07.02.2011 / Nevin Apaydın - Satılan KİT'ler Değil, Geçmişimiz ve Geleceğimizdir!

     .......................................................................

     Sümerbank’ın Doğuşu

     1933 yılında adını Atatürk’ün koyduğu Sümerbank, “Sanayide Devlet” sloganıyla kurulur. “Sanayi ve Maadin (madenler) Bankası”ndan devraldığı 4 atölyeyi fabrika haline getirir ve zaman içinde Türkiye’nin lokomotif kuruluşlarından bir haline gelir.

     1937’de “Nazilli Basma Fabrikası” kurulur. Burası sadece üretim yapılan bir yer değil, aynı zamanda bir araştırma merkezidir. Sinema salonu, halkevi, spor salonu, sağlık ocağı, ilkokulu, kreşi, lojmanları vardır. Kendi elektriğini üretir, hatta Nazilli’nin elektriğini de...

     “Gıdı Gıdı” adında bir de treni vardır. İşçileri sabah fabrikaya, akşamları evlerine taşıyan “Gıdı Gıdı”, 9 Ekim 1937’de Atatürk’ü “Nazilli Şehir Garı”ndan fabrikaya taşır.

     9 Ekim 1937’de fabrikanın açılışına gelen Atatürk’ü coşkulu bir kalabalık karşılar. Halaylar çekilir; alkışlar ve şarkılar eşliğinde fabrikadan içeri girerler. Dışarıdaki coşkuya karşın fabrikada çıt çıkmaz. O gün hizmete girmesi gereken fabrika derin bir uykuya dalmış gibidir. Fabrikayı tepeden gören bir yere buyur ederler Atatürk’ü. Tezgahlarının başında bekleyen işçiler, fabrika müdürünün sessiz işaretini alınca, bir anda tüm makineler çalışmaya başlar. Böyle bir anı beklemeyen Atatürk’ün ağzından “İşte bu musikidir” sözleri dökülür.

     ......................................................................

     Türk Solu Dergisi - 07.02.2011, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5760732
Online Ziyaretçi Sayısı:19
Bugünlük Ziyaret :915

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.