14.07.2013 / Ali Pektaş - Ramazan'da Ruhunuzu Doyurun
Mübarek “Ramazan” ayını bir kez daha idrak etmenin tatlı huzurunu yaşıyoruz. Hepimizin bu ayla ilgili en büyük arzusu, “Ramazan”ın manevi atmosferinden yararlanıp midemiz aç kalırken ruhumuzu bu ayın bereketinden ziyadesiyle doyurabilmek. Ne yazık ki “Ramazan”la ilgili tavsiyeler, genelde açlık, iftar ve sahur üçgeninde oluyor. Midemize ve bedenimize hitap eden bu tavsiyelerin elbette dikkate alınacak yönleri var. Ama “Ramazan” sadece aç kalmak ya da yeme-içme arasında sıkıştırılabilecek bir zaman dilimi değil. Ruhumuzu oruç, namaz, “Kur’an”, ibadet ve tefekkürle doyurmak gerek. Bize bu yolculukta ruhun gıdası olan müzik de iyi bir yol arkadaşı olabilir. “Ramazan’da müzik dinlenir mi?” diye soracak olursanız; bize bu ayın manevi iklimini hissettirecek o kadar özel tınılar var ki, bu tınılar sayesinde yıl boyunca kirlenen kulaklarımız belki bu ayda gönlümüz gibi temizlenecek. “Ramazan”da müzikal anlamda farklı keşifler de yapmak isteyenler için küçük bir seçki hazırladık. Hem kulağınıza hem de ruhunuza iyi geleceğini umuyoruz.
“Kur’an”sız “Ramazan” Olmaz
Ramazan, oruç ayı olduğu kadar “Kur’an” ayıdır. Mukabele ve hatimlerle “Kur’an” ikliminin yaşandığı bu ayda seçkimize elbette “Kur’an” ile başladık. Bu ayda “Yüce Kitab”ımızı okuyup anlamak ve O’nun iklimine girmek için gayret sarf etmeliyiz. “Kur’an”ı okumanın yanında dinlemek de gönlümüze büyük huzur verecek. “Yüce Kitab”ımızı mukabelede güzel sesli bir hafızın sesinden dinleyip takip edebilirsiniz. Bunun dışında gün boyu mp3 çalarınızdan ya da bilgisayarınızdan dinleyebilirsiniz. Mustafa İsmail’den Abdülbasid Abdussamed’e, dünyaca ünlü hafızlarımıza kadar...
Sami Özer ve Ahmet Özhan’dan Sürpriz
Bu “Ramazan”ın hemen öncesinde iki büyük sanatçıdan, iki güzel albüm geldi. Tasavvuf müziğinin usta isimleri Ahmet Özhan ve Sami Özer, bu ayın iklimine uygun çalışmalarıyla selamladı bizleri. Ahmet Özhan, “Son Nebi” isimli çalışmasında daha önce hiçbir kayıtta yer almamış tasavvuf eserlerini yorumluyor. “Son Nebi” ile birlikte Özhan’ın daha önceki yıllarda yapmış olduğu çalışmaları da dinlemenizi öneririz. Özellikle “Güldeste” ve “Ateş-i Aşk” serisini. Uzun yıllardır tasavvuf musikisini geniş kitlelere sevdirmek için gayret gösteren Sami Özer ise “Feryad-ı Gam” ile bu “Ramazan”a “merhaba” dedi. Ülkemizdeki en güçlü seslerden biri olan Özer, bu albümde yeni eserlerle çıktı karşımıza. Çalışmada doğaçlama kaside de okuyan Özer’in bu arşivlik çalışmasında gözyaşlarınızı tutmanız biraz zor olacak. Eğer Özer’le bu albümüyle tanışacaksanız, “Ey Allah”ım 1-2-3 albümlerini de mutlaka dinlemenizi tavsiye ederiz.
