Bir Burhan Hüseyin Yaşar Adana'da


     "Su akar, Türk bakar" sözünü sanırım duymayanınız yoktur. Başkaları ne düşünür bilmiyorum ama, ben bu sözden sahip olduğumuz kaynakları değerlendiremeyip israf ettiğimiz anlamını çıkarırım. Pek çok yerini gördüm ülkemin. En bozkır dediğimiz yerlerde bile nice doğal olanaklar olduğunu fark ettim. Elinden tutulmuş olsaydı ya da elinden tutulsa bu ülkeye yararlı olabilecek nice yetenekler hissettim.

     İster atanmış, ister seçilmiş olsun iz bırakmak isteyen yöneticilerin çabucak öğrenmeleri gereken şey günlük işlerin içinde kaybolmak değil, yetenek keşfine çıkmak, bu yetenekleri harekete geçirerek beldesine, kentine, ülkesine yararlı hizmetler sunulmasına önderlik etmektir.

     Burhan Hüseyin'i dostum, değerli eğitimci Durmuş Sığırcı'nın "Natürel Müzik Merkezi"nde tanıdım. Müzik bilgisi, coşkusu, yaratıcılığı ve kültür anlayışı dikkatimi çekti.

     Burhan Hüseyin 14/01/1946 tarihinde Yunanistan Gümülcine'de doğmuş. "I. Merkez Türk İlkokulu" - "Celal Bayar Lisesi Orta Okulu"na devam etmiş. 1959 yılında T. C.'nin açtığı parasız yatılı sınavını kazanarak "Kepirtepe İlköğretmen Okulu"na girmiş. 1968 yılında Ankara "Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü"nü bitirmiş.

     Cemalettin Koşukavak'la mandolin, Yanis Çikudis ve Fikret Evcil ile mandolin–keman, Selahattin Evcil ile akordiyon-trompet, Cemil Doğancıoğlu, Ekrem Zeki Ün, Ali Uçan, Cezmi Erinç'le keman, Nurhan Büyükgönenç, Eduard Zuckmayer, Math. Halonen ile piyano, Nurhan Cangal ile armoni–kontrapunt ve Türk müziği armonisi, Muammer Sun ve Ertuğrul Bayraktar ile Türk müziği ve armonisi, Azize Işık ve Saip Egüz ile şan, Erdoğan Okyay ile de koro çalışmış.

     İstanbul, Mersin ve Adana'da çeşitli okullarda öğretmenlik yapmış, 1998 yılında "Çukurova Üniversitesi"ndeki görevinden emekliye ayrılmış.

     Burhan Hüseyin "Orkestra için Yurt Ezgileri", "Anadolu Süiti", "Piyano için Sözsüz Türküler", "Koro için Çoksesli Halk Türküleri", "Klasik Gitar için Çokseslendirilmiş Türk Müziği Ezgileri" gibi eserler vermiş, müzikli çocuk ve gençlik oyunları üretmiş bir sanatçı.

     "Piyano Çalmaya Başlıyorum", "Gizem'in Şarkıları", "Yeni Keman Metodu" adlı kitapları basılmış.

     "Keman ve Piyano için Çokseslendirilmiş Türkü Demeti" adında harika bir albümü var.

     "Kültür Bakanlığı"nın 1986 yılında açmış olduğu "Çocuk Şarkıları Beste Yarışması"nda "mansiyon", 1993 "TRT Popüler Çocuk Şarkıları Yarışması"nda ikincilik, 1995 "TRT Popüler Çocuk Şarkıları Yarışması"nda mansiyon ödülü almış.

     Halen "Natürel Müzik Merkezi"nde klasik gitar, keman ve piyano eğitimi vermeyi sürdürmekte.

     Nedense biz ölünce anarız, anlarız insanları, hele de sanatçıları. Ardından övgüler düzer, ağıtlar yakarız. Görmezden geliriz yaşayanları ve onlardan alkışlarımızı esirgeriz. Oysa onlar bizim adımıza, bizim için ne güzel şeyler yapıyorlar. Ne güzel şeyler yapabilecek yetenekteler.

     İşte yaşıyor Burhan Hüseyin aramızda. Verin O'na görevi bir çocuk korosu kursun Adana'ya. Talep edin kurumlarınıza marşlar bestelesin.

     Küreselleşen dünyada sizi farklı kılan yarattığınız ve yaşattığınız kültür değil midir?

     Veli Cuma / Yeni Adana Gazetesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5760076
Online Ziyaretçi Sayısı:14
Bugünlük Ziyaret :409

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.