09.10.2019 / Akif’in İstiklal Marşı Günleri Sahneye Taşınıyor

Akif'in İstiklal Marşı Günleri


     Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “İstiklal Marşı”nı nasıl ve hangi koşullarda yazdığını anlatan “Şair, Şiir, Şuur” oyunu Murat Ozan’ın yönetiminde “Devlet Tiyatroları” tarafından sahneye koyuluyor.


 

     Burak Akyüz’ün yazdığı ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatının önemli bir kesitinin anlatıldığı “Şair, Şiir, Şuur” oyunu “perde” demeye hazırlanıyor. Oyun, milli mücadelenin en çetin günlerini, “I. Meclis”te yaşananları istiklal şairimizin gözünden seyirciye aktaracak. Murat Ozan’ın yönettiği oyunda, Emre Nurettin Örük Mehmet Akif Ersoy’u canlandırıyor. Oyunun yönetmeni Murat Ozan, oyunun çıkış sürecine ve vermek istediği mesajı “Aydınlık”a anlattı.


 

     - Mehmet Akif’in hayatını sahneye koyma fikri nasıl oluştu, oyunun sahneleniş süreci nasıl gelişti?

     - Murat Ozan: Ben dört, beş yıldır “Milli Mücadele” ile ilgili çalışmalar yapıyorum. Tarık Buğra’nın Küçük Ağa romanını tiyatroya uyarladım. Bu kamu tiyatroları tarafından ilgiyle karşılandı. Repertuvarlarına aldılar hatta “Devlet Opera ve Balesi” bile sıcak baktı. Ama henüz 27 kişilik kadrosu olduğu için tam disipline olup bir plan yapamadık. Ama bu aşamada bir Akif eseri geldi. Eseri yine camiadan genç bir yazarımız, iyi bir araştırma yaparak Akif’in 1920-1924 yılarıındaki yaşamını kaleme aldı. Bu yıllar benim de üzerinde çalıştığım yıllardı. Özellikle Tarık Buğra ve Kemal Tahir’in eserlerini çalışıyordum. O döneme ilişkin bir eser gelince yapılmasının iyi olacağını düşünerek “Devlet Tiyatroları”na projeyi sunduk. Olumlu karşılandı, repertuvara girdi, yarın da seyirciyle buluşacak.


 

     “Sanatla Mücadelenin Önemini Gösteriyoruz”


 

     - Oyun ülkemizin emperyalizme karşı savaş verdiği dönemde geçiyor sizce bu eser seyirciye ne verecek?

     - Murat Ozan: Kuruluş dönemimizde sıkıntılarımızla, milli şairimiz Mehmet Akif’in, bir duygu insanının orada cephede askerimiz emperyalizme karşı mücadele ederken, sanatla, duyguyla, hisle mücadelenin de çok önemli olduğunu özellikle yeni nesle göstermek istiyoruz. Bizim böyle sanatçılarımızın, ayrdınlarımızın da olduğunu vurguluyoruz. “İstiklal Marşı” sadece törensel bir marşımız değil, bugün ülkemizin karşılaştığı sorunlara da baktığımızda içerisinde dört elle sarılacağımız cümlelerden oluşuyor. Maalesef buna uzak kaldık, sanat yoluyla ne kadar dokunabilirsek o kadar katkımız olacaktır.


 

     Emperyalizme Karşı Tek Yumruk


 

     - Bugün de emperyalizme karşı mücadele veriyoruz, Mehmetçiğimiz cephede savaşıyor. Bugüne dair bir mesajınız var mı?

     - Murat Ozan: Yaşadığımız ülke yüzyıllardır hep bir mücadele içinde, bizim kaderimiz bu, Anadolu’nun bir bağlamda kaderi bu. Ama biz kadim bir milletiz her türlü sıkıntının üstesinden gelebiliyoruz. Bugün birlik ve kardeşlik mesajı vermemiz gerekir. Tek yumruk olarak emperyalizme karşı duruş sergilemeliyiz.


 

     Seslendirmeler Katkı Sunacak


 

     Tek perde ve Şair Mehmet Akif Ersoy özelinde monolog olarak sergilenecek oyunda dekor, müzik ve dansların birleştiği çok sesli ve renkli bir atmosfer sahneye yansıtılacak. “Şair, Şiir, Şuur” oyunu seyirciye Mehmet Akif Ersoy ve milli mücadele konusunda daha önce rastlamadığı veya farklı anlamlandırdığı değerleri oyunun seyri sonrasında yeniden düşünme olanağı sunmayı amaçlıyor. Başta, Atatürk olmak üzere milli mücadele kahramanlarından Nizamettin Nazif, “İstiklal Marşı”“Büyük Millet Meclisi”nde kabul ettirmek için büyük çaba gösteren Hamdullah Suphi, şairin babası Tahir Efendi, annesi Emine Şerife Hanım ve oğlu Mehmet Emin Ersoy seslendirme ile seyircide farklı duygular uyandıracak. “Bursa Devlet Tiyatrosu”nun 2019-2020 sezonunda sanatseverlerin beğenisine sunacağı oyun, ilk gösterimini yarın 18.00’de “Feraizcizade Tiyatrosu”nda yapacak.



     Aydınlık Gazetesi - 09.10.2019, Çarşamba (Ersoy İrşi)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5787178
Online Ziyaretçi Sayısı:21
Bugünlük Ziyaret :232

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.