07.12.2019 / Türk Sanat Müziği Günü’nde Sönmez’den Çağrı: Bugün Yeni Şeyler Söylemek Lazım

Onur Akay ve Cengizhan Sönmez


     Sekiz yıl önce önerimle kutlanmaya başlayan “Türk Sanat Müziği Günü” bu yıl da çeşitli etkinliklere sahne oldu. Zeki Müren’in doğum günüyle özdeşleştirdiğimiz bu özel gün için “TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği Sanatçısı” Cengizhan Sönmez’le sanatını ve Türk Sanat Müziğinin geleceğini konuştuk.


 

     2012 yılında “TRT Müzik” ekranlarında, Sanat Güneşi Zeki Müren’in doğum günü olan 6 Aralık tarihinin “Türk Sanat Müziği Günü” olmasını önermiştim ve bu önerim ilk olarak Aydınlık Gazetesi Ekonomi Müdürü Recep Erçin’in dikkatini çekmiş ve bu sayfada haber olmuştu. Daha sonra musikiseverlerin de dikkatini çeken “Türk Sanat Müziği Günü”, kısa sürede tüm Türkiye’de ses getirdi ve ilk olarak 6 Aralık 2012 yılında kutlandı. Bu özel gün için TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı Cengizhan Sönmez’le bir araya geldim ve “Aydınlık” okuyucuları için özel bir söyleşi yaptım.


 

     Festivaller ve Yarışmalarla Kutlanmalı


 

     - “6 Aralık Türk Sanat Müziği Günü” ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

     Cengizhan Sönmez: Bu yıl sekizinci kez kutlanacak “Türk Sanat Müziği Günü”, bence ilk günden bu yana çok dikkat çekiyor ve ne kadar isabetli bir öneri olduğu her sene daha çok anlaşılıyor. 6 Aralık, rahmet ve saygıyla andığımız değerli sanatçı Zeki Müren’in de doğum günüdür. Bu önemli günün önümüzdeki yıllarda her sene artan bir coşkuyla, etkinliklerle, festivallerle ve yarışmalarla kutlanmasını diliyor, fikrin sahibi değerli sanatçı arkadaşım Onur Akay’ı bir kez daha kutluyorum. “Türk Sanat Müziği Günü”müz kutlu olsun.


 

     - Yeni albümünüz “Canımcım” hakkında biraz bilgi verir misiniz?

     Cengizhan Sönmez: “Canımcım” kompozisyon ve Türk dilinin kullanımı bakımından özenle hazırlanmış bir Türk sanat müziği albümüdür. 10 şarkıdan oluşan albümün tüm şarkılarının bestesi bana, sözleri ise Hüseyin Balkancı, Levent Bektaş ve Nedim Saatçioğlu’na aittir. Albümün müzik yönetmenliğini ve şarkıların düzenlemelerini Tamer Özkan yaptı. Miks ve mastering Candar Köker’e ait. Altı ay kadar süren çalışmayı “Stüdyo Maestro”da yaptık.


 

     Demode Olduğu Fikrini Reddediyorum


 

     - Albümün ismi çok dikkat çekti...

     Cengizhan Sönmez: Albümün ismini küçük oğlum Kayahan koydu. Birlikte dinleyip sorduğumuzda albümün adı “Canımcım” olsun dedi.


 

     - Ben sizin bestelerinizi dinledikten sonra, ne varsa eskilerde var sözüne katılmıyorum. Siz bu söze katılıyor musunuz?

     Cengizhan Sönmez: Eski şarkıları ben de çok seviyorum ama Hz. Mevlana’nın da dediği gibi “Bugün yeni şeyler söylemek lazım.” Türk sanat müziğinin demode olduğu fikrini reddediyor ve yeni şarkılarla, albümlerle çalışmalarımı sürdürüyorum. Bu inançla sürdürmeye devam edeceğim.


 

     - İlham kaynağınız nedir?

     Cengizhan Sönmez: İlham kaynağım ya da beni motive eden şeyler sen de biliyorsun eşim Gülşah Sönmez, güzel bir şiir, taze çay ve evin mutfağı...


 

     - Benim de “Görmeden Sevmek” isimli şiirimi bestelediniz. Şarkımız TRT dinleyicileri tarafından beğeniliyor mu?

     Cengizhan Sönmez: “Görmeden Sevmek” çok özel bir şarkı... Bence daha fazla dinleyiciyle buluşmak için zamanını bekliyor. Kendi programlarımda seslendiriyorum ve istek de alıyor.


 

     Zeynep Bastık’ı Çok Beğendim


 

     - Sizin hayranlık duyduğunuz sesler desek?

     Cengizhan Sönmez: Yaşadığımız dönemde, özellikle “TRT Radyoları”ndaki birçok yorumcu arkadaşımı severek, beğenerek dinliyorum. Küçük oğlum Kayahan sayesinde Zeynep Bastık adlı genç bir yorumcu tanıdım. Tavrını, tarzını çok beğendim.


 

     - Geride bıraktığımız “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”nde, yeni albümünüzde bulunan “Engelsizsiniz” isimli bir şarkınız ön plana çıktı.

     Cengizhan Sönmez: Engelsizsiniz ya da engel sizsiniz adlı şarkım malum bir aşk şarkısı değil. Fakat aşk olmadan hiç bir şey olmaz. Ülkemizde yaşayan yaklaşık on milyon engelli kardeşime hediyemdir.

 

     Mecnun’a çölleri aştıran neydi?

     Dağları deldiren sanma Şirin’di...

     Veysel’e görmeden yazdıran kimdi?

     Aşk için engel yok! Engelsizsiniz. Engel sizsiniz.


 

     - Albümünüzden 10 şarkıya da klip çekmek, hızlıca tüketilen müzik sisteminde sizi korkutmadı mı?

     Cengizhan Sönmez: Albümdeki tüm şarkılara klip çektik ama bunların hepsini birden paylaşmadık. Süreç içinde peyderpey yayınlayacağız.


 

     - Günümüzde müzikte hızlıca tüketilip atılan bu sistemi ve kirliliği kim yaratıyor?

     Cengizhan Sönmez: Türk müzik kültürünün iki büyük sütunu Türk halk müziği ve Türk sanat müziğidir. Dikkat ederseniz popüler kültürün önemli figürleri de bu iki büyük sütunun tesirinde kalmış ve eserlerinde bağlama, ud, kanun, ney gibi enstrümanları ve Türk sanat müziği makamlarını kullanmışlardır. Hızlıca tüketilenler bunların dışında kalanlardır. Altı ayda “bir varmış bir yokmuş” gibi olabiliyorlar. Doksanlı yıllarda da böyleydi, şimdi de...


 

     Tekrar Yaygınlaşınca Gençlerin İlgisini Çekecek


 

     - Assolistlik kavramının unutulması Türk sanat müziğini etkilemiş olabilir mi?

     Cengizhan Sönmez: Bence Türk sanat müziğiyle ilgili asıl yapılması gereken, yeni eserler çıkarmak ve bunların tanınmasına çalışmaktır. Röportajın başında da söylediğim gibi, “Bugün yeni şeyler söylemek lazım.” Bakın o zaman assolistler nasıl yeniden Türk sanat müziği okuyacak. Sahneye yeniden “Gelse o şuh meclise” diye çıkacaklar.


 

     - Türk sanat müziği okuyan gençler destek bulabiliyor mu?

     Cengizhan Sönmez: Gençler şu an yaygın olan neyse onunla daha çok ilgililer. Türk sanat müziği şarkıları tekrar yaygın olduğunda onların da ilgisi, sevgisi artacaktır. Şüphesiz ki destek bulmaları da buna paralel olacak. “TRT Nağme”de yayınlanan radyo programınız “Bir Tutam Hasret” kaç yıldır devam ediyor? “TRT Nağme”de benim hazırlayıp sunduğum “Bir Tutam Hasret”, 2020 yılında 10. yayın yılına girecek. İnşallah yeni yaşını birlikte kutlarız sevgili Onur Akay... “Türk Sanat Müziği Günü”nüz kutlu olsun!


 

     Sekizincisini “Ulusal Radyo”da Kutladık


 

     Bu sene sekizincisi kutlanan “6 Aralık Türk Sanat Müziği Günü”, yine tüm yurtta konserlerle ve etkinliklerle kutlandı. Biz de bu sene “Türk Sanat Müziği Günü”nü Uğur Atis ve Ersoy İrşi’nin sunduğu, “Uğur Atis İle Ayak Üstü Bir Şeyler Kültür-Sanat” isimli programda kutladık. Yıllardır “Aydınlık Gazetesi” ve “Ulusal Kanal”ın çok büyük bir destek verdiği bu özel günü, bu sene “Ulusal Radyo”da kutlamak benim için çok büyük bir mutluluk oldu. Programa Türk sanat müziği sanatçısı ve şef Murat Seçkin ve udi Akif Erdem Düzkaya ile birlikte katıldık. Usta sanatçı Ayşe Mine’nin, TRT’nin en önemli seslerinden bestekar ve ses sanatçısı Cengizhan Sönmez ve ünlü komedyen Fatih Mühürdar’ın da telefonla bağlanıp duygularını ifade ettiği programda canlı şarkılar söyledik ve “Türk Sanat Müziği Günü”nü konuştuk.



     Aydınlık Gazetesi - 07.12.2019, Cumartesi (Onur Akay)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5787510
Online Ziyaretçi Sayısı:28
Bugünlük Ziyaret :410

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.