Enderun Teravihi ve Cumhur Müezzinliği
Bundan 70-80 yıl öncesinin “Ramazan”larında İstanbul’un bütün camilerinde ve konaklarda kılınan teravih namazlarında uygulanan ancak daha sonra unutulan bir gelenek Enderun teravihi ve cumhur müezzinliği. Anadolu’da da benzer şekillerde kılınan teravih namazının her dört rekatının, Türk musikisinin değişik makamlarında eda edilmesini ve bu makamlarda bestelenmiş ilahilerle süslenmesini içeren ve adına “Enderun usulü” denilen gelenek Ahmet Şahin ve Mehmet Kemiksiz’in gayretleriyle geçtiğimiz yıllarda yeniden canlandırıldı. Geleneğin devamı için bir albüm hazırlandı. Bu albüm, geçtiğimiz günlerde “TFM Müzik” etiketiyle raflardaki yerini aldı. Siz de bu köklü geleneği Şahin-Kemiksiz ve ekibinin sesinden dinleyip keşfedebilirsiniz.
“Ramazan”da “Ramazaniye” Dinlenir
“Ramazan”la birlikte toplumun ortak hafızasında yer etmiş birçok gelenek de yeniden diriliyor. Fakat eski “Ramazan”ların kimi gelenekleri de unutulup gidiyor. Bunlardan biri de “Ramazaniye”ler. Teravih namazının rekat aralarında okunan ilahilere, namaz sonrasında çekilen aminler ve besteli kasidelere “Ramazaniye” deniyor. Maalesef elinizi attığınız her yerde bu türden çalışmaları bulmak kolay değil. “Ramazan” kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan “Ramazaniye”lerin en güzel örneklerini, “İBB Kültür AŞ” tarafından hazırlanan albümde dinleyebilirsiniz.
Karaca ve Kutbay’ı Tanıyalım
Bu “Ramazan” sizin için büyük üstadlar Neyzen Aka Gündüz Kutbay ve Kani Karaca’yı tanımak için bir vesile olabilir. Kısacık bir ömre upuzun bir müzik hayatı sığdıran ve “müziğe adanmış bir hayatın neyde vücut bulan sesi” olan Aka Gündüz Kutbay ve Kani Karaca’nın bazı kayıtlarını “Kalan Müzik” yayınlamıştı. Neyzen Aziz Şenol Filiz tarafından hazırlanan “Aşk” albümünde Kutbay’ın bugüne kadar yayınlanmamış icraları, “Meşk” albümünde ise usta hanende Kani Karaca ile yaptığı yine yayınlanmamış icraları yer alıyor.
Yansımalar ve Ömer Faruk Tekbilek
Son dönemde Türk musikisinin genç kuşaklar tarafından sevilmesine vesile olan “Yansımalar”, “Ramazan” ayında dinlemeyi tercih edebileceğiniz bir topluluk. Aziz Şenol Filiz’in nefesinden ve Birol Yayla’nın yüreğinden dökülen nağmeler, bu ayda sizi tefekküre sevk edecek. “Bab-ı Esrar”, “Serzeniş” ve “Pervane” albümlerini şiddetle tavsiye ederiz. Dünyaca ünlü sanatçılarımızdan Ömer Faruk Tekbilek’in ritmi düşük, maneviyatı yüksek besteleri size farklı duygular yaşatacak. “Best Of” albümünü bu vesileyle dinleyebilirsiniz.
Hafızları Yad Etmek Gerek
Türk musikisinin büyük seslerinden Hafız Kemal ve Hafız Burhan’ı bugüne kadar hala keşfetmediyseniz “Ramazan” güzel bir fırsat olabilir. Hafız Kemal, yüksek kabiliyeti ve mütevazı şahsiyetini aynı potada eritmiş ve sanat tarihimize adını altın harflerle kazımış bir sanatkar. Geç kalmış da olsanız onun sesinden “Mevlid-i Şerif”i dinlemek sizin için farklı bir deneyim olacak. Büyük üstad, Hafız Burhan’ın okuduğu gazelleri dinlemek gönül dünyanıza farklı bir pencere açacak. Nereden bulurum diye soracak olursanız; “Kalan Müzik” büyük bir kültür hizmeti yaparak geçtiğimiz yıllarda iki ismin de arşivlik albümlerini yayınladı. Bu albümler piyasada hala mevcut. Elbette daha çok isim var burada zikredilecek. Ahmet Özhan, Hafız Celal Yılmaz, Mustafa Demirci, Mehmet Emin Ay gibi sesleri de mutlaka gönül dünyanıza davet edin. Niyazi Sayın, Kudsi Erguner, Sadrettin Özçimi’den ney dinlemeyi de tavsiye ederiz.
Zaman Gazetesi - 14.07.2013, Pazar