01.11.2010 / Vural Yıldırım - Önsöz
Edip Günay, yaşadığı dönemde her anını dolu dolu geçiren önemli eğitimci ve müzikbilimcilerimizdendir. Kendisi öğrencilik ruhunu kaybetmeden mesleğini sürdürmüş ve bu nedenle daima başarılı olmuştur.
O’nun yaşam öyküsü, aynı zamanda müzikal bir serüvendir. Edip Günay daima müzik ile yaşamış ve müzik kültürünün gelişmesi için çabalamıştır. Bu amaçla kendisi ile beraber kurduğumuz “Bağlam Yayınları Müzik Bilimleri Dizisi”, O’nun son yıllarda ortaya çıkardığı ürünlerinin yayınlanmasına da vesile olmuştur. “Marmara Üniversitesi”nden emekli olduktan sonra müzik üzerine kuramsal çalışmalara ağırlık vermiş, “Müzik Sosyolojisi” ve “Müzik Öğretim Teknolojisi ve Materyal Geliştirme (M. Ali Özdemir ile birlikte) adlı iki çalışması diziden çıkmıştır. Onun dışında kendi bildirileri baskıya hazırlanmaktadır.
Edip Günay hocam ile yaklaşık onbeş yıl önce başlayan mesleki ilişkimiz, zamanla dostluğa dönüşmüş ve aramızdan ayrılıncaya değin sürmüştür. Kendisi ile sık sık özellikle Beyoğlu’nda bir kahvehane ya da “Öğretmenevi”nde görüşür, müzik ile ilgili, dizi ile ilgili ve genel konulardan bahsederdik. O uzun yıllar müzik eğitimi ve müzikbilim alanında akademik düzeyde çalışmış biri olarak, karşısındakileri hayrete düşürecek kadar mütevazi, bir o kadar da entellektüel olmasını başaran ender kişilerdendi.
Türkiye müzik literatüründe önemli bir yeri olan “Orkestra Dergisi”nin böyle bir özel sayı yapması, bizler için sevindirici bir olaydır. Bu konudaki çabaları için Panayot Abacı’ya ne kadar teşekkür etsek azdır.
____________________________
Aylık olarak yayınlanan “Orkestra Dergisi”nin 49. Yıl, 416. Sayı ile Kasım-Aralık 2010 tarihinde basılan sayısının 3. sayfasından alınmıştır.