Konservatuvar Gibi Vakıf

Konservatuvar Gibi Vakıf

     Keman öğreterek yoksul aile çocuklarını sokaktan kurtarıyor

     Bir odasından keman bir odasından piyano sesleri yükseliyor... Tiyatro salonunda küçük oyuncular derste; hayallerini anlatıyor...

     Konservatuvar gibi çalışan “Beykoz Vakfı”nın Başkanı Şaban Tören kısıtlı imkanlarla çok iş başarmanın peşinde, ama artık destek istiyor: “Beykoz fabrikalar kapandıktan sonra çok bozuldu. Uyuşturucu çok yaygın, burası mafya yuvasına dönmek üzere. Beykoz sırtları lüks villa dolu ama sahilde akşam 7’den sonra yürünmüyor. Burada çocuklar keman çalsa, tiyatroda oynasa Beykoz kurtulur. Yoksul ailelerden 100 çocuğa keman, 100 çocuğa tiyatro öğretmek için harekete geçtik. Sonraki yıl 1000 çocuğa keman öğreteceğiz. İş adamları ve sanatçılara destek için açık çağrı yapıyorum” diyor.

     “Boğaz’ın en keyifli noktalarından birinde İstanbul’un Karadeniz’e açılan kapısı Beykoz, aslında çok şirin bir ilçeyken artık geri kalmış bir kasaba görünümünde” diyen “Beykoz Vakfı” Başkanı Şaban Tören üç nesildir Beykozlu. Beykoz aşığı olan Tören, 1994 yılında ilçenin gelişimine katkıda bulunmak için kurulan “Beykoz Vakfı”nın kurucu üyeleri arasında yer almış... Vakfın bünyesinde ünlü isimler de var: Metin Serezli tiyatro komisyonu başkanı, Kayahan ve Şafak Sezer de üyeleri arasında yer alıyor. Eski sanat yönetmeni ise ünlü yönetmen Ülkü Erakalın. Tiyatrocu Ragıp Savaş gençlik dönemlerinde vakfın tiyatrosunda yer almış. Buradan yetişmiş... Vakıf yeni sanatçılar yetiştirmenin peşinde. Tiyatro ve müzik dersi almak isteyen Beykozlu çocuklara vakfın kapıları açık. Çocuklar vakfa değil ama öğretmenlerine cüzi rakamlar ödeyerek keman, piyano, gitar ve tiyatro dersi alırken yoksul ailelerin çocuklarına dersler için burs sağlanıyor. Beykoz’da yaşayan zengin ailelerle, başarılı ama olanaksızlar nedeniyle okuyamayan çocukları buluşturarak bugüne kadar 100 çocuğun burs almasını da sağlayan vakfın en büyük destekçisi Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve iş adamı İsmet Acar. Vakıf Başkanı Şaban Tören ve vakfın Halkla İlişkiler Müdiresi Kadriye Tören “Beykoz’u çocuklar, çocukları ise sanat kurtarır” diyor.

     Enstrüman olarak neden kemanı seçtiniz?
     Kemanla tanışan çocuğun kendisini daha rahat ifade etme özgürlüğü var. Keman öğrenen çocuk piyanoya da geçebilir, tiyatroya da... Burası sanat merkezi. 6 yaşında keman çalan çocuk da var ama 100 Çocuğa keman 100 çocuğa tiyatro öğreteceğimiz projemizde 7-15 yaş arası çocuklar yer alacak. İstiyoruz ki o çocuk gelsin. Geldikten sonra keman da çalar tiyatroyu da seçer. Amaç sabah kahvaltısında zeytin bulamayan çocuğu kemanla tanıştırmak.

     Vakıf olarak bunu karşılayabilecek misiniz?
     Dışarıdan destek, sponsor olmaksızın yapamayız. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve iş adamı İsmet Acar’ın destekleri olmasa kapanma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Beykoz sevdalısıydık, 1994’te burayı kurduk. 3 kuşak Beykozlu’yum. Kurarken dedik ki insanlar bir araya gelsin, burası işçi bölgesi. İşçi bölgesinde kültür sanat faaliyetleri yok. “Beykoz Vakfı”nı tam bir kültür-sanat merkezi yaptık. Aynı zamanda da bir sivil toplum örgütü. Temiz toplum, temiz siyaset panelleri yaptık.

     Sponsor Bulunursa 100 Yoksul Çocuk Keman, 100 dil;ocuk Tiyatro Öğrenecek

     Beykoz halkının vakıfla arası nasıl, etkinlikleri takip ediyor mu?
     Bizim zamanımızda Beykoz’da tiyatroya burjuvalar giderdi. Babam işçiydi, çocukken tiyatroya gidenler sanki halktan kopukmuş gibi gelirdi. Bunu tersine çevirmek için burayı Beykoz halkına, herkese açtık. Üye olmayan giremez gibi kurallarımız da yok. “Tiyatro eğitimi alın” dedik, bilgi yarışmaları yaptık, herkesi davet ettik. Her isteyen de geldi, aileler çocuklarını müzik ve tiyatro eğitimine gönderdi, ama Beykoz’da gerçekten çok yoksul aile var. Onlara bizim ekstra bir güçle el uzatmamız gerekiyor. Mesela halk oyunları grubumuz var; çok başarılı, birincilikleri var. Türkiye’yi yurt dışında temsil etti.

