30.09.2010 / Serhan Bali - Türkiye'nin Carnegie Hall'u
Vladimir Aşkenazi’den günümüzün fenomen şeflerinden Vladimir Jurowski yönetimindeki “Londra Filarmoni”ye David Sanborn’dan Dianne Reeves’e uzanan benzersiz programıyla “İş Sanat”, Türkiye’nin “Carnegie Hall”u sıfatını bu sezon da kimseye kaptırmıyor. Fazıl Say’lı açılış konseri ise 3 Kasım’da.
“İş Sanat”, “Türkiye’nin Carnegie Hall”u sıfatını, 2010-2011 sezonunda da kimselere kaptırmayacak gibi gözüküyor. Yeni sezonun dün sabah basına tanıtıldığı toplantıda önümüze konulan broşürün sayfalarını çevirdikçe küçüklü büyüklü hayret nidaları atmak normal karşılanmalıydı çünkü özene bezene oluşturulduğu belli olan program klasik, caz ve dünya müziklerinin günümüzdeki en büyük isimlerini İstanbulluların ayağına kadar getireceği müjdesini veriyordu yine. “İş Bankası Kurumsal İletişim” müdürü Suat Sözen, “İş Sanat” yönetmeni Meriç Soylu ve “İş Sanat Müzik” direktörü Serdar Yalçın’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, bugüne dek gösterilen ilgiden dolayı basına ve kurum içindeki işbirliği ortamı nedeniyle yöneticilerin birbirlerine şükran duygularını iletmelerinin ardından yeni sezon programının sunumuna geçildi.
“İş Sanat”, sezona 3 Kasım’da Fazıl Say’ın Ravel’in Sol Majör Piyano Konçertosu’nu, Gürer Aykal yönetimindeki “Bifo” eşliğinde yorumlayacağı “Açılış Konseri”yle başlıyor. Konserin diğer eseri, Çaykovski’nin 4. Senfonisi. Yalnızca Say faktörü yüzünden bile biletlerinin tükenmesi muhtemel bir konser olmanın ötesinde sanatçının kariyerinde en sevdiği birkaç piyano konçertosundan biri olan Ravel’de yine sürükleyici bir icrayla karşılaşmamız muhtemel. 9 Kasım, baba-oğul Aşkenazi’lerin günü. Vladimir Aşkenazi artık şeflikten de sıkılmış olacak ki ilk gözağrısı piyanonun kapağını daha çok açar oldu. Yanına piyanist oğlu Vovka’yı da alıp geliyor İstanbul’a.
Aralık ayında, dünyanın en önemli senfonik topluluklarından “Londra Filarmoni”yi ağırlayacak “İş Sanat”. Valery Gergiev’in en önemli halefi olarak görülen, günümüzün fenomen Rus şeflerinden Vladimir Jurowski’nin yöneteceği orkestra, geç gelen “dünya çapında şöhret”in şimdilerde tadını çıkaran usta piyanist Hüseyin Sermet’e Beethoven 4’te eşlik edecek. Jurowski’nin şu sıralar çok konuşulan Brahms 4. Senfoni yorumu da yine kaçırılmayacak cinsten (8 Aralık). Tutkunlarının her yıl merakla beklediği “Yeni Yıl Konseri” bu yıl 6-7 Ocak’ta Viyana’dan gelecek “Strauss Festival Orkestrası”na emanet.
“Viyolonselin yakışıklı prensi” Johannes Moser’i 5 Şubat’ta “Münih Oda Orkestrası” eşliğinde yeniden İstanbul’da izleyeceğiz. 22 Şubat’ta trompetin bir solo çalgı olarak konser repertuvarında yer almasının önünü açan büyük isimlerden Hakan Hardenberger, alanında çok önemli bir topluluk olan Bremen merkezli “Alman Oda Filarmonisi” eşliğinde Haydn ve Piazzolla dinletecek. Elinden sakatlanıp kemanı bırakmak zorunda kalan Maksim Vengerov’dan boşalan tahta oturan müthiş virtüoz kemancı Vadim Repin kendisi kadar ünlü bir isim olan piyanist Nikolay Luganski ile Grieg, Elgar ve Franck’dan oluşan muhteşem bir repertuvar çalacak (19 Mart).
Viktoria Mullova, 2 Nisan’daki konserinde Mozart’ın 3. Konçertosu’nu çalacak. Eşlikçi topluluk, dinleyeni yerinden zıplatan atak yorumlarıyla tanıdığımız “Basel Oda Orkestrası”. Yukarıda kemanı bıraktı dediğimiz Maksim Vengerov orkestra şefliği kariyerinde emin adımlarla ilerliyor. Sanatçıyı 16 Mayıs’taki konserinde “Varşova Senfoni”yi Çaykovski 6. Senfoni’de yönetir ve kaliteli kemancı Renaud Capuçon’a aynı bestecinin keman konçertosu’nda eşlik ederken izleyeceğiz.
Caz Sahnesinin Yeni Yıldızı
“İş Sanat” yalnızca klasik müzik değil, caz ve dünya müziklerinde de iddiasını sürdürüyor. Ülkemizde de hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip bulunan David Sanborn üçlüsüyle (26 Kasım), Brezilyalı piyanist-vokalist Eliane Elias dörtlüsüyle (17 Şubat) geliyorlar. Kadife sesiyle caz vokali sahnesinin yeni yıldızı Jane Monheit eylülde çıkardığı “Home Albümü”nden parçalar seslendirirken (5 Nisan), benzersiz sesiyle kariyerinin zirvesindeki Dianne Reeves, gitaristler Russell Malone ve Romero Lubambo’yla sıra dışı bir konsere imza atacak (5 Mayıs). İzleyiciler 4 Ekim’de satışa sunulacak biletler için bu yıl da çeşitli indirimler içeren kendi paketlerini oluşturabilecekler. Bilet satış noktaları, “İş Sanat Ana Gişesi” (0-212 316 10 83) ve “Biletix” (www.biletix.com).
Sakın Kaçırmayın!
Bu yıl “İş Sanat”ın her konseri için “Çok Özel” damgası vurulabilir ama bazıları var ki “Sakın Kaçırmayın” damgasını sonuna kadar hak ediyorlar. İngilizlerin medarı iftiharı tenor Ian Bostridge barok dönem operaları (13 Ocak), bas-bariton Thomas Quasthoff (25 Mart) ise Mozart operalarından aryalar sunacak. “Academy of St. Martin in the Fields”, 7-8 Mart’ta, kemancı Joshua Bell ve çellist Steven Isserlis’le iki ilginç konserle “İş Sanat”ta. “21. Yüzyılın Horowitz’i” piyanist Arcadi Volodos ise solo piyano sevenler için “bu sezonun en ağır topu”. Küba müziğinin duayenlerinden, 80. yaşını kutlayan Omara Portuondo, Latin piyano müziğinin iki devi Michel Camilo ve Chucho Valdes’in buluşması için ise artık sözcüklerim tükenmiş bulunuyor (13 Kasım)!
Radikal Gazetesi – 30.09.2010, Perşembe