30.09.2010 / Elif Ergu ve Derya Bigalı - 7'den 77'ye Herkese Caz Dinleten Festival

     “Akbank Uluslarararası Caz Festivali” Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri. Bu yıl 23 Eylül’de başlayan festival 12 Ekim’e kadar sürecek.

     Derya Bigalı “Akbank Sanat” Genel Müdürü. Buluştuğumuzda heyecan içindeydi. Festivalin yoğun programı başlamıştı. Doğrusu festivaldeki her etkinliği takip etmek için klonlanmak lazım! Aynı tarihlerde birden fazla konser ve etkinlik var. Cazın ustaları ve genç caz sanatçılarını buluşturan etkinliklerden, çocuklar için caz üzerine hazırlanmış atölye çalışmalarına kadar uzanan farklı etkinlikler... Festival 7’den 77’ye herkese caz dinletmeyi amaçlıyor. İster ayakta ister oturarak, ister brunch da isterseniz de club’te caz alternatifleriyle hayli zengin bir programı var festivalin.

     Derya Bigalı’yla festivali konuşmak için “Akbank Sanat”ın cafesinde buluştuk. Festivali çocuğu gibi gören biri Derya Bigalı. 15 yıldır festival için emek harcıyor. 7 yıldır da “Akbank Sanat” Genel Müdürü. Derya Bigalı’yı biraz anlatmak istiyorum, çünkü onun caz festivalini düzenlemesi bir tesadüf değil.

     Bigalı, “ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği”nden mezun olduktan sonra “Netaş”ta 1.5 yıl çalışmış. Daha sonra Almanya’ya gitmiş. “Alcatel”de sistem mühendisi olarak çalışmış.

     “Bir yıllığına gittiğimi sanıyordum ama her yıl yeni projelerle sözleşmeler uzatıldı. 7 yıl kaldım Almanya’da” diye başlıyor anlatmaya. Kültürel anlamda yoğun bir yere gitmenin avantajlarını yaşamış Derya Bigalı. Orası Herman Hesse, Hegel ve Heidegger’in yetiştiği bölge. Ayrıca caz sanatçılarının da albüm kayıtlarını yapmak için sık sık gittikleri bir yer.

     Bigalı, “Almanya günlerinde küçük kulüplerde cazın ustalarıyla tanıştım. 7 yıl sonra Türkiye’ye döndüğümde de kendimi “Aknet”te buldum. “Akbank Bilgi İşlem”deydim. Bir gün yanımdaki ofiste sanat yazılımı hazırlayan çalışma arkadaşıma gözüm takıldı. “Akbank”ın sanatla ilgili çalışmalarını ve o yıl 5’incisi yapılan caz festivalini öğrendim” diye anlatmaya devam ediyor. İşte o günden sonra Bigalı’nın profesyonel iş yaşamı da değişmiş...

     Festivalin Turistleri Var

     Evinde 3 bine yakın caz albümü olan tam bir caz tutkunu Derya Bigalı. Bu yüzden de festivali birlikte yaptıkları “Pozitif”le işin her adımında birlikte çalışıyor. “Yaptığımız iş yalnızca bir sponsorluk değil, bir sosyal sorumluluk projesi” diyor.

     “Festivale yurtdışından da caz severler geliyor mu?” diye merak ediyorum.

     Bigalı anlatıyor: “Geliyor. Hatta bazı tur programlarına giriyoruz. Eylül-Ekim İstanbul için çok güzel bir dönem. Ayrıca otellerden festival için bilet talebi geliyor. Caz alanındaki profesyonelleri takip edenler var, 120 kişinin akreditasyonunu yaptık bu yıl. Bu kişiler yalnızca yurtdışından gelen sanatçıları değil bizim caz sanatçılarımızı da dinliyorlar.”

     Gelelim festivale... Festivalin programı hayli yoğun, ben kısaca özetledim. Mutlaka programa bakın.

     30 Eylül’de “Cemal Reşit Rey”de Diana Schuur, 1 Ekim’de “Cemal Reşit Rey”de “The Sun Ra Arkestra”, 3 Ekim’de post-modern caz müziği ustası oluşumlardan biri “Instant Composers Pool Orchestra”, 8 Ekim’de “Ghetto”da Hindi Zahra var.

     “Pera Müzesi”nde festival süresince caz müziğinin yer aldığı filmler de gösterilecek. Türk cazının temsilcileri de genç müzisyenler de festivalde. Şehrin ritminin arttığı Eylül- Ekim’de müzik keyfi kaçırılmaz...

     “İster brunch’ta isterseniz club’da caz alternatifleriyle hayli zengin bir programı var festivalin...”

     Gazete Vatan - 30.09.2010, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798769
Online Ziyaretçi Sayısı:26
Bugünlük Ziyaret :21

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.