     Hayata Hazırlama Projesi nedir?
     Öncelikle şunu söylemeliyim ki buradaki öğrenciler vakfa bir ödeme yapmaz. Öğretmenlerine çok küçük ücretler öderler. Biz burayı temin etmekle sorumluyuz. 100 başarılı ama yoksul öğrenciyi de Beykoz’da yaşayan zengin ailelerle buluşturmuştuk. Burs verilmesini sağladık. Uzun yıllardır devam ediyor bu... “Hayata Hazırlama Projesi” kapsamında ise 100 keman, 100 tiyatro öğrencisi tamamen bedava okuyacak. İhtiyacımız olan tek şey destek verilmesi, sponsor olunması. “Hayata Hazırlama Projesi”yle toplam 200 çocuğa keman ve tiyatro öğretip sene sonunda meyvelerini göstereceğiz. Gelecek yıl için de 1000 çocuğu hedefliyoruz.

     Çocukları Uyuşturucu ve Mafyanın Elinden Sanatla Alabiliriz

     Peki tüm bu uğraş neden?
     Beykoz çok fakir bir bölge. Geçmişte fabrikaların bulunduğu, o fabrikalar kapatıldıktan sonra ailelerin zor durumda kaldığı bir yer... Varoş ailelerden oluşuyor. Bir de yukarı kesim var konakların olduğu, zenginlerin oturduğu Beykoz sırtları... Beykoz’da uyuşturucu çok fazla, korkunç... Mafyaların tetikçileri buradan yetişiyor. Her gecekonduda 9-10 çocuk var. Yalıköy sahilinde tek cadde var, bu cadde çok problemli. Akşamları 7’den sonra kimse gezmez, gezemez. İn-cin top oynuyor. Beykoz çok problemli bir bölge. 1000 kemancı sözünü tribünlere oynamak için değil, bu tehlikeyi gördüğümüz için söylüyorum. Çocuklarımızı sokaktan, uyuşturucunun kucağından kurtarmak için çalışıyoruz.

     Bu tehlikelerden sanat mı kurtaracak?
     Elbette! Çocuğun ufku genişleyecek, kendine güveni artacak. Başka bir şeyin esiri olmayacak. Çocukları uyuşturucu ve mafyanın elinden, yoksulluğun yarattığı bunalımdan keman ve tiyatroyla kurtarabiliriz. Yoksul bir çocuğun tiyatro öğrendiğinde ufkunun nasıl açılabileceğini düşünebiliyor musunuz? 6 yaşında küçücük çocuk elinde kemanla geliyor. Duygulanıyorum onu görünce. İş adamı ve sanatçıların da bu projeye gönüllü katılmasını istiyoruz. Özellikle Beykoz’da yaşayan iş adamı ve sanatçılara açık çağrımız var. Kendi bölgelerindeki çocukları kurtarsınlar.

     1000 çocuk nasıl keman öğrenecek?
     Çocukları 50’şerli gruplar halinde kendi okullarında öğreteceğiz. Yıl sonunda da hepsi bir araya gelip konser verecekler.

     Küçük Kemancılar büyümek istiyor
     “Beykoz Vakfı”nın 2007 yılında kurulan “Küçük Kemancılar Müzik Grubu” öğrenmeye istekli çocuklar ve onlara destek veren aileleri tarafından vakıf kapsamında hayata geçirildi. 4 öğrenciyle başlayan keman çalışmaları bu sene 20 öğrenciyle devam ediyor. İlk konserlerini 2008 yılı Haziran ayında ikinci konserlerini ise bu yaz veren “Küçük Kemancılar”, “Hayata Hazırlanma Projesi” kapsamında burs alarak aralarına katılacak olan 100 öğrenciyle büyüyecek. “Küçük Kemancılar”ın keman çalmanın yanı sıra daha sosyal olmaları, kendilerini bir müzik aletiyle ifade edebilmeleri, sıcak bir ortamda dostluğu ve paylaşımı öğrenmeleri, ekip çalışması, özgüveninin gelişmesi de amaçlanıyor.

     Bütün oyuncuları çocuk
     11 yıl önce kurulan, “Beykoz Vakfı Sanat Merkezi” bünyesindeki “Tiyatroterapi”, tiyatroyu çocukların kişisel gelişimde önemli bir adım olarak görüyor. Türkiye’nin ilk olarak sadece çocuklardan kurulu çocuk tiyatrosu olan “Tiyatroterapi” yine ilk kez “İşitme engellilerle işitme dili çevirisiyle” tiyatro oynayan da ilk tiyatro. “Tiyatroterapi”nin kurucusu ve tiyatro eğitmeni Sinan Akbaşak “Amacımız tiyatroyu hayatımıza daha etkin bir şekilde almak ve kişisel gelişimin kapılarını sonuna kadar zorlamak. Tiyatro etkin eğitim modeli olarak inanılmaz geliştirici ve güçlendirici bir özelliğe sahip. Hiçbir bilgiyi hazır olarak vermiyorum. Göstererek tartışarak bulmasını sağlıyorum. Eğitim hayatının hiçbir döneminde ulaşamayacağı tartışma ortamını yaşayan çocuklarım doğruyu, doğru bildiğine inandığı kavramı, seviyeli bir şekilde tartışarak pekiştiriyor. Doğruda endişe gözükünce veya yanlış savunmalara geçilince küçük yönlendirmelerle açıyı düzeltiyorum ki işte eğitmenliğin püf noktası bence bu” diyor. “Hayata Hazırlanma Projesi” kapsamında 100 çocuk “Tiyatroterapi”de Sinan Akbaşak’dan eğitim alacak. 4 ayrı oyun sahneye konacak.

     Beril Özcan / Gazete Vatan – 29.11.2009, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5768649
Online Ziyaretçi Sayısı:14
Bugünlük Ziyaret :712

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.