01.03.2020 / Mehmet Serbes - Devlet Hastanesindeki Yolsuzluk Haberimiz Üzerine Soruşturma Başlatıldı
………………………………………
“Belediye Konservatuvarı” Yeniden “Türk Müziği Okulu” Olabilir
Geçtiğimiz günlerde “Korolar Birliği Federasyonu” Başkanı Suat Yener hocam ile “Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuvar Müdürlüğü”ne atanan Ali Dağıstanlı hocam ziyaretime geldi. Kendileriyle güzel ve keyifli bir sohbet yaptık. “Gaziantep Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı”nda öğretim üyesi olan Ali Dağıstanlı, “Halk Müziği Ana Sanat Dalı Bölüm Başkanlığı”nı bırakarak Başkan Zeydan Karalar’ın isteğiyle Adana’ya gelmiş.
Zaten Ali Dağıstanlı hocam 30 yıl önce 1987-90 arasında “Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölüm Şefi”ydi. Fakat “Gaziantep Üniversitesi”nde konservatuvar kurulunca O’nu çağırmışlar.
“1990’ın başında gittiğim Gaziantep’ten aynı zamanda Adana’yı da sürekli olarak izledim ama çoğu zaman da üzülerek izledim” diyor. “Adana Belediye Konservatuvarı”nın eğitim fonksiyonunun bittiğini, adeta bir toplanma yerine, bir çalışma sahasına ya da sadece bir konser mekanına dönüştürüldüğünü, bu arada 4 yıllık eğitimin de iki yıla düşürülmüş olduğunu, bundan çok büyük üzüntü duyduğunu söylüyor.
Zaten Adana’ya geliş amaçlarından birisi de “Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı”nı ayağa kaldırmak, eski parlak eğitim günlerine geri döndürmekmiş. Bu arada bazı çok önemli tespitleri var. “Çukurova Üniversitesi ve Mersin’de konservatuvar olmasına rağmen Türk müziği eğitimi yok, koskoca Çukurova’da Türk müziği eğitimi yok, bu bir misyondur, bu misyonu ‘Adana Büyükşehir Belediyesi’ yapabilir. Aslında üniversitelerimiz Türk müziği eğitimi yapsalar işimiz daha kolay olurdu ancak üniversitelerimizin konservatuvarları hep batı müziği eğitimi üzerine yoğunlaşmış, bu nedenle Türk müziği eğitimi konusunda misyon üstlenecek bir kurumun boşluğu var, işte ‘Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’ yıllar önce olduğu gibi bu misyonu yeniden üstlenebilir. Bunları yapmazsak çocuklarımız şuraya buraya savruluyor diye hayıflanmaya hakkımız yok. Çocuklarımızı Türk müziği alanlarına yönlendirebiliriz” diyor.
Dağıstanlı, “Çukurova”nın taşıdığı büyük sanat potansiyelini de doğru alanlara kanalize edilmesi halinde Adana’nın yeniden bir sanat merkezi olabileceğini belirtiyor. Geçmişte “Belediye Konservatuvarı”nın Türkiye’nin en önemli müzik dairelerine, üniversitelerine, korolarına, “TRT”ye sanatçı ve akademisyen yetiştirdiğini, bu kişilerin görevlerini başarıyla sürdürdüklerini kaydederek “İşte tekrar bunları yapmak için geldim” diyor.
Bu arada birçok projesi de var. Mesela birisini anlatırken, “Konservatuvarda öğrenci sayısı çok azalmış, eğitim çok ötelenmiş, orta dereceli okullarda valilik izniyle yetenekli çocuk taraması yapacağız, velilere yazacağız, onlara ücretsiz kurs vereceğiz, bu olayın önemini kavrarsak Türkiye’de Adana olarak bir numara oluruz. Sosyal yapının dönüşümü de kültür ve sanatla olur, süreklilik isteyen, halka dokunan projelerle olur. Tamam festivaller yapıyoruz ama önemli olan kültür ve sanatta süreklilik olmasıdır” diye konuşuyor.
Bu arada Dağıstanlı hocamla konuşurken “Belediye Konservatuvarı”nın kurulmasına öncülük eden en başta kişinin eski gazeteci ağabeyimiz Özer Öztep olduğunu hatırlatıyor ve Özer Öztep’i de rahmetle anıyoruz.
Aslında bu sohbetten bir gün önce Ali Dağıstanlı hocamı, “Çukurova Belediyesi”nde “Korolor Birliği”nin konser etkinliğinde dinlemiştim. Kendisi konuk olarak geldiği konserde sahneye davet edildi ve daveti kırmayarak bir bozlak okudu. Ama ne okudu. Sazıyla, sesiyle, ustalığıyla, halk müziğine hakimiyetiyle bütün salonda adeta zamanı durdurdu ve söylediği türkü bittiğinde de dakikalarca alkışlandı. Yani O’nun akademik yönünün yanı sıra halk müziği sanatçısı yönünü, ustalığını da belirtmem lazım ki konservatuvarın başına nasıl tam isabetli bir seçim yapıldığını anlatmış olayım. Zeydan Başkan, burada da nokta atışı yapmış yani.
Bu arada değerli dostum ve ağabeyim olan “Korolar Birliği Federasyonu” Başkanı Suat Yener hocamız da her zamanki gibi engin bilgi ve tecrübesini konuşturuyor. “Konservatuvar amatör korolardan faydalanacak ama burada tam tersi oluyor, bir saz takımına bakıyorum 22 kişilik saz kadrosu 10 yılda bir tane solist yetiştirmemiş. Çocuk ve gençlik korolarının olmaması büyük eksiklikti. Aslında iki sene öncesine kadar çocuk korosu vardı ama barındırmadılar, bu sefer çocuk korosunu devam ettirmek istedik, ‘Korolar Federasyonu’ olarak bir çocuk korosu kurduk, inşallah “Gençlik Korosu’nu da kurarız” diyor. Evet, konuları işi tam bilen insanlarla konuşunca başka oluyor. Çok güzel fikirler alıyoruz.
Ben Ali Dağıstanlı hocamın Adana’da kültür ve sanata önemli katkılarda bulunacağına, “Adana Büyükşehir Belediyesi”nin sanat ve sanatçıya bakışını çok daha olumlu bir noktaya taşıyacağına inanıyorum. Ve hocalarıma başarılar diliyorum…
Sözcü Gazetesi - 01.03.2020, Pazar