01.01.2017 / Andante Müzik Kültürü Dergisi
Türkiye’nin enstrüman pazarında son yıllarda büyük bir genişleme yaşandığını gözlemlemek mümkün. Bu alan henüz maalesef derli toplu bir sektöre dönüşemedi ama son yıllarda pazara giren ürün ve satış noktası sayısında gözle görülür bir artış olduğu da muhakkak. Türkiye’de yıllardır en fazla talep edilen müzik enstrümanlarından biri olan piyano alanında ise hem ithalatçılardan kaynaklanan büyük bir arz söz konusu hem de buna bağlı olarak tüketici kanadında yoğun bir kafa karışıklığı.
Kendileri ve/veya çocukları için piyano satın almak isteyenler evlerine nasıl bir piyano tedarik edecekleri konusunda tanıdıkları bir bilene danışma ihtiyacı hissediyorlar. Bu “bir bilen” ise çoğunlukla tüketicinin piyano hocası veya nadiren akordörü oluyor. Kimi alıcılar ise piyano mağazalarına giderek oranın yetkili isimlerinden aldıkları öneriler doğrultusunda karar vermeye çalışıyorlar. İşte sorun da burada başlıyor.
Dosyamızı hazırlamayı kabul eden dünyaca ünlü piyanistimiz Toros Can’ın da vurguladığı gibi, piyano ithalatçıları ve mağazalarındaki yetkililer genellikle uzman kişiler ama her satın almada olduğu gibi burada da satın almak istediğimiz ürün hakkında mümkün olduğunca önden bilgilenmek, ne istediğimizi iyi bilmek, sonunda üzülmeyeceğimiz sağlıklı bir alışveriş yapabilmek bakımından önemli. Toros Can’dan ricamız, çevrelerinde kendilerini piyano satın alımı konusunda bilgilendirecek bilirkişiler bulunmayan okurlarımızı enstrüman temini öncesinde en pratik biçimde aydınlatmasıydı. Sadece bu olanaktan yoksun okurlarımızın değil, çevrelerinde kendilerini yönlendirecek profesyonellerin bulunduğu okurlarımızın da, Toros Can gibi önemli ve deneyimli bir piyanistimizin yorumlarıyla aydınlanıp zenginleşeceklerini düşünüyoruz.
Çok fazla sayıda ürüne ve modele sahip bir pazar bu ve fiyatlar hiç de ucuz değil. Pek çok ailenin fiyatların yüksek olmasından dolayı bir piyanoya yatırım yapmakta çekimser kaldığı bir ortamda böyle bir ekspertizin önemi daha da artıyor hiç kuşkusuz. Toros Can dosya hazırlığını her zamanki ciddiyetiyle ele aldı ve ithalatçıları tek tek gezerek teşhirde tutulan tüm önemli marka ve modelleri incelemeye tabi tuttu. Bir tanesi dışında belli başlı tüm ithalatçılar kapılarını Toros Can’a ardına kadar açarak O’nu teşhir salonlarına buyur ettiler.
Sanatçımız bariz kötü denilebilecek marka ve modelleri denemekten kaçınarak tüketicinin yönelmesi gerektiğine inandığı iyi markaların iyi modellerini merceği altına almayı tercih etti. Dosyamızın içeriği, piyasanın ve talebin koşulları gereği, duvar (konsol) ve dijital piyanolardan yana ağırlık taşıyor ama Toros Can dosyanın eksik kalmaması amacıyla, stokta -ne yazık ki- fazla bulundurulmayan hibrid (melez) ve yüksek fiyatından dolayı doğal olarak en az tercih edilen ürün olan kuyruklu piyano marka ve modellerine de birer kutu içinde değindi.
Böyle bir dosya, uzman piyano yazarımız Buğra Gültek’in piyano satın alımı konusunda yapacağı öneri ve uyarıların yer aldığı bir yazı olmadan eksik kalırdı. Buğra Gültek de bugüne kadar çeşitli vesilelerle köşesinde değindiği piyano satın alımının incelikleri konusundaki değerli görüşlerini okurlarımıza bir kez daha derli toplu bir yazıyla aktarma olanağı buldu. Böylece Buğra Gültek’in çizdiği genel çerçeveyi okuduktan sonra Toros Can’ın piyasamızdaki marka ve modeller üzerine yoğunlaştığı incelemesini okuyup notlarımızı alırsak piyano satın almak için ithalatçıya/mağazaya gitmeden önce yeterli bir ön bilgilenmeye sahip oluruz diye düşünüyorum. Piyano satın almak isteyen tüm okurlarımıza iyi okumalar ve iyi alışverişler dilerim.
Ve... 2017’nin bizleri çok üzen 2016’dan çok ama çok daha iyi bir yıl olmasını tüm kalbimle dilerim. Müziğin ve sanatın, içinden geçtiğimiz şu sıkıntılı günlerde hepimizin bir numaralı umut kaynağı ve terapi aracı olduğu gerçeğini asla unutmayalım ve çevremize de hep hatırlatalım...
www.andante.com.tr sitesinden alınmıştır. - 01.01.2017, Pazar