kültür ve Sanat Dergisi Sahibi...

    Bu yazı İçel sanat Kulübü Aylık Bülteni'nin Kasım 2008 Yıl: 19 Sayı: 165 numaralı Dergisi'nin 20, 21 ve 22. sayfalarında da yayınlanmıştır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5766554
Online Ziyaretçi Sayısı:14
Bugünlük Ziyaret :1247

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.