Ön

\ Önce - Ek, Siren:

İzmir’de 3 ocak 1961 tarihinde doğdu. 1971 yılında “İzmir Devlet Konservatuvarı”na başladı ve Seride Barlas’ın piyano öğrencisi oldu. 1973-1974 yıllarında “Ankara Cebeci Konservatuvarı”nda Selçuk Gündemir ile piyano eğitimine devam etti. Remileme dersinde İlhan Baran’ın sınıfındaydı. 1974 ilkbaharında İzmir’e geri döndü ve 1979’da mezun olana dek Seçil Akdil’in öğrencisi oldu. 1979-1983 yılları arasında “Stuttgart Yüksek Küğ Akademisi”nde öğrenim gördü. Stuttgart’taki ilk yılında Liselotte Gierth’in öğrencisi oldu. Daha sonra Soshana Rudiakov’la öğrenimine devam etti. Stuttgart’taki piyano metodik öğretmeni İzmir’deki ilk öğretmeni Seride Barlas oldu. Öğrencilik yıllarında “Ludwigsburg Küğ Okulu”nda öğretmenlik yaptı. Stuttgart yıllarında Gert Lohmeyer ve W. Jasinski’nin ustalık kurslarına katıldı. Aynı zamanda Londra’da “Royal College of Music”te David Parkhouse’dan özel dersler aldı. 1983 yılında İsveç’e taşındı. Sanatçı şu anda İsveç’in güneyinde yer alan Lund kentinde oturmaktadır. İsveç’te çeşitli dinletiler veren Siren Ek özellikle keman sanatçısı Dan Almgren ile 1988 ve 1994 yılları arasında birçok dinletiler gerçekleştirdi. Bu dinletiler arasında “Malmö Dinleti Salonu”ndaki dinletiler ve 1988 ile 1993 yılındaki dinleti dolaşıları kayda değerdir. Almgren Stockholm’deki “Kraliyet Küğ Akademisi”nde keman öğretmenliği ve “Helsingborg Sinfoni Orkestrası”nda başkemancılık yapmıştır. Sanatçı aynı zamanda çok çeşitli isimlerle dinletiler vermiş, yalkıcı olarak dinletilere katılmıştır. 1991’de kendi piyano stüdyosunu kurmuş ve çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. İkisi kız, üç çocuk annesi olan Siren Önce Ek halen sağlığı izin verdikçe öğretmenliğe severek devam etmektedir.    

\ Öncel, Nazan:

6 Şubat 1956 tarihinde İzmir, Karşıyaka’da Raziye isimli öğretmen bir anne ve Muzaffer isimli memur bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. “Sokak Kızı” lakabıyla da tanınan Öncel, kameralarla ilk defa 1961 yılında ilk ve tek sinema filmi olan “Acı Tesadüf”te çocuk yıldız olarak tanıştı. Yazma yeteneğini babasından aldı. Küğ ile ilk tanışıklığını ise annesi sayesinde elde etti. Nota okumayı altı yaşında öğrendi, ortaokul yıllarında ise gitara başladı, sesi beğeniliyordu, bu nedenle çevresinde kendisinden sürekli şarkı söylemesi istendi. Mezun olduğu “Zafer İlkokulu”nun yıl sonu kutlamalarında yalkın olarak mandolin çaldı. 1969 yılında “Kervanlar Orkestrası” ile tanıştı, elde ettiği ilk sahne deneyimi bu orkestrayla olan birlikteliğini üç yıl sürdürmesine yol açtı. 1971 yılında henüz 15 yaşında iken “Çılgınlar” isimli grubu kurdu ve bu grupla düğün salonlarında ve şenliklerde şarkı söyledi. 1975 yılında “İzmir Radyosu”nun düzenlediği bir yarışmaya “Annem” isimli bağdasıyla katılarak birincilik elde etti. Öncel 1978 yılında İstanbul’da ilk 45’lik kaydını gerçekleştirdi. “Necdet Koyutürk Orkestrası” eşliğinde söylediği “Sana Kul Köle Olmuştum” şarkısı radyo ve televizyonda ilgi topladı. O günlerde pop küğünden piyanist şarkıcılar dönemine geçiş sırasında çıkardığı ilk “Long Play”i olan “Yağmur Duası” 1982 yılında yayınlandı. Öncel, tümü kendi kaleminden çıkan şarkılardan oluşan “Bir Hadise Var” albümünü, Türkiye’de pop küğün iyiden iyiye yaygınlaştığı 1991 yılında çıkardı. “Aynı Nakarat”, “Gitme Kal Bu Şehirde”, “Aşık Değilim Olabilirim”, “Nokta Nokta” ve “Leylim Yar” gibi şarkılar 90’lı yılların önemli pop klasikleri arasında yerini aldı. 1994 yılında “Aşk Beklemez”, “Geceler Kara Tren”, “Ben Böyle Aşk Görmedim”, “Dillere Düşeceğiz Seninle” gibi şarkılarla büyük beğeni kazandı. “Börekler Açarım” şarkısı radyocular tarafından Türkiye’nin ilk anonim pop şarkısı olarak kabul edildi. 1996 yılında çıkardığı “Sokak Kızı” albümünde çıkan “Sokak Kızı”, “Erkekler de Yanar”, “A Bu Hayat” ve “Bırak Seveyim Rahat Edeyim” gibi parçalar O’nu slowdan uzaklaştırarak zirveye taşıdı. Nazan, bu tarzı 1999 yılı Ocak ayında yayınlanan “Demir Leblebi” albümünde de sürdürdü. Türkiye’ye eşik atlatan ve sosyal sorumluluklara işaret eden bu albüm, yıllar sonra “Göç” ve “Sokak Kızı” albümleri gibi kült oldu. 21 Mart 2004 tarihinde “Yan Yana Fotoğraf Çektirelim” albümünü çıkardı. Bu albüm sanatçının en çok satan albümlerinden birisi oldu. 15 Temmuz 2006 tarihinde “7’n Bitirdin”i çıkaran sanatçı “Aşkım Baksana Bana” ile dijital ortamda en çok satılan şarkı olmayı başardı ve listelere bir numaradan girerek üç ay liste başı oldu. Son olarak uzun yıllar birlikte çalıştığı müzisyen Hamit Ünadaş’ın “Janti” albümünün prodüktörlüğünü üstlendi ve şarkılarını kaleme alarak iki şarkıda “Janti”ye düet yaparak destek oldu. Nazan Öncel’in Salih Öncel ile evliliğinden Serkan Öncel adında bir oğlu vardır.

Önder, Bahtiyar:

1988 yılında Diyarbakır'da doğdu. 2002'de "Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi"nin okul müdürü ve remileme öğretmeni olan Mücahit Bayraktar'ın yönlendirmesiyle tuba çalmaya başladı. 2005 yılında "İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı"nın sınavlarını kazanarak Aycan Teztel'in tuba sınıfına kabul edildi. Konservatuvar eğitimi sırasında dördülden yirmi adet bakır üflemeli çalgının oluşturduğu çeşitli oda küğü gruplarına dek değişik projeler ile çalışmalara başladı. "Şişli Senfoni Orkestrası"nda, "Borusan Filarmoni Orkestrası"nda ve geniş kapsamlı bazı sinfonik çalışmalarda yer aldı. 2008'de Cem Mansur'un sanat yöneticiliğini ve yönetkenliğini yaptığı "Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası" ile Türkiye (Bursa, Milet, Didim, Bodrum/Yalıkavak) ve Almanya (Berlin/Konzerthaus, Dortmund, Kassel, Dusseldorf ) dolaşılarında yer aldı. "Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası", "Avrupa Gençlik Orkestraları Federasyonu"nun düzenlediği "Young Euro Classic Yarışması"nda birincilikle ödüllendirildi. "Yamaha 2009 Bakır Üflemeli Çalgılar Yarışması"nda birinciliğe layık görüldü. Bahtiyar Önder halen "İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası"nda yer almakta, Aycan Teztel ile eğitimine devam etmekte ve "İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası"nda tuba sanatçısı olarak görev yapmaktadır.

\ Önder, Şehrinaz:

1978 yılında İzmir’de doğdu. İlk öğrenimini İzmir’de bitirdi. Küğ yaşamına dokuz yaşında ablası çellist Şerife Önder ile başladı. 1990 yılında “Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Klarinet Anasanat Dalı”nda küğ öğrenimine devam etti. İlk klarinet çalışmalarına öğretim görevlisi A. Gülriz Germen ve Alain Boeglin ile başladı. Klarinet öğrenimine 1996 yılında öğretim görevlisi Ekrem Öztan ile bir yıl çalıştıktan sonra “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda öğretim görevlisi Ender Gülenler ile devam etti. 2000 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Klarinet Ana Sanat Dalı”ndan mezun oldu. 2000–2002 yılları arasında “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Klarinet Anasanat Dalı”nda görev yaptı. 2002–2003 öğretim yılında “Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2003 yılında “Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda yüksek lisans sınavını kazanarak öğretim görevlisi Ender Gülenler ile çalışmalarına devam etti. 1998 yılında Mehmet Ermakastar’ın klarinet ustalık kursuna, 1999 yılında Michel Ledüc’ün çalışma atölyesine katıldı ve 2000 yılında Fransa’da Alain Boeglin ile klarinet çalıştı. 2005 yılında “Bilkent Üniversitesi”nde düzenlenen klarinet günlerine katılarak Alain Damiens, Sarah Elbaz, Nicolas Baldeyrou ile klarinet çalışmaları yaptı. Aralık 2005’te İsrail’de düzenlenen klarinet ustalık kursuna burslu olarak katıldı ve Guy Deplus, Alexsander Ficherman ve Richard Lesser ile çalıştı. Yurt içi ve yurt dışında dinletiler verdi. Sanatçı halen “Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda “Üflemeli ve Vurma Çalgılar Anasanat Dalı Başkanı” ve “Klarinet Anasanat Dalı”nda öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır.

\ Önoğul, Fahri:

Tenor Fahri Önoğlu 1969 yılında İzmir'in Torbalı ilçesinde doğdu. 1988 yılında "TRT İzmir Radyosu Çoksesli Korosu"nda tenor olarak görev aldı. 1989 yılında "Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı"nı kazanarak Sevda Aydan'ın öğrencisi oldu. 1993 yılında "Mersin Devlet Opera ve Balesi"nin açtığı sınavı kazanarak sanat hayatına atıldı. Bu tarihten itibaren birçok eserde yalkıcı olarak görev aldı. Sanatçının oynadığı eserler ile görev aldığı kantat ve oratoryolar arasında şunlar bulunmaktadır: "Hoffman'ın Masalları" (Hoffman), "Don Pasquale" (Ernesto), "Ali Baba ve Kırk Haramiler" (Ali Baba/Aspendos Uluslararası Opera ve Balesi Festivali Temsili), "Öylesine Bir Dinleti" (Tenor), "Madam Butterfly" (Goro/Aspendos Uluslararası Opera ve Balesi Festivali Temsili), "Lucia di Lammermoor" (Arthuro), "Damdaki Kemancı" (Motel), "Venedik'te Bir Gece" (Dük/İzmir Devlet Opera ve Balesi Temsili), "Tosca" (Cavaradossi), "İnci Avcıları" (Nadir), "I Pagliacci" (Beppe), "Kiss Me Kate" (Lucenzio), "Bir Tenor Aranıyor" (Tito), "Aşk–ı Memnu" (Behlül/Dünya'da İlk Temsili), "Don Giovanni" (Don Ottavio), "Van Gogh" (Theo), "Satılmış Nişanlı" (Vaşek), "Gılgameş" (Yaşlı Kör/Ankara Opera ve Bale Festivali Temsili), "Atatürk Aramızda" (Tenor), "Çardaş Prensesi" (Edwin), "Arşın Mal Alan" (Asker), "La Traviata" (Alfredo), "Stabat Mater", "Requiem" (Wolfgang Amadeus Mozart), "Carmina Burana" (Kıbrıs Festivali), "Mavi Nokta", "Yunus Emre Oratoryosu", "Cumhuriyet Kantatı", "Eski Üslupta Kantat", "Dünyada Barış", "Senfonik İlahiler"... Sanatçı 3 Kasım 2007 tarihinde "İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü"nün düzenlediği "Pavarotti'yi Anma" gecesine İtalya ve Türkiye'den on tenorla birlikte bir dinleti vermek üzere davet edilmiştir. Halen "İzmir Devlet Opera ve Balesi" yalkıcısı olan Fahri Önoğlu aynı zamanda "Ensemble Feverish Müzik Uluslararası Kültür Ajansı"nın da bir üyesidir. Sanatçı, ne yazık ki çok genç bir yaşta, 11 Ağustos 2012 Cumartesi günü, yakalanmış olduğu cilt kanserinden kurtulamayarak yaşama gözlerini yummuştur.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5667178
Online Ziyaretçi Sayısı:28
Bugünlük Ziyaret :432

